Home 4 en 5 Mei Donderdagavond 4 Mei zijn we allemaal om 20.00 uur twee minuten stil.

Donderdagavond 4 Mei zijn we allemaal om 20.00 uur twee minuten stil.

door Emile van Aelst

Donderdag 4 mei hoort heel Nederland om 20.00 uur twee minuten stil te zijn om stil te staan bij- en uit respect voor de gevallenen tijdens de tweede wereldoorlog. Mannen en vrouwen die het leven hebben gelaten voor onze vrijheid. Ik ben opgegroeid met het verhaal van de oorlog en mijn ouders hoopten dat ik ook na hun overlijden mijn kinderen en kleinkinderen het besef mee zou geven, dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar een groot goed is waar veel levens voor opgeofferd zijn. Eerdere jaren heb ik wel eens een blog geplaatst over mijn opa en de strijd bij Het Haagsche Schouw, ook het verhaal over Lotte Adler die uit Leiden gedeporteerd werd en vermoord in een concentratiekamp. Een verhaal dat eigenlijk iedereen elk jaar zou moeten lezen.

Op dit moment wordt de wereldvrede weer ernstig bedreigt en vechten op slechts 1400 kilometer van ons vandaan Oekraïners in een bloedige oorlog om hun land- en vrijheid te verdedigen. Besef goed dat zij niet alleen voor hun eigen vrijheid vechten, maar ook voor onze vrijheid.  Als de Oekraïne zich zonder slag of stoot had overgegeven had Poetin doorgegaan en zou een derde wereldoorlog dichterbij dan ooit geweest zijn.  Het geeft aan hoe belangrijk het is om morgen stil te staan bij de slachtoffers en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat we daar met zijn allen aan moeten werken.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 3 mei 2023 - 22:10

Zoals elk jaar ga ik naar het monument hier toe. En al diverse jaren neem ik S en Y mee. Want ik kan me niet voorstellen dat mijn kinderen straks zeggen, wat is dat dan, dodenherdenking, holocaust. Wij ouders moeten het doorgeven. Indrukwekkend verhaal van je Opa, ik heb het inderdaad al vele jaren van je gehoord, maar toch weer gelezen.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 4 mei 2023 - 19:27

Ja natuurlijk ben ik ook die 2 minuten stil en gedenk.

Reply
Nicky 10 mei 2023 - 21:02

Mooie blog, LG. En natuurlijk was ik ook stil.

Reply

Plaats een reactie