Home Centrum Koningsdag 2023 Leiden, druk, gezellig, zonnig en veel muziek

Koningsdag 2023 Leiden, druk, gezellig, zonnig en veel muziek

door Emile van Aelst

Het was gisteren een ouderwets gezellige Koningsdag met alleen maar vrolijke gezichten in het centrum en de wijken. Voor ondertussen het tiende jaar vierde ik Koningsdag samen met de Oranje Vereniging en de burgemeester. In een behoorlijk strak schema bezoeken we meerdere wijken en evenementen. We doken gisteren op veertien plekken in de stad op. In het filmpje en de slideshow onderaan heel veel beelden, maar ik vlieg eerst even door de dag, hol even mee. We begonnen in de Lage Mors met het hijsen van de vlag en het zingen van het Wilhelmus.

Daarna een rondje over de vrijmarkt die hier dit jaar een stuk groter was dan in andere jaren.

Het was voor Henri Lenferink na twintig jaar zijn laatste Koningsdag als burgemeester, in september gaat hij met pensioen. Als geintje zeiden we laten we kijken hoeveel keer er afscheid wordt genomen en bedankt, we zijn bij 89 keer in de eerste uren gestopt met tellen 🙂 Ook in de Lage Mors namen ze afscheid van de burgemeester.

Het viel mij op hoeveel mensen jaarlijks op Koningsdag met hem op de foto willen en nu voor de laatste keer natuurlijk niet mis wilden grijpen.

Het was weer groot feest in de Lage Mors, de wijk stond of hing gewoon op zijn kop.

Aan het eind van de straat stond onze bus alweer klaar om ons naar de Stevenshof te brengen. Je voelt je zo nu en dan net de Koninklijke familie. De bus uit, handjes geven, rondje lopen, sjoelen, blikjes gooien iets kopen en weer terug de bus in 🙂

In de Stevenshof was na vier jaar, mede door corona, weer een kindervrijmarkt. De organisatie was blij met het grote aantal deelnemers.

De volgende stop was de Professoren en Burgemeesterswijk waar Henri Lenferink, ondertussen traditiegetrouw, het feest officieel mocht openen.

Bij de opening hoort Oranjebitter natuurlijk.

Het is altijd heel druk en gezellig in deze wijk.

Zo gezellig dat zelfs republikeinen met hun kinderen Koningsdag vieren 🙂

Voor we de bus instapten keek ik nog even om en zag wat een geweldige drukte het hier weer was.

Volgende stop de Fruitbuurt in Cronesteijn.

Is het lekker, mag ik ook een hapje.

Ja hoor.

Op naar de Breestraat, waar het ook al lekker druk was. U heeft dan wel een mooie ketting, maar ik een mooie Leidse ring.

Voordeel van de Leidse Kindervrijmarkt is dat de kinderen zich ene paar weken van te voren op moeten geven en dan een vaste plek krijgen. Zo hoeft niemand twee dagen in de kou en de regen zijn plekje te verdedigen, maar kom je gewoon ’s morgens aan, legt je spullen neer en gaat geld verdienen of muziek maken.

Weer natuurlijk wat foto’s met voorbijgangers.

Het was druk maar wel zo dat je nog makkelijk kon lopen, dat houdt het gezellig.

Even de benen rust gunnen tijdens een korte lunch in studentensociëteit Minerva.

Na de lunch snel door naar de prijsuitreiking van het Kinder Straatmuzikanten Festival ‘Het Gouden Petje’.

De Hooglandsekerkgracht is de meest gewilde plek voor de vrijmarkt, hele families hebben hier de hele dag de grootste lol waarbij de verkoop vaak op de tweede plaats komt.

Het werd steeds lekkerder weer en warmer na twee uur kon je gerust van een stralende Koningsdag spreken.

Het busje stond alweer klaar om ons naar Zuid West 100 te brengen. Hier vieren straatbewoners al jaren hun eigen feestje, met onder andere het straatvolleybal toernooi.

Ook hier werd Henri Lenferink weer bedankt voor zijn twintig jaar burgemeesterschap en jarenlange bezoeken aan deze straat.

Het busje reed naar verzorgingshuis De Parelvissers waar het altijd, en niet alleen op Koningsdag, groot feest is. En daar konden we gelijk inhaken bij de polonaise.

Fijn om Wies Cavé weer te zien. In Nederland is zij vooral bekend door haar nummer ‘Huisje bij de brug’. En natuurlijk zongen we samen met Wies Cavé haar grote succesnummer ‘Van Leiden zal ik mij nooit laten scheiden’.

We gingen verder, nu op weg naar een van de twee grote festivals. Het was goed druk bij het Konings Feestje op de Lammermarkt .

Tijd niet gezien Leidse Thil, destijds beter bekend als de ‘Zangeres zonder werk’ en zangeres van de Tranentrekkers.

Lekker sfeertje op Lammermarkt met goede muziek.

Helaas moesten we te snel alweer verder en lieten het festival achter ons.

Op naar de Kinderspelen bij het Gerecht.

Schminken is niet zo’n probleem, afschminken veel meer.

Wat trekt die meneer een raar gezicht.

Natuurlijk maken we even een foto met de kinderen.

Het busje kon uiteraard niet in het drukke centrum komen, dus liepen we terug naar Quintus waar het ook groot feest was.

DJ Saxofonist CharLeon wist de sfeer er goed in te brengen en te houden.

Na Quintus waren we aardig aan het eind van ons latijn en blij dat we naar de borrel en het diner in Augustinus konden.

Op het moment dat je gaat zitten voel je pas hoeveel je gelopen hebt vandaag.

Trudy Kwik bedankte de leden van Minerva, Quintus en Augustinus die dit jaar lid van het bestuur van de Oranje Vereniging waren. Drie geweldige kanjers en heerlijk mee samengewerkt vertelde ze.

Uiteraard werd er afscheid genomen van Henri Lenferink en Bianca waar we jarenlang samen mee de Koningsdagen hebben bezocht. Henri werd benoemd  tot erelid van de Oranje Vereniging.

Voor het eerst van mijn leven een volledige Vegan maaltijd gegeten. Eerlijk is eerlijk als fervent vleeseter heb ik genoten van de maaltijd.

Na de groepsfoto van het team waarmee we de hele dag op pad zijn geweest, zat de dag erop.

Nou ja voor de meesten, Chris, Reanne, Mieke, Trudy en ik gingen nog even naar het festival op het Garenmarktplein op de Queen Coverband ‘Queen Must Go On. Foto’s, filmpje en verslag hiervan staan onder deze link.

Hieronder een fotoslideshow en filmpje van Koningsdag 2023 in Leiden. Als je slim bent pak je er een drankje bij speelt ze af via tv, want ze duren wat lang 🙂

Hieronder het filmpje, nou ja zeg maar film.

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 29 april 2023 - 7:37

Ik zie dat de Koningin van Leiden ook aan de Oranjebitter zit. Leuke sfeerfoto’s heb je gemaakt LG.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 29 april 2023 - 8:24

Het was dus echt feest in Leiden, weet je zeker dat het geen burgermeesters-dag was. Jullie gaan Henri echt missen in Leiden.

Reply
Marlies Haazebroek 29 april 2023 - 17:54

Mooi reportage en mooie afsluiting boor de burgemeester.

Reply
Nicky 29 april 2023 - 19:04

Wat een heerlijke dag was het. Hier was het ook zo druk. Fijn dat het ineens zulk prachtig weer was.

Reply
rietepietz 29 april 2023 - 20:22

Joh, dat gaat bijna op hard werken lijken. Hoe houd je het vol.

Reply
Jaarlijkse bestuurswisseling Oranje Vereniging Leiden – Leidse Glibber 22 september 2023 - 1:16

[…] krijgen ze elk jaar  gemotiveerde leden. Ze besturen en organiseren ongeveer acht maanden mee en zien dan op Koningsdag het resultaat van hun […]

Reply
Jaarlijkse bestuurswisseling Oranje Vereniging Leiden – Leidse Glibber - Snackable News 22 september 2023 - 3:49

[…] krijgen ze elk jaar  gemotiveerde leden. Ze besturen en organiseren ongeveer acht maanden mee en zien dan op Koningsdag het resultaat van hun […]

Reply

Plaats een reactie