Home Leiden Leiden eerste stad met To-Go statiegeldbekers

Leiden eerste stad met To-Go statiegeldbekers

door Emile van Aelst

Leiden introduceerde gisteren als eerste stad in Nederland de to-go statiegeldbeker die in meerdere horecagelegenheden in Leiden te koop- en in te leveren is. Het is een nieuw project in een hele serie initiatieven die Leiden neemt en daarmee een van de koplopers is met duurzame maatregelen, zoals ook op de site Koplopers te zien is.

Nadat Leiden destijds al een van de eerste steden was die met statiegeldglazen tijdens evenementen ging werken, komt daar nu ook de to-go statiegeldbeker bij. Het principe is heel simpel, je koopt bij een van de aangesloten horecagelegenheden je koffie of thee en levert hem bij dezelfde of een andere horecagelegenheid weer in.

Gistermiddag werd de beker geïntroduceerd bij Borgman & Borgman.

Iedereen die tijdens de introductie een beker kocht kreeg er gratis koffie bij.

Het initiatief van deze bekers gaat uit van de gemeente Leiden en het Centrum Management. Vandaar ook de Leidse kleuren en het logo van Liever in Leiden, de campagne die laat zien dat lokaal winkelen niet allen leuker, maar ook beter is voor de Leiden. Wethouder Yvonne van Delft was blij met deze nieuwe stap om weggooien tegen te gaan. Per dag worden in Nederland 19 miljoen plastic bekers of voedselverpakkingen weggegooid.

Gijs Holla merkte op; “we hebben er speciaal een Leidse beker onder de vlag van Liever in Leiden van gemaakt zonder bijkomende kosten voor ondernemers. Als Centrummanagement moedigen we met Liever in Leiden consumenten aan bij Leidse winkels te kopen en direct bij Leidse horeca te bestellen. Zo blijft Leiden ook in de toekomst de prachtige en levendige stad waar we zo trots op zijn.”

Elise Mooijman, Stichting Nederland Schoon, was blij dat Leiden als eerste stad in Nederland deze bekers gaat gebruiken.

Ze haalde ook aan dat staatssecretaris Heijnen Leiden noemt als voorbeeld en hoopt dat andere steden dit voorbeeld gaan volgen. Zo zetten we samen stappen om onze planeet netjes achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Ondertussen maakte op de achtergrond een meeuw van de gelegenheid gebruik even de tafels af te ruimen.

Hier zouden we ook nog iets op moeten vinden. Het personeelsgebrek is natuurlijk hoog, maar ook weer niet de bedoeling dat de meeuwen dan maar ongevraagd gaan opruimen 🙂

Binnen kochten Gijs Holla, Elise Mooijman en Yvonne van Delft de eerste statiegeldbekers.

Uiteraard kregen ook zij er gratis koffie bij.

Deze eerste serie bekers hebben nog geen barcode op de achterkant. De volgende serie krijgt een barcode waarmee je kan zien waar je de bekers kan kopen en inleveren.

Op het terras maakten ondertussen de eerste klanten gebruik van de beker.

De bekers zijn vanaf nu te koop en in te leveren bij; Borgman&Borgman, Café Abel, Vooraf en Toe, Bar Lokaal en De Stal. Het aantal deelnemende zaken zal welk snel stijgen want zelfs al tijdens de presentatie, bood Mamie Gourmande ook spontaan aan om mee te doen.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Sjoerd 1 juli 2023 - 7:00

Een goed idee, dat zouden meer steden moeten doen. Dan worden die bekers verzamelobjecten…

Reply
די מריו 1 juli 2023 - 7:35

Heeft zo’n meeuw nou ook een CAO?

Love As Always
Dimario

Reply
Elisabeth 1 juli 2023 - 9:33

Duiven en meeuwen, vliegende ratten zijn het. Maar mooi initiatief.

Reply
Hans 1 juli 2023 - 21:33

Het is een goed initiatief, nu nog de frietbakjes, frikadelbakjes enz Hans

Reply
Adriaan 27 juli 2023 - 13:34

Vis en patatten op een oude krant waar heb ik dat meer gehoord, lekker met een beetje wijnazijn, zout en peper veel gegeten samen met m’n meissie op een bankje.

Reply
rietepietz 2 juli 2023 - 20:51

Het lieft drink ik toch uit een gewone beker of kopje. Ben ook niet zo van een drankje “to go” dus draag al helemaal niet bij aan de afvalberg bekers.

Reply
Adriaan 21 juli 2023 - 9:00

Er wordt voor het het gemak gesproken over plastic voedselverpakkingen en koffiebekers samen, bij mijn koffiekar probeer ik al jaren het beker”probleem” aan te pakken echter zijn de niet klantjes stronteigenwijs en frommelen van alles en nog wat in mijn bekerbakken tot strontluiers aan toe u begrijpt dat ik dit niet kan aanbieden bij mijn voorafbetaalde recycling innamepunt, ik zie als koffiekar ook geen mogelijkheid om die tweede (geld)stroom te handelen omwille van tijd, run deze kar alleen en kan daarvoor niemand aannemen, dat kost meer dan m’n verdienste.

fb.com/a3koffie < dit wordt niet als url aanvaard ?

Reply

Plaats een reactie