Home Maatschappij Sleutelstad-Unity wordt de nieuwe streekomroep

Sleutelstad-Unity wordt de nieuwe streekomroep

door Emile van Aelst

Tot twee jaar geleden had niemand het voor mogelijk gehouden, maar nu is het een feit. De beide Leidse omroepen Unity en Sleutelstad gaan samen verder als één omroep onder de naam Sleutelstad-Unity. Gisteravond werd het mooie nieuws bekend gemaakt tijdens een druk bezochte medewerkers-avond in Hotel Leiden.

Vanaf 2025 moeten plaatselijke en streekomroepen gaan samenwerken in één omroep per streek of regio.  Waarom wachten tot op het laatste moment, het is beter nu al te beginnen dachten de besturen van beide omroepen.  Er was alleen een klein probleempje hoe krijg je twee omroepen die elkaar zwaar beconcurreren bij elkaar.

Ingewijden weten dat het vrijwel onmogelijk leek om Sleutelstad directeur Chris de Waard en Unity directeur Rudo Slappendel samen door een deur te krijgen. Er werd een mediator aangesteld en er volgden enkele gesprekken. Tijdens de gesprekken bleek dat Rudo en Chris het eigenlijk op heel veel punten eens waren en naast de gesprekken met de mediator ook op eigen initiatief gesprekken voerden. Het ongelooflijke gebeurde, maar gisteravond konden Rudo en Chris vol trots de samenwerking aankondigen.

De voorzitters van beide besturen, Jaap van Sandijk en Didos van Dam waren ook blij dat de partijen bij elkaar gekomen zijn om een grote sterke omroep te gaan vormen. Didos gaf een samenvatting hoe de gesprekken tot dusver waren verlopen.

Namens de NLPO,  Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen, gaf Toos Bastiaanse een uitleg over de nieuwe regels van 2025 en de onder andere financiële voordelen voor de omroepen.

De NLPO heeft op de kaart van Nederland streken ingetekend waarin de lokale omroepen moeten gaan samenwerken. Mocht blijken dat een bepaalde plaats niet echt in de streek past die de NLPO voor ogen heeft dan kunnen daar nog veranderingen in worden aangebracht. Als voorbeeld je zou kunnen bedenken dat Leidschendam/Voorburg meer bij Den Haag past.  Daar is dus nog over te praten, vooralsnog is ook de NLPO blij dat deze twee sterke omroepen nu al samengaan.

Uiteraard hadden de medewerkers nog wel vragen en of opmerkingen.  De meeste konden vrij snel beantwoord worden of komen eerdaags nog aan bod. Er komen geen programma’s in gevaar er zal uiteraard wel geschoven moeten worden in dagen en tijden. Sleutelstad heeft zich de afgelopen twintig jaar sterk geprofileerd als regionale nieuwszender. Unity is meer gespecialiseerd in muziek en amusement programma’s zoals bijvoorbeeld ‘Rudo op de Markt’.  Een van de eerste voordelen is dat eerdaags geen twee verschillende live uitzendingen van bijvoorbeeld de Minikoraal of Lakenfeesten komen.

Er is in eerste instantie nogal wat te doen geweest over de naam. Opvallend was dat vanuit de zaal het compliment kwam de namen te verbinden, omdat het twee sterke bekende merken zijn en gezien moeten worden in het rijtje van bijvoorbeeld BNNVARA, AvroTros en KRONCRV die ook hun eigen merknamen na hun fusies behielden omdat dan iedereen weet waar men naar luistert.

Voordat de groepsfoto genomen werd, eerst even een selfie van Rudo en Chris met de medewerkers van de beide omroepen. Het zou wel eens een Selfie kunnen worden die we later in de Leidse geschiedenisboekjes terug kunnen vinden 🙂

De komende week worden de besturen samengevoegd en gaan gezamenlijk aan de slag om de nieuwe licentie in juni aan te kunnen vragen. Op de foto bestuursleden Luuk van der Krogt, Jaap van Sandijk en Didos van Dam,  omroepdirecteuren Chris de Waard, Rudo Slappendel en bestuursleden Alfred Beekhuizen en Carlo Borsboom.

Na het officiële gedeelte was er beneden in de bar van Hotel Leiden een gezellige borrel om, voor zover men elkaar niet kende, kennis te maken en eerste reacties uit te wisselen.

Iedereen is enthousiast en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Sommige DJ”s zijn wel super enthousiast 🙂

Het mooiste was dat er geen clubjes van de twee omroepen werden gevormd, maar de meeste mensen juist met hun collega’s van de andere omroep in gesprek gingen.

De leden van beide PBO’s, Programma Beleidsbepalend Orgaan, waren ook enthousiast over de fusie.

Het werd nog een heel gezellige borrel met niet alleen leuke, maar ook vaak interessante gesprekken zoals met de NLPO.

De komende tijd zullen de kijkers en luisteraars steeds meer gaan zien en horen van de nieuwe samenwerking. Na de toekenning van de nieuwe licenties is er nog maar een volledige omroep over.

Een eerste voorbeeldje van de samenwerking Brigitte, camjo bij Sleutelstad-Unity, maakte onderstaande gezamenlijke reportage.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van deze toch wel historische avond in het Leidse omroepland.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 13 april 2023 - 6:57

Sterker door samen te werken. Goed bezig.

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 13 april 2023 - 7:56

Een heel verstandig besluit als men daar naar het personeel ook goed mee omgaat. Maar je hebt gelijk, als het straks moet kun je het beter meteen doen.

Reply
rietepietz 13 april 2023 - 17:00

Ik heb het nooit zo op veranderingen en schrik ervan dat het afgedwongen kan worden, ik zie radio west niet graag verdwijnen of veranderen.

Reply
Nicky 15 april 2023 - 22:28

Als het toch moet, kun je het beter maar meteen doen inderdaad. Fijn dat de heren uiteindelijk wel door een deur konden.

Reply

Plaats een reactie