Home Leiden Website met historie van de Leidse Speeltuinen nu officieel gelanceerd door burgemeester Henri Lenferink

Website met historie van de Leidse Speeltuinen nu officieel gelanceerd door burgemeester Henri Lenferink

door Emile van Aelst

Er zijn weinig verenigingen die ruim twee jaar hun 75 jarig bestaan vieren. Noodgedwongen door corona begon de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen in 2021 met de viering van haar 75 jarig bestaan. Gisteravond werden de jubileumjaren in speeltuin Zuiderkwartier afgesloten met de lancering van de website met de historie van de Leidse speeltuinen

Het was echt een jubileum met horten en stoten, in juni 2021 kregen alle speeltuinen een cadeautje van de jarige LBS. Augustus 2022 was dan eindelijk het jubileumfeest, waar de eerste proefversie van de website werd gepresenteerd. Gisteren was het eindresultaat te zien.Een aantal speeltuinbestuurders en de burgemeester verzamelden zich, ondanks het voetbal, in het clubhuis van Zuiderkwartier om de presentatie van de site bij te wonen.

LBS voorzitter John van Haasteren was blij dat na alle coronaellende en oponthoud nu eindelijk de website officieel gelanceerd kon worden.

Burgemeester Henri Lenferink had thuis al een blik mogen werpen op de site en vond het eindresultaat geweldig. Leiden mag trots zijn op veertien goed draaiende speeltuinen. Dankzij het goede onderhoud zijn alle Leidse speeltuinen veilig en goed onderhouden.

Wat hem op de site opviel was de foto van de Yess, de vroegere familieschommel. In zijn geboorteplaats Delden had hij daar als kind veel op gespeeld en was het de kunst om hem in je eentje in beweging te zetten.

Het historisch onderzoek naar de speeltuinen is gedaan door stadshistoricus Cor Smit, ook schreef hij de teksten voor de site.

Cor gaf een toelichting op de website met mooie verhalen over de diverse speeltuinen.

Soms is er een heel mooi toeval. Als kind groeide ik op in de Burgemeesters- en Professorenwijk en speelde daar in speeltuin het Profje. Later toen ik verhuisd was naar Groenoord werd ik gevraagd bestuurslid van Speeltuinvereniging Groenoord te worden. Het bestuurslidmaatschap werd iets langer dan ik verwacht had, ik was 25 jaar voorzitter totdat de speeltuin afgebroken werd om plaats te maken voor de wijk Nieuw Leyden. Het toeval wil dat beide speeltuinen op dezelfde pagina van de website staan 🙂

Aan het slot van de presentatie een foto met iedereen die aan de site heeft meegewerkt, fysiek of via sponsorring zoals bijvoorbeeld het Druckerfonds.

Na afloop van de presentatie werd uiteraard gezellig nagepraat met een hapje en en drankje.

Iedereen was duidelijk enthousiast over het eindresultaat van de website.

Voorzitter John van Haasteren kon ondanks de lange duur toch terugkijken op een mooi 75 jarig jubileum van de bond.

Burgemeester Henri Lenferink benadrukte nogmaals hoe uniek het is dat Leiden zoveel speeltuinen heeft en met enthousiaste besturen.

Tja als je dan de burgemeester in huis hebt en je weet dat hij in september afscheid neemt, dan wil je toch even een fotootje met het bestuur van gastheer Speeltuin Zuiderkwartier.

De website kan uiteraard continu worden aangepast, daarom roept de LBS iedereen die nog verhalen of foto’s heeft van de speeltuinen die in te sturen naar de makers van de website.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 7 april 2023 - 7:03

Pure historie voor iedereen toegangelijk, zo zou het toch ook altijd moeten zijn.

Love As Always
Dimario

Reply
Yova 7 april 2023 - 7:35

75 jaar bestaan deze speeltuin. Zolang al. Deze speeltuin is dan histories geworden. Hopelijk kunnen nog zoveel jaren erbij. Leuk dat gevierd worden. Fijne dag.

Reply
Sjoerd 7 april 2023 - 8:45

Ik vind een speeltuin een stuk van de opvoeding. Dat hoort er gewoon bij. Daar leren kinderen uit een gezin omgaan met andere kinderen,

Reply
rietepietz 7 april 2023 - 16:41

Maar vooral fijn dat er nog zoveel goed onderhouden speeltuinen zijn. Jij bent geoon altijd al een druk baasje geweest, dat is wel duidelijk.

Reply
Hans 7 april 2023 - 21:38

Speeltuinen en een speeltuin vereniging zijn heel belangrijk voor een positieve ontwikkeling van kinderen.
Het mooie is dat je log bewijst dan deze een hele historie hebben. Hans

Reply
Nicky 8 april 2023 - 12:48

Speeltuinen zijn zo belangrijk. Altijd weer een feestje voor kinderen!

Reply

Plaats een reactie