Home Centrum Leerlingen Technasium VWO Da Vinci Kagerstraat maken exclusief vishapje voor het Singelparkdiner

Leerlingen Technasium VWO Da Vinci Kagerstraat maken exclusief vishapje voor het Singelparkdiner

door Emile van Aelst

Vorig jaar was tijdens Stadsfstvl de Lakenfeesten de eerste editie van het Singelparkdiner. Het was de opvolger van Leiden Culinair. Er waren twee grote verschillen; Leiden Culinair was op een locatie en bij het Singelparkdiner liep je een rondje Singelpark en werd je onderweg verrast op diverse lekkere hapjes en veel entertainment. Het tweede grote verschil was dat alle opbrengsten bestemd waren voor Issoria. Het was zo’n groot succes dat de organisatoren dit jaar een nog grootser opgezette tweede editie organiseren.

Bestuurslid Bob Meijer en tevens mede-eigenaar van Brasserie De Poort werkt graag als het maar enigszins kan samen met scholen om de jeugd kansen te geven en enthousiast te maken voor het vak. Afgelopen voorjaar legde hij bij het Technasium van VWO Da Vinci in de Kagerstraat een opdracht neer om een klein gerechtje voor het Singelparkdiner te maken. Zijn Chefkok Fred Boutkan ging onlangs bij het technasium kijken naar de ideeën van een aantal leerlingen. De opdracht was een klein gerechtje, niet te duur, goed en redelijk makkelijk bereidbaar voor circa 2.500 personen en gezond. Fay Paesch, Xiapeng Zhou, Teun Vonk en Francesco Ferracina hadden erg hun best gedaan en zelfs een ‘moodbord’ gemaakt met uitleg.

Daarnaast hadden ze ook nog een beschrijving van Brasserie de Poort gemaakt en hoe hun gerechtje in het concept van de Poort past.

Donderdagmiddag was een spannende middag voor de vier 3 VWO scholieren. Ze waren uitgenodigd bij de Poort om meer over hun gerecht te komen vertellen. Zo bleek het een gerecht te zijn dat Fay via haar opa en oma kende en zelf erg lekker vindt. Met zijn vieren schreven ze een plan en deden kleine aanpassingen aan de receptuur, waardoor ook de rijst van uitzonderlijke klasse is.

Chefkok Fred Boutkan had hun gerecht bereid en zij mochten het uitserveren aan hem en Bob Meijer.

Toch wel een momentje hoor als je aan komt lopen met je eigen ontwikkelde gerechtje.

En dan staat er ook nog eens een fotograaf die alles op de foto zet, dan zou ik ook de slappe lach krijgen.

Ze kunnen niet alleen een goed marketingplan schrijven, een gerecht maken en uitserveren, ze kunnen ook nog poseren 🙂

Na het aanbieden aan Frans en Bob mochten ze natuurlijk zelf ook proeven wat Frans ervan gemaakt had.

Chefkok Frans was best wel een beetje zenuwachtig en nieuwsgierig hoe ze het zouden vinden. toen de leerlingen heel kritisch naar hun gerechtje keken.

Het uiterlijk kon gelukkig de goedkeuring wegdragen.

Fay gaf nog een toelichting op de gebruikte kruiden die in de Antiliaanse keuken nooit ontbreken, maar in de Hollandse keuken bijna nooit te vinden zijn.

Hierna werd er heel serieus geproefd.

Gelukkig werd alles goedgekeurd door de leerlingen. Bob en Frans hadden nog een verrassing. Fay, Xiapeng, Teun en Francesco werden uitgenodigd als gasten op het Singelparkdiner zodat ze kunnen proeven hoe de andere gerechtjes op de route smaken. Een soort vergelijkend warenonderzoek zou je kunnen zeggen 🙂

De juffen Charlotte van der Wiel en Isabella van Loen waren niet onterecht trots op hun leerlingen.

Ook nieuwsgierig geworden naar het gerechtje en de andere gerechten tijdens het Singelparkdiner op zaterdag 24 en zondag 25 juni koop snel je passe-partout want vol is vol.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 10 juni 2023 - 7:54

Wat een idee zeg. Schitterend dat zo iets mogelijk gemaakt wordt. Die kinderen vergeten dat nooit meer.

Reply
rietepietz 10 juni 2023 - 13:29

Een mooie start voor de carrière van deze jonge mensen, die gaan er wel komen.

Reply
Nicky 10 juni 2023 - 21:47

Wat een belevenis voor die scholieren.

Reply

Plaats een reactie