Home Leiden Oude Socialisten Leiden organiseerden 1 Mei viering met Job Cohen als gastspreker

Oude Socialisten Leiden organiseerden 1 Mei viering met Job Cohen als gastspreker

door Emile van Aelst

Nederland is geen echt 1 mei viering land. In de zeventiger en tachtiger jaren waren er nog wel eens grote bijeenkomsten en demonstraties, maar dat is tegenwoordig ver te zoeken. Ik kan mij nog afgeladen avonden herinneren in destijds het Antonius Clubhuis met diverse sprekers en optredens. In Leiden organiseren ‘De Oude Socialisten’, een werkgroep binnen de PVDA,  jaarlijks de 1 mei viering. Gisteren werd de viering gehouden in gebouw de Passer aan de Steenschuur omdat de vaste locatie ‘Het Volkshuis’ verbouwd wordt.

Terwijl ik dit schrijf schieten er opeens allerlei herinneringen door mij heen.  Ik vergeet nooit dat ik samen met Anneke, een goede vriendin destijds, in januari in de vrieskou voor het arbeidsbureau stond te demonsteren voor een hoger jeugdloon. Zielig en koud stonden we met zijn tweeën voor de deur te bevriezen. Ik hoor Anneke nog zeggen, ‘als ooit de revolutie uitbreekt dan wil ik verwarmde barricades, broodjes kaas en koffie. Mijn overburen waren CPN-ers en hadden een kat die Actie heette. Het beest liep elke keer weg dan hoorde ik haar weer midden in de nacht actie actie roepen, automatisch ben je dan alert 🙂  Wie kent BOTS nog, de band die geweldige strijdliederen maakte en overal bij manifestaties optrad. Persoonlijk vond ik de ‘De lange weg’ het mooiste strijdlied ooit. In mijn gedachte zag ik dan altijd duizenden mensen lopen richting de barricades, uiteraard verwarmd en met broodjes kaas en koffie 🙂

Maar ja die tijd ligt ver achter ons. Nu wordt er op 1 mei gepraat over de linkse samenwerking tussen PVDA en Groen Links, vandaar dat Job Cohen was uitgenodigd om te komen praten over zijn ideeën wat betreft linkse samenwerking.

Tegen half acht liep de zaal behoorlijk vol.

Waarnemend PVDA Leiden voorzitter Joost van den Berg heette iedereen welkom en was blij met de grote opkomst.

Job Cohen vertelde over de 1 mei viering en het socialisme toen en nu. Uiteraard legde hij uit waarom hij vindt dat de PVDA en Groen Links samen moeten gaan en wat hem betreft mogen er meer partijen aansluiten.

Na zijn toespraak mocht Job Cohen blijven staan om de spelden uit te reiken aan leden die 25- of 50 jaar lid van de partij zijn, waaronder journalist/columnist Jan Rijsdam. In de fotoslideshow onderaan staan alle gedecoreerden.De Rooie vrouwen herdachten Hilde Jansen die vorig jaar september onverwacht overleed.

Hilde was een groot deel van haar leven actief in de politiek, maatschappelijk werk en de vrouwenbeweging. Daarnaast was ze natuurlijk met haar accordeon het muzikale gezicht van Dameskoor Er welt een Traan.

Het Oost-Europakoor Mila zong enkele liederen.

Altijd mooi om te horen, in het filmpje onderaan dit artikel een paar korte sfeerbeelden.

Ton Kohlbeck, oude socialisten PVDA Leiden, leidde het gesprek in over het samengaan van  de PVDA en Groen Links.

Ik was benieuwd naar het gesprek tussen Job Cohen, Rembrandt Rowaan, Groen Links en Marc Newsome, PVDA, over de linkse samenwerking.

Beide fractievoorzitters benadrukten dat de samenwerking in Leiden erg goed gaat en ook bij de college-onderhandelingen er geen grote hobbels waren.

Wel is een fusie geen proces dat van vandaag op morgen geregeld is.

Vanuit de zaal waren er vragen over de voortgang, maar ook over het wel of niet accepteren/vertrouwen van andere partijen.

Na het gesprek werd het officiële gedeelte afgesloten met het zingen van de Internationale. Het politieke klimaat is veranderd en alles is niet meer wat het is of was. Maar als ik heel eerlijk moet zijn, had ik toch verwacht dat men de Internationale toch nog wel kon zingen. Ik heb getwijfeld of ik het filmpje wel of niet zou publiceren, maar misschien juist goed om te laten zien en misschien een stimulans om volgend iets beter te zingen, de Internationale over te slaan of een koor uit te nodigen 🙂

Tijdens de afsluitende borrel werd er nog even gezellig nagepraat.

Hieronder nog een korte fotoslideshow, filmpje van de Internationale en wat sfeerbeelden van het optreden van Mila.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 3 mei 2023 - 8:40

Mijn opa was een echte rooie rakker, 100% PvdA. Ik ben meer links en wat groener…

Reply
די מריו 3 mei 2023 - 9:08

Ben benieuwd hoelang zo’n huwelijk stand houdt.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 3 mei 2023 - 15:05

Ik heb niks met politiek maar Job Cohen is wel prettig om naar te luisteren. Daarom is-ie ook voiceover bij Twee voor Twaalf.

Reply
rietepietz 3 mei 2023 - 21:57

Misschien niet genoeg de keel gesmeerd, Job Cohen is van het theedrinken en er was geen thee. 😉

Reply

Plaats een reactie