Home Centrum Nico, De Voorstelling Leiden in de jaren 50-60

Nico, De Voorstelling Leiden in de jaren 50-60

door Emile van Aelst

Vrijwel iedereen in Leiden boven de vijftig heeft fotograaf Nico van der Horst (1919-1995) gekend. Van der Horst heeft zijn hele leven Leiden op de foto gezet, zowel voor de kranten, opdrachten, evenementen, kalenders en privé. De foto’s waren in het bezit van zijn zoon Nico die tot december 2018 zijn fotospeciaalzaak aan de Doezastraat had.  Door de winkel had hij niet veel tijd om het archief door te spitten. Kleinzoon André Kapaan is enkele jaren geleden begonnen met het uitzoeken van het archief. Hij is nog lang niet klaar, maar wilde Leiden het eerste resultaat laten zien.

Het was opmerkelijk druk op de vroege zondagmorgen bij bioscoop Trianon.

André Kapaan en zijn vrouw Sabine van Nimwegen hebben een aantal foto’s uitgezocht en daar een uur durende film van gemaakt. De foto’s zijn een beetje bewerkt om ze te kunnen gebruiken en er is muziek onder de slideshow gezet. Cliënten van Libertas hebben laatst een voorvertoning gezien en waren razend enthousiast. Zondagmorgen was de première voor het Leidse publiek.

De foyer van de Trianon zat propvol Leidenaren die al voor de film het hoogste woord hadden over Nico van der Horst en hoe ze hem bezig hebben gezien in het verleden 🙂De zaal ging open en stroomde direct vol, de bioscoop was tot op de laatste stoel uitverkocht.

In het publiek ook meerdere Leidse fotografen die Nico goed gekend hebben en de eerste kneepjes van het vak van hem geleerd hebben. Rij vier was voor het grootste deel bezet door familie zoals bijvoorbeeld; André Kapaan en Sabine van Nimwegen (makers), Annique van der Horst (moeder),Nico van der Horst (oom), Ronald van der Horst (oom), Maria van der Horst (tante), Sandra van der Horst (tante), Bas Kapaan (zoon) en Charlotte Kapaan (dochter).

Precies om tien uur startte de voorstelling.

Nou ja niet helemaal om 10 uur want André Kapaan had nog een korte toespraak waarin hij iedereen bedankte voor hun komst en hoopte dat de voorstelling zou bevallen.

Vanaf begin af aan hoorde je bij bijna elke foto geroezemoes in de zaal als het publiek de plek of situatie herkende zoals uiteraard een hoop herkenning bij zwembad de Overdekte. Wat mij het meest opviel was hoe we het voor elkaar gekregen hebben om tweerichtingsverkeer te hebben in de smalle straatjes en en op de bruggen.

Ik heb wat willekeurige foto’s genomen tijdens de voorstelling om te laten zien wat een geweldig document deze film is. Leiden is natuurlijk de draaiorgelstad van Leiden, dus een aantal draaiorgels mochten niet ontbreken.

Bij feesten en evenementen reed in de jaren 50-60 het Glippertje door Leiden.

Zou het een ‘heitje voor karweitje’ geweest zijn of waren de padvinders de verkeersregelaars van nu.

In de tijd dat prinses Beatrix in Leiden studeerde kwam je haar regelmatig op straat tegen, alleen neem ik niet aan dat ze altijd te paard naar de kroeg ging 🙂 Geen idee welke gelegenheid het was en waarom ze meereed in een stoet over het Rapenburg.

Ik moest gelijk denken aan alle gezeur tot en met rechtzaken aan toe vanwege een paar dagen een Kerstmarkt op de Hooglandsekerkgracht. Het is maar goed dat de huidige bewoners niet eerder op de Hooglandsekerkgracht woonden want toen was er elke zaterdag markt en hoorde je geen mens klagen.

Ik kan mij nog herinneren hoe verpauperd sommige gedeeltes van Leiden waren in de zestiger jaren. Veel dichtgetimmerde woningen achter de Haarlemmerstraat en oude panden op de grachten bij de doorbraak.

Even een kleine bekentenis. Ik woonde als kind op de Burgravenlaan in de Burgemeesterswijk. In die tijd kwam de groenteboer nog langs de deur. Ik vergeet groenteboer Van ’t Zelfde nooit meer, omdat ik door die groentekar heb gemerkt dat Leidse lantaarnpalen niet meegeven. Als kind renden we achter de kar aan om een appeltje te jatten. Bij het zien van deze foto voel ik nog hoe ik al rennend tegen een lantaarnpaal opliep.

We hadden echte winters en maakte iedereen zijn stoepje nog schoon als het gesneeuwd had.

In de pauze werden André en Sabine al door iedereen gefeliciteerd met het resultaat van al hun werk. Ze genoten van de vele complimenten, maar ook van zo’n totaal uitverkochte en enthousiaste zaal.

De Leidse feesten kwamen natuurlijk ook ruim aan bod. Ik zeg altijd 3 Oktober is een feest van tradities en als je de foto’s ziet dan is er inderdaad in feite nog niets veranderd. We halen nog steeds op 3 oktober haring en wittebrood.

We staan daar nog steeds elk jaar zonder problemen graag voor in de rij.

Voor het Stadhuis is tijdens de 3 Oktoberoptocht is altijd een plek gereserveerd voor ouderen. Dat is nu, maar toen ook al.

Ik denk dat het huidige college van hun stoel valt als ze zien hoe lekker makkelijk het winkelen was in het centrum en het nog druk was op de koopavonden 🙂

Er kwam begin jarenzestig een eind aan de verkeersdrukte in de Haarlemmerstraat er reden nog wel auto’s, maar de tram en de rails gingen eruit.

Leiden heeft natuurlijk best een aantal bekende Nederlandse artiesten voortgebracht zoals bijvoorbeeld De Zangeres zonder Naam, Rubbere Robbie, Catapult, Jochem Myjer, Armin van Buuren, Lo van Gorp, Mart Hoogkamer en ga zo maar door. Maar een van de eerste Leidse artiesten die elke week op de radio waren, dat was het Radio Kinderkoor De Sleuteltjes.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar het was echt een uur lang op en en top genieten van oude Leidse foto’s op groot formaat geprojecteerd.

Er werd na afloop in de foyer nog druk nagepraat over de foto’s. Prachtig dat op deze foto drie generaties elk op een andere manier genoten hadden. Voor mevrouw Wijling was het allemaal normaal zo zag het er nou eenmaal uit, zoon Fred herkende een hoop uit zijn jeugd en kleindochter Kirsten had met verbazing naar haar geboortestad zitten kijken.

Natuurlijk was ook ras Leidenaar Danny van Zelst (m) aanwezig. Leuk je weer even te zien en bedankt voor het mooie compliment 🙂

Fotograaf John Brussel heeft ook nog goede herinneringen aan Nico van der Horst en was ook vaste klant in de fotowinkel bij Nico junior. De oude Nico heb ik alleen van hallo en dag gekend, maar Nico junior heeft mij jaren ondersteund bij mijn fotowerk en veel geleerd en vooral niet geleerd omdat hij dat beter vond 🙂

Ik heb genoten tijdens de première. Op 2 april is er nog een voorstelling, maar ik heb begrepen dat er nog maar een stuk of vijftien kaarten te koop zijn. Wel hoorde ik uit betrouwbare bron dat er misschien nog een derde voorstelling gaat komen. Ik zou zeggen gewoon doen. In de fotoslideshow nog wat sfeerfoto’s en ook nog wat willekeurige foto’s uit de film.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 21 maart 2023 - 3:43

Prachtige beelden Emile, en wat mooi dat er een gemêleerd publiek op afkomt.
Wat een prachtige foto’s. zoals de LeidseSleuteltjes, daar hadden we thuis ook lp’s van.
De trams die zijn verdwenen om plaats te maken voor de bus en auto.
Tijden veranderen, maar het leuk om eens terug te kijken. Hans

Reply
די מריו 21 maart 2023 - 7:05

Eigenlijk was Nico de voorloper van jou. Daar zitten wel hele mooie foto’s bij zeg. Leuk om te zien.

Love As Always
Dimario

OT.. ik moet nog reageren op je berichtje, maar het is nogal hectisch in Huize Dimario deze tijd.

Reply
Yova 21 maart 2023 - 7:16

Nico was het goede man. Er zitten leuke foto’s erbij./ Wel veel belangstelling geweest om film te kijken.Vroeger ging het anders in oude tijd om leuk te bekijken. Fijne dag.

Reply
Sjoerd 21 maart 2023 - 10:29

Ik kan me voorstellen dat iedere Leidenaar die film gezien moet hebben. Alleen heb je dan niet genoeg een drie voorstellingen, zeker niet na het enthousiasme waarmee deze ontvangen is.

Reply
rietepietz 21 maart 2023 - 19:08

In ieder geval iets voor iedere Leidenaar, maar er zijn natuurlijk genoeg raakpunten op de foto’s met iédere Nederlander , vooral bij de echt oude foto’s herken ik ook wel het één en ander uit m’n jeugd

Reply
Nicky 21 maart 2023 - 21:31

Wat een goed idee om dat zo te doen! Moet heel leuk zijn om te zien.

Reply

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: