Home Centrum Henny de Vos en Vriendengroep NOU EN ook al keihard bezig met het bouwen van hun Peurbak

Henny de Vos en Vriendengroep NOU EN ook al keihard bezig met het bouwen van hun Peurbak

door Emile van Aelst

Over tweeënhalve week barst Stadsfstvl de Lakenfeesten weer los, het weekend van 23 t/m 25 juni staat Leiden weer op zijn kop met onder andere de Drakenboatraces, het Singelparkdiner, Gouden Pet Festival, Unity on Tour, Leids Bierfestival, Leids Grachtenconcert, Jaarmarkt Haarlemmerstraat en Original Market. Kortom Leiden laat zich weer van zijn leukste kant zien. Traditiegetrouw is op vrijdagavond de Peurbakkentocht. De echte Peurbakken diehards, die dan ook niet voor niets altijd in de prijzen vallen, zijn al weer weken hard aan het werk aan hun Peurbak. Vorige maand nam ik een kijkje bij De Stamgasten die altijd al eind april beginnen te bouwen.

Vandaag nam ik een kijkje bij twee andere vaste deelnemers, die elk jaar weer waanzinnig veel werk van hun Peurbak maken. Henny de Vos doet ook al ruim 30 jaar mee. In tegenstelling tot NOU EN en de Stamgasten bouwt Henny de Vos zijn Peurbak meestal helemaal in zijn eentje.

Zijn Peurbakken maken elk jaar weer veel indruk zoals bijvoorbeeld zijn eerbetoon aan Rembrandt.

Maar ook zijn ‘motor Vrienden club’ maakte veel indruk, waarmee hij niet voor niets een eerste prijs in de wacht sleepte.

In de loop der jaren viel Henny meerdere malen in de prijzen waaronder, vier eerste- en vier tweede prijzen.

Het is leuk als ik langskom, maar uiteraard natuurlijk niet de bedoeling dat ik laat zien wat voor Peurbak het dit jaar wordt.  Ik zie her en der in zijn werkplaats delen van zijn Peurbak, maar ja word daar maar eens wijs uit 🙂

Tja is dit nu voor de Peurbak of voor een klant.

Mag ik een heel klein tipje van de sluier oplichten vroeg ik. Dat is moeilijk zonder iets duidelijk te maken, daarnaast pak ik het dit jaar iets kleiner aan en wil toch een grootse indruk maken. Ik zou zeggen, laat iedereen lekker in spanning, ze zien het vrijdagavond 23 juni wel tijdens de Peurbakkentocht. Nou vooruit dan maar toch een detail, dit is de bodem van mijn Peurbak 🙂

Aan figuranten heeft Henny nooit een gebrek, die melden zich altijd wel bij hem aan. Deze twee heren zitten al weken voor zijn deur in de hoop mee te mogen varen. Ik heb ze verteld dat ze eerst maar eens wat nettere en schone kleren aan moeten trekken, anders komen ze er echt niet op vertelde Henny lachend.

Ik ging vandaag ook even een kijkje nemen bij Vriendengroep NOU EN. Het leuke is deze vriendengroep komt het hele jaar door elke woensdagavond bij elkaar voor een hapje en een drankje. Dat hapje is altijd lekker dat merkte ik wel vorig jaar toen ze na hun overwinning een varend diner maakten door de Leidse grachten. Vandaag had ik geen tijd om te blijven eten, maar een frikandel als troost ging er ook best in 🙂

Vriendengroep NOU EN doet ook al jaren mee en valt ook regelmatig terecht in de prijzen.

Vorig jaar wonnen ze in de categorie stichtingen zowel de eerste prijs als voor de tweede keer de Aad van der Luit Wisseltrofee.

Dat was met hun ‘Leiden’s Got Talent’ Peurbak met daarop een knipoog naar onder andere Jochem Myjer, Armin van Buuren, Barry Badpak en Peter Labrujère.

Als je het terrein op komt rijden kan je het clubhuis van de Vriendengroep niet missen.

Net toen ik aankwam werd het geluid getest en dat gaf mij al direct een indruk welke kant het thema dit jaar opgaat.

Met dit mooie weer is het natuurlijk heerlijk klussen.

De Peurbak van NOU EN is ook erg lang en er komen meestal ongeveer 25 personen op te staan, vandaar dat er voor en achter een motor gebruikt wordt.

Alle onderdelen worden op de wal gebouwd en pas op de laatste dag op de Peurbak gezet, op een belangrijk element na.

Er wordt nog wel eens een biertje gedronken aan boord en dan is een toilet heel erg handig, nou ja zeg maar noodzakelijk 🙂

Als je door het clubgebouw, opslagruimte of keuken loopt kom je overal herinneringen aan eerdere Peurbakkentochten tegen.

Ook hier uiteraard geen tip van de sluier, het moet voor het publiek en de concurrentie een verrassing blijven. Ach weet je wat het grappige is; wij zijn er weken mee bezig, het publiek komt een week van te voren in de stemming, maar zo’n gezellig weekend is voorbij voor je het weet. Het lijkt wel of als je twee keer met je ogen knippert je het al gemist hebt 🙂

Nog 15 dagen wachten en dan barst Stadsfstvl de Lakenfeesten los.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 8 juni 2023 - 6:57

Ik mis het al jaren, dus dat klopt wel dat het snel voorbij is. Maar gelukkig hebben we de foto´s nog achteraf.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 8 juni 2023 - 7:24

Nu nog hopen op lekker weer op die dagen…

Reply
rietepietz 8 juni 2023 - 18:18

He báh, als jij weer over de peurbakken begint is het jaar alweer op de helft. En nog amper zomer gehad, waarschijnlijk is het mooie weer echt bewaard voor de lakenfeesten,

Reply
Hans 8 juni 2023 - 21:22

Daar zijn er veel voor in de stemming, laat de peurbakken maar komen. Hans

Reply
Nicky 10 juni 2023 - 21:41

De voorpret is volgens mij net zo leuk als het festival zelf.

Reply

Plaats een reactie