Home Overig Barrelhouse maakt ook na 49 jaar nog onvervalste blues

Barrelhouse maakt ook na 49 jaar nog onvervalste blues

door Emile van Aelst

Het was weer, zoals eigenlijk altijd, een topavond in de intiemste concertzaal van Leiden. De Qbus was vrijwel uitverkocht voor het concert van Barrelhouse, een van de oudste Nederlandse Bluesbands.

Het gebeurt niet vaak dat een band na 49 jaar nog precies in dezelfde bezetting speelt als toen ze begonnen. Op het koffertje staan de namen van alle bandleden van begin af aan. Zangeres Tineke Schoemaker, gitaristen Johnny en Guus LaPorte, Han van Dam op piano, Bob Dros op drums en Jan Willem Sligting op accordeon en bas

Voor Martin Rohde de tweede keer dat hij Barrelhouse mocht aankondigen, eerder deed hij het in de zeventiger jaren op Northsea Jazz.

Oh wacht even in de bio staat Jan Willem Sligting op accordeon en bas, daar moet natuurlijk mondharmonica nog even bij.

Een extra compliment voor zangeres Tineke Schoemaker, die ondanks een verkoudheid toch een geweldig concert wist te geven.

Een bas is altijd groot, maar deze was wel heel erg groot.

De broertjes Guus en Johnny LaPorte gaven weer geweldige solo’s.

Pianist Han van Dam heeft nog dezelfde vingervlugheid als 49 jaar geleden, eigenlijk kan je zeggen ruim 55 jaar geleden, want hij heeft ook nog zes jaar gespeeld in de Oscar Benton Bluesband.

Datzelfde geldt ook voor de gitaristen Jan Willem Sligting en de broers Guus en Johnny LaPorte want ook zij speelden in 1968 in de Oscar Benton Bluesband voor zij Barrelhouse oprichtten.

Ondanks haar verkoudheid blijft Tineke Schoemaker een mooie en aparte stem houden.Na de pauze pakte Tineke Schoemaker ook zelf nog even haar gitaar om samen met Jan Willem Sligting op accordeon een mooi intiem nummertje te zingen.

Het ging er weer hard aan toe na de pauze.

Met veel ruimte voor pianist Han van Dam.

Na een toegift kwam er echt een eind aan het twee uur durende concert.

Maar ja dat is logisch ze zijn ook geen 40 uhh 50 uhh nee 60 nou ja 70 meer 🙂

Een geweldig concert waarbij duidelijk is dat Barrelhouse nog lang niet klaar is met spelen. Zet je stoel achteruit, geluid standje sorry buren en geniet lekker even een half uurtje van Barrelhouse. (kleine tip, ik speel dit soort filmpjes altijd via tv af, lijkt het toch of je er zelf een beetje bij bent 🙂 )

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 19 juni 2023 - 7:22

Ik heb eerst de video aangezet en ben toen gaan lezen. Dat is het voordeel van twee schermen hebben. Heerlijk stukje muziek heb ik naar geluisterd. Daar had ik wel bij willen zijn.

Reply
די מריו 19 juni 2023 - 10:31

Dat zijn toch wel indrukwekkende cijfers. Even lekker wat muziek geluisterd.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 19 juni 2023 - 16:53

Dat is inderdaad wel uniek dat een groep zólang samen speelt zonder ledenwisseling. Ze zijn dan ook zéér goed op elkaar ingespeeld.

Reply
Hans 19 juni 2023 - 22:40

Dat de Nederlandse bluesband Barrelhouse al vanaf 1974 bij elkaar in nog steeds dezelfde bezetting is toch wel uniek te noemen.
Teken dat ze het goed kunnen vinden in hun muziek.
Het klinkt als een klok, prachtige blues, ga ik voor zitten.

Reply
Nicky 22 juni 2023 - 21:37

Wat bijzonder dat ze al zo lang bij elkaar zijn!

Reply

Plaats een reactie