Home Centrum Peurbakkentocht 2023, de Stamgasten zijn al aan het bouwen

Peurbakkentocht 2023, de Stamgasten zijn al aan het bouwen

door Emile van Aelst

Het duurt nog bijna twee maanden voor het Stadsfstvl de Lakenfeesten losbarst in het weekend van 23 t/m 25 juni. Het wordt weer een geweldig weekend met onder andere Het Singelparkdiner, Leids Grachtenconcert, Gouden Pet, Bierfestival, Dragonboatraces en Unity on Tour. MAAAAAAAR  we trappen natuurlijk op vrijdagavond af met de grote Peurbakkentocht door de Leidse Grachten.  En daar komt heel wat (bouw) talent voorbij zoals Vriendengroep NOU EN vorig jaar liet zien.

Naast Vriendengroep NOU EN en Henny de Vos zijn natuurlijk de Stamgasten ook eeuwige winnaars. Je wordt natuurlijk niet zomaar winnaar daar gaat wel heel wat aan vooraf. De Stamgasten bijvoorbeeld doen dit jaar voor het 26e jaar mee en beginnen altijd al eind april met bouwen. Dat is ook wel nodig want Peurbakken zoals bijvoorbeeld deze oude Blauwe Tram bouw je niet in een weekendje.

Vanaf 2007 zag je de Peurbakken van de Stamgasten groeien in formaat, zoals de Lucky Luke Peurbak wel duidelijk laat zien.

Ook Asterix en Obelix uit bijvoorbeeld 2009 werd al een heel lange Peurbak.

Het is ook een hele toer elk jaar een nieuw onderwerp te kiezen en het dan nog te bouwen ook. Alles wordt zelf ontworpen en gebouwd. En tja van bouwen krijg je trek, maar ook daar zorgen de Stamgasten zelf voor.

Uiteraard ga en mag ik niet vertellen wat voor Peurbak het dit jaar wordt, maar hij wordt wel weer gigantisch. Je zal hem zeker niet over het hoofd zien, want hij wordt weer erg lang 🙂

De belettering wordt elk jaar verzorgd door Claudia van A + Belettering, vandaar dat ze afgelopen zondag vast een kijkje kwam nemen.

Nou vooruit ik ga een detail weggeven, zou dit een kruipluik zijn.

Dat detail was lullig daar zag je natuurlijk niets bijzonders aan. Hier zie je wel meer aan en ook weer zelf gemaakt.

Nou vooruit nog een detail, dit jaar geen DJ aan boord, want de Stamgasten hebben een eigen installatie gekocht.

En om te zorgen dat ze niet iedereen wegblazen, zoals helaas sommige Peurbakken doen, hebben ze er gelijk een decibellenmeter bij gekocht 🙂

Regelmatig zijn er kleine bouwvergaderingen.

De Stamgasten hebben een gezonde concurrentie met bijvoorbeeld Hennie de Vos en Vriendengroep NOU EN. Vandaar dat Carel voor de camera de hartelijke groeten aan Hennie en NOU EN doet.

Het was weer gezellig om even langs te gaan bij de Stamgasten. Om een indruk te geven van de Peurbakken door de jaren heen hieronder behalve wat bouwfoto’s ook in willekeurige volgorde een aantal Peurbakken van de Stamgasten.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Sjoerd 10 mei 2023 - 7:09

Daar zitten een paar hele mooi ontwerpen in, als ik zo kijk wordt het dit jaar … , nee niet verklappen toch.

Reply
Yova 10 mei 2023 - 7:29

Lekker bezig daar. Het is altijd wel daar te doen. Druk druk…….

Reply
די מריו 10 mei 2023 - 7:53

Duidelijk te zien wat het wordt.. maar ik hou natuurlijk mijn mond.. 🙂
Ze bouwen wel als een hertog.

Love As Always
Dimario

Reply
Edwin Angenent 10 mei 2023 - 8:38

Succes, groeten NouEn

Reply
rietepietz 10 mei 2023 - 16:01

Ik heb wel een aardig idee wat het dit jaar zal worden stamgasten , ik vrees dat je net iets teveel weggeeft. Maar ik zeg niks!

Reply
Hans 10 mei 2023 - 20:28

Een mooie traditie, men is er al warm voor gelopen.
Beleeft weer een spektakel te worden. Hans

Reply
Nicky 10 mei 2023 - 21:36

Dat bouwen ziet er hartstikke gezellig uit! En het resultaat wordt vast ook prachtig.

Reply
Henny de Vos en Vriendengroep NOU EN ook al keihard bezig met het bouwen van hun Peurbak – Leidse Glibber 8 juni 2023 - 1:26

[…] vallen, zijn al weer weken hard aan het werk aan hun Peurbak. Vorige maand nam ik een kijkje bij De Stamgasten die altijd al eind april beginnen te […]

Reply

Plaats een reactie