Home Centrum DRIVE, interessant hoorcollege van Mark Tuitert bij BV Leiden

DRIVE, interessant hoorcollege van Mark Tuitert bij BV Leiden

door Emile van Aelst

We kennen Mark Tuitert allemaal als schaatser die onder andere in 2010 Olympisch Kampioen werd op de 1500 meter. Hoe kom je zover en wat moet je daarvoor doen. In een interessant hoorcollege legde Mark Tuitert het uit aan leden van BV Leiden en andere belangstellenden in een uitverkochte  Tuinzaal van Grandcafé de Burcht.

Vooraf was er uiteraard boven in het Grandcafé ruimte om koffie te drinken en een beetje te netwerken.

Ondertussen waren Irene Slats, BVLeiden, en Mark Tuitert nog even bezig met het testen van de apparatuur.

BVL voorzitter Lorenzo van Beek heette iedereen welkom op dit eerste hoorcollege georganiseerd door de BVL.

Mark Tuitert lanceerde na zijn schaatscarrière zijn kauwgum First Energy Gum, een gezondere cafeïne boost dan koffie of energy drankjes. Daarnaast schreef hij het boek DRIVE met tien tips om succesvol in je sport of het leven te zijn.

Mark laat zich leiden door de Stoïcijnse filosofie die al zo’n 300 jaar voor onze jaartelling ontstond. Stoïcijnse filosofie kenmerkt zich door het praktische nut ervan. Om goed te kunnen leven moeten we goed leren nadenken en helder krijgen wat we belangrijk vinden. Hoe nemen we de juiste beslissingen? Hoe houden we onszelf minder voor de gek?

Tuitert verteld over hoe zijn schaatscarriére begon en dat hij volgens kenners geen talent had. Maar hij vond de sport zo leuk en wilde er groot in worden. Toen hij in 1998 Adne Sondral tijdens de Oympische Spelen in Nagano de1500 meter zag winnen, wist hij het zeker. Dit wil in ook in 2002.

Hij trainde en ging goed op schema, helaas door een vechtscheiding van zijn ouders waren zijn gedachte meer bij thuis dan het schaatsen en hij werd niet geselecteerd voor de Olympische Spelen.  Niet uit het veld geslagen trainde hij voor 2006, dat moest zijn jaar worden. Helaas hij werd ziek en was wel aanwezig bij de spelen in Turijn, alleen niet als schaatser maar als toeschouwer. En weer stelde hij zijn plannen bij, dan wordt ik Olympisch Kampioen in 2010.  En weer ging hij vier jaar keihard in training.

Schaatsen is een individuele sport maar trainen is teamwerk.

In 2010 won Mark Tuitert tijdens de Olympische Spelen in Vancouver de 1500 meter, het koningsnummer van het schaatsen. Hij had er twaalf jaar op moeten wachten wegens meerdere teleurstellingen, maar in 198 had hij besloten wat hij wilde en het kwam.

Tuitert liet ons horen wat topsport is. We hoorden heel snel in een paar seconden achter elkaar een paar piepjes, dit is topsport vertelde hij. De zaal keek een beetje verbaasd. Wat bleek het eerste piepje was de eerste die over de finish ging het laatste piepje nummer elf die over de finish ging. Voor nummer een alle lof en aandacht en nummer elf vertrekt zonder enige aandacht stilletjes uit het stadion. Hooguit staan er wat familieleden en de trainer op hem of haar te wachten.

Na zijn Hoorcollege kon de zaal vragen stellen over zijn Drive om door te gaan en hoe je zover komt.

Lorenzo van Beek bedankte Mark Tuitert voor de interessante lezing, let niet op de kwaliteit van de wijn we hebben er zoveel BVL stickers opgeplakt dat je niet meer kan zien waar hij vandaan komt 🙂

Na afloop was zijn boek DRIVE met tien praktische tips te koop.

De broers Arthur en Edwin Haasbroek waren ook aanwezig. Arthur vertelde mij dat hij het boek al eerder gekocht had en het hem enorm geholpen heeft bij een moeilijke periode in zijn leven.

Zowel Mark als Lorenzo konden terugkijken op een geslaagde avond.

In het Grandcafé werd de avond besloten met een gezellige netwerkborrel.

Het was even hard doorwerken voor barkeeper Stephan.

Meer informatie over de BV Leiden en hun activiteiten zijn te vinden op de website.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 14 april 2023 - 23:15

Schaatsen en schaatsers op top niveau zijn zeldzaam.
Helaas lijkt de tijd van natuur ijs voorbij, maar de helden van toen blijven. Hans

Reply
Sjoerd 15 april 2023 - 8:13

Het is wat Hans zegt, de helden van toen staan in ons geheugen gegrift, die van vandaag veel minder.

Reply
די מריו 15 april 2023 - 8:32

Sympathieke man. Enorme drive. Ik heb van hem genoten tijdens de wedstrijden.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 15 april 2023 - 15:30

Nou …. de náám kwam me wel bekend voor maar waarvan was me toch ontschoten. Oke, gewoon geen sport kijker en alles na Art en Keesie is langs me heen gegaan.

Reply
Nicky 15 april 2023 - 22:33

Flinke portie doorzettingsvermogen heeft-ie. Knap, hoor.

Reply

Plaats een reactie