Home 3 October/Leids Ontzet Krijgt Leiden eindelijk een Magdalena Moons standbeeld

Krijgt Leiden eindelijk een Magdalena Moons standbeeld

door Emile van Aelst

Veel steden hebben hun vrouwelijke helden uit de geschiedenis, zo heeft Haarlem Simons Kenau Hasselaar en Hannie Schaft, Strumpersgot heeft Krupke Poepke en Leiden heeft Magdalena Moons. Eigenlijk best raar dat Leiden nog steeds geen standbeeld heeft van Magdalena Moons terwijl zij toch een beslissende rol heeft gespeeld bij het bezet door de Spanjaarden in 1574 tijdens de tachtigjarige oorlog. Zij was het liefje van de Spaanse bevelhebber Valdez en smeekte hem de aanval op Leiden uit te stellen, zodat de Watergeuzen de kans hadden het Spaanse leger te verjagen. Er is een Magdalena Moons Vereniging bestaande uit oud 3 October Vereeniging bestuursleden en een Magdalena Moons leerstoel aan de universiteit, maar een standbeeld is er nog niet. Daar gaat hopelijk nu verandering in komen, een miniatuur is er al vast.

Ik kan natuurlijk de geschiedenis gaan proberen uit te leggen, maar dit korte filmpje van School TV legt het heel makkelijk en snel uit 🙂

Oh nog wat geleerd ook vandaag. Het valt regelmatig op dat Valdez op twee manieren geschreven wordt. Met een z of een s op het eind. Voormalig 3 October Vereeniging voorzitter en Neerlandicus Piet van Starkenburg had de uitleg. In Nederland en Vlaanderen mogen we de z veranderen in de s en wordt daarom ook regelmatig gedaan.

Op initiatief van Frits Rijksen en de Magdalena Moons Vereniging is er een standbeeldje ontworpen die zij graag geplaatst zien in Leiden. Het beeld is klaar, maar moet alleen nog in brons gegoten worden en een sokkel krijgen. Kosten daarvan zijn circa 30.000 euro, de Magdalena Moons Vereniging hoopt dat een of meerdere sponsors zich melden om het beeld te realiseren. Vandaag kwam Frits Rijksen met enkele leden van de Vereniging een miniatuur aanbieden aan cultuurwethouder Yvonne van Delft om te plaatsen in de Magdalena Moons kamer in het Stadhuis.

Yvonne van Delft vindt het plan om een standbeeld van Magdalena Moons te plaatsen een enorm goed plan en hoopt ook dat het beeld er komt. Helaas mag 30.000 op de gemeente uitgaven een peulenschil lijken, op de cultuurbegroting is het echter een gigantisch bedrag moest de wethouder eerlijk bekennen.

Na de toespraken was iedereen toch wel benieuwd naar de miniatuuruitgave. Het is echt een mooi en bijna statig beeldje geworden.

Yvonne vroeg zich ook af waarom Magdalena zo statig afgebeeld is, terwijl ze het liefje van Valdez was dan zou je iets vrolijkers verwachten. De makers van het beeldje, Frans & Truus van der Veld hadden daar een goede verklaring voor. Er heerste honger en de pest in de stad, het was echt lijden in Leiden, dan is een vrolijk beeld niet gepast.Frans en Truus hadden een cadeautje voor de wethouder meegenomen, een exemplaar van het beeldje in gips.

Het is duidelijk, iedereen is blij met het beeldje en hoopt dat het ook werkelijk geplaatst kan worden.  Onlangs gaf burgemeester Henri Lenferink al een tip voor een goede plek. In het Anjerveldje op de Burgravenlaan, dan staat het beeld tussen het Gymnasium en het Bonaventura College in en wordt de jeugd dus dagelijks geconfronteerd met het verhaal van 3 october 1574, waarvan we nog jaarlijks het feest vieren op 2 en 3 oktober.

Ik hoop en neem aan dat zich een of meerdere sponsors melden om dit beeld in Leiden te plaatsen, anders misschien een crowdfunding opzetten. Hoe dan ook, dit beeld moet er komen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Ger 13 mei 2023 - 7:04

Het wordt wat leuren met standbeelden zo. Rembrandt kon ook al geen plaatsje vinden …

Reply
Sjoerd 13 mei 2023 - 7:31

Er zijn diverse fondsen om zo’n beeld te kunnen sponsoren, gemeente, provincie, het rijk, Europees cultuurfonds… Als de gemeente hier een voortrekkersrol in speelt, samen met de organisatie is dit best te realiseren.

Reply
די מריו 13 mei 2023 - 7:38

Kunnen ze in Leiden geen standbeeldenplein maken. Als het maar niet bij het Praethuys is, want daar staan al terrasjes… 😉

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 13 mei 2023 - 22:07

Duidelijk een gevalletje van “beter laat dan nooit”dit standbeeld.

Reply
Nicky 19 mei 2023 - 20:41

Terecht dat ze een beeld krijgt. Maar dat prijskaartje is niet misselijk, zeg. Geweldig filmpje, trouwens 🙂

Reply

Plaats een reactie