Home Centrum Leidsche Plein, hèt jaarlijkse partnerevent van Leiden&Partners

Leidsche Plein, hèt jaarlijkse partnerevent van Leiden&Partners

door Emile van Aelst

Gebr. de Nobel liep gisteren vol met vertegenwoordigers van, voornamelijk, het Leidse bedrijfsleven, musea, culturele sector, gemeente en verenigingsleven. Tijdens het Leidsche Plein wordt iedereen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in Leiden. In de foyer kon je er al niet omheen dat het om Leiden ging 🙂

Even inlezen voor je naar binnen ging was ook geen probleem, meer dan genoeg Leidse- en regio lectuur op tafel.

Martijn Bulthuis, directeur Leiden&Partners, heette iedereen welkom en gaf een toelichting op het programma van deze middag.

We waren te gast in Gebr. de Nobel waar Rutger Brouwer sinds mei vorig jaar directeur is. Vast publiek in Gebr. de Nobel kent hem ondertussen wel of uit het verleden toen Rutger zelf ook nog in verschillende bands speelde. Maar voor het grootste deel van het publiek was hij nog onbekend, vandaar dat hij zich even voorstelde.

Als inleiding een filmpje met een Leids jaaroverzicht van 2022.

Ik ga uiteraard niet alle ins en outs van deze middag benoemen , maar pik er wat zaken uit die mij opvielen. Allereerst wat nieuwtjes uit het programmaonderdeel Newsroom. Zo gaat museum Volkenkunde een nieuwe naam krijgen en gaat Wereldmuseum heten. Logo en andere reclame uitingen moeten nog gemaakt worden.

Er zijn verschillende wandelroutes door Leiden met evenzoveel verschillende thema’s.

Leiden is een middelgrote stad, maar wel de vierde congresstad van Nederland en dat is uiteraard vooral te danken aan het Leiden Convention Bureau.

Leuk nieuwtje van Alexander Mouret er komt een nieuw evenement dat meerdere bestaande evenementen samenvoegt en versterkt.

Days of Art&Science is een mix van kennis en cultuur met daarin onder andere de Nacht van Ontdekkingen.

Veel mensen hadden het al gehoord, want de tam tam gaat snel in Leiden, er is zeer waarschijnlijk een fusie op komst tussen de omroepen Sleutelstad en Unity.

Veel kon Chris de Waard, directeur Sleutelstad, er nog niet over zeggen omdat beide zenders nog midden in de besprekingen zitten. Wel is duidelijk dat beide omroepen de intentie tot samenwerking hebben om zo te komen tot een grote sterke regio-omroep.

Er volgden een paar korte pitches van onder andere Alexander van Nimwegen over het invullen van het voormalige V&D pand.

Gwen van Overbeke had een pitch over de ontwikkelingen op het Leiden Bio Sciencepark.

Er worden steeds meer evenementen georganiseerd om het het Bio Science Park onder de aandacht te brengen.

Volgend jaar bestaat het Bio Science Park 40 jaar en dat gaat groots gevierd worden.

Pauze.

Niet alleen gebak natuurlijk, maar ook iets te drinken 🙂

En natuurlijk gezellig even bijkletsen.

Vier hoteliers met volgens mij samen zo’n beetje meer dan 350 hotelkamers in Leiden. Tenminste ik schat dat Ibis, Tulip Inn, Golden Tulip en Boutique Hotel Huys van Leyden bij elkaar ongeveer dat aantal wel kunnen bieden.

Ziet er gezellig uit die tafel met brochures en tulpen.

Govert de Kok gaf uitleg over de bouw van de Geus. Het gaat, maar dat wisten we eigenlijk al, een prachtige en unieke plek bij het station worden. Een imposant gebouw met meerdere bioscoopzalen, twee restaurants, een winkel en kapperszaak onderin en bovenop een woontoren.

Leiden is een studentenstad en de samenwerking tussen Leiden en studenten is steeds beter en uitgebreider. Tijdens het Leidsche Plein werd het strategisch partnerschap tussen de verschillende studentenverenigingen, de PKvV en de gemeente ondertekend.

Het is voor zowel de studenten als de stad belangrijk samen een te zijn en samen elkaar te verstevigen.

Namens de 3 October Vereeniging gaf Guido Marchena een eerste uitleg over de plannen rondom de viering van 450 jaar bevrijding in 2024.

Iedereen die ideeën heeft of mee wel denken kan zich melden.

Leiden werkt tegenwoordig nauw samen met de streek. Daarom ook dit jaar weer een nieuwe uitgave van Proef de Streek.

Erg belangrijk en leuk nieuws kwam op de valreep van Irene Pronk, directeur Leidse Schouwburg/Stadsgehoorzaal.

Al 44 jaar wordt in Leiden het Leids Cabaretfestival georganiseerd geproduceerd door theaterbureau Bunkerzaken. Vanaf komend jaar gaat de organisatie over in handen van de Leidse Schouwburg, omdat Bunkerzaken zich meer gaat richten op zijn eigen artiesten Geweldig nieuws dat de Leidse Schouwburg er voor zorgt dat het festival voor Leiden gewaarborgd blijft.

De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Voor iedereen was er nog een goodiebag met diverse info over Leiden, de streek en het Marketingplan 2023.

Hieronder nog een aantal sfeerfoto’s van Leidsche Plein 2023.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 5 april 2023 - 8:33

Lijkt me een erg interessante dag te zijn geweest.

Reply
די מריו 5 april 2023 - 10:47

Zo te zien gaat Leiden voorlopig nog door met groeien en bloeien.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 5 april 2023 - 17:07

Het blijft een gemis dat het grote pand van Vroom & Dreesman niet meer een groot warenhuis is, ik mis het nog steeds als ik in Leiden kom.

Reply
Nicky 6 april 2023 - 11:16

Ik vind alles prima. Maar ze mogen niet zomaar de naam van het Volkenkunde museum wijzigen, hoor. Daar ben ik ooit nog met mijn vader geweest. Zo’n mooie dag was dat…

Reply

Plaats een reactie