Home 4 en 5 Mei Ton Kohlbeck verrast met gouden Vrijheids-pin tijdens de nazit van de Dodenherdenking

Ton Kohlbeck verrast met gouden Vrijheids-pin tijdens de nazit van de Dodenherdenking

door Emile van Aelst

Na de diverse Dodenherdenkingen in Leiden is er altijd een korte nazit om even gezellig wat te drinken en bij te praten na een lange en enerverende dag met drie verschillende herdenkingen in Leiden.

Dit jaar was de nazit anders dan andere. Na 17 jaar neemt Ton Kohlbeck afscheid als voorzitter van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Medebestuurslid Rens Heruer verrastte Ton met een toespraak, een dankwoord en diverse cadeautjes.

Allereerst bood Niels Zijdenbos, bestuurslid vanuit de PKVV,  een bos bloemen voor Annelies Kohlbeck.

In de tijd dat Kohlbeck voorzitter was is er een hoop veranderd ten aanzien van de herdenkingen. Zoals bijvoorbeeld de organisatie van de herdenking bij het monument bij Het Haagsche Schouw werd overgenomen van de Bond van Wapenbroeders.  Ton had altijd goede ideeën en plannen en niets of niemand stond hem daarbij in de weg, hij ging gewoon recht op zijn doel af 🙂 Nu hij wat meer vrije tijd krijgt, kan hij misschien eens wat meer gaan lezen.  Daarom kreeg hij van bestuurslid Miep Smitsloo een boek.

Misschien wel een heel toepasselijk boek, het Oost-Indisch Kookboek.

Ton en uiteraard het hele bestuur wisten de laatste jaren ook veel goede sprekers naar Leiden te halen voor de toespraak in de kerk, zoals bijvoorbeeld Youp van het Hek en zijn vrouw Debby Petter, Frits en Barbara Barend, DJ Frits Spits en dit jaar Geert Mak. Het ging hem allemaal makkelijk af om het voor elkaar te krijgen. Dat het nog wel eens anders kan lopen is te lezen in het boekje  Zestig jaar herrie om twee minuten stilte’ dat Bestuurslid Jan Willem de Vries hem aanbood.

Mede door de goede sprekers kwam er steeds meer publiek en werd de Marekerk te klein, vandaar dat de laatste jaren is uitgeweken naar de grotere Pieterskerk.  Voor al het goede werk dat Ton gedaan heeft  vond de landelijke stichting het terecht dat Ton werd geëerd met een gouden Vrijheids-pin. Bestuurslid Greetje van Gruting spelde de gouden pin op.

Eerlijk gezegd wist ik niet dat er een gouden Vrijheids-pin bestaat, wel een mooi gebaar voor mensen die zich extra inzetten om de herdenking en viering van 4 en 5 mei voort te laten bestaan zoals de bestuursleden van de Stichting Dodenherdenking Leiden doen.

Bestuurslid Martine Heruer had ook nog een heel toepasselijk cadeau, een foto van het hele bestuur bij het Bevrijdingsmonument.

Als laatste kreeg Ton een muzikale verrassing. Piper Hans Dubbelaar kwam spelend binnenlopen.

Ton was duidelijk aangenaam verrast door alle aandacht en cadeaus. Het waren mooie jaren waar we met het hele bestuur veel in bereikt hebben om de herdenking onder de aandacht te houden. Goede sprekers wilden graag komen en de herdenkingen worden zelfs live uitgezonden op Sleutelstad.

Ik ga dan wel weg maar laat de Stichting in goede handen achter en heb uit eigen gelederen een goede opvolger gekozen. Bestuurslid Rens Heruer wordt mijn opvolger vertelde Ton.

Daarna was het tijd voor de traditionele bitterballen 🙂

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 6 mei 2023 - 7:17

Daar valt niets aan af te dingen. Sommige mensen verdienen het gewoon.

Reply
די מריו 6 mei 2023 - 7:26

Na zoveel jaar goed werk mag je er zeker van genieten.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 6 mei 2023 - 15:42

Die speld is vast dubbel en dwars verdiend.

Reply
Nicky 10 mei 2023 - 21:28

Dat heeft-ie zeker verdiend! En bitterballen zijn altijd goed.

Reply

Plaats een reactie