Home Centrum Vriendengroep Comité 1612 schenkt opbrengst veiling aan Vluchtelingenwerk Leiden

Vriendengroep Comité 1612 schenkt opbrengst veiling aan Vluchtelingenwerk Leiden

door Emile van Aelst

Ik vind het zo mooi als mensen het nuttige met het aangename verenigen of in dit geval net andersom. Vriendengroep Comité 1612 organiseert al een aantal jaren op 16 december een gezellige borrel voor de groepsleden en hun partners. Vorig jaar kwamen ze spontaan op het idee om een veiling te houden en de opbrengst aan een maatschappelijk doel te besteden. De veiling leverde 550 euro op en die werd in 2022 geschonken aan de Voedselbank. Enthousiast door dit succes werd er dit jaar weer een veiling georganiseerd en die bracht maar liefst 1963 euro op. Vanmiddag gingen Midas Rooijakkers en Sandro Janz langs bij Vluchtelingenwerk Nederland afdeling Leiden om een cheque te brengen.

Teamleidster Rümeysa Erik was blij verrast met het bezoek. Sandro en Midas vertelden dat het geld was ingezameld door ludieke veilingitems zoals onder andere; een biertje, pianoles door een vriend, een 1612 tattooage, een diner bij het 1612 restaurant in Beemster, een 1612 trui, diner bij restaurant Joris, een gesigneerd Vitesse keepersshirt, ambachtelijke lamp, gamecube Mario Kart en een teamfoto met Macy Army.

Enkele jaren geleden werd de vluchteling Ayham Ziada in de groep opgenomen. Hij had het enorm naar zijn zin binnen de groep. Helaas is Ayham anderhalf jaar geleden door een tragisch ongeval om het leven gekomen. Als een vorm van nagedachtenis was Comité 1612 het er al snel over eens dat de opbrengst van de veiling dit jaar naar Vluchtelingenwerk moest gaan.

Rümeysa legde uit wat de organisatie in Leiden onder andere doet. Statushouders worden door het team en de vrijwilligers begeleid in hun eerste jaar nadat ze de verblijfsvergunning hebben gekregen. Die hulp kan overal uit bestaan, de wir war van formulieren, belasting invullen, hulp bij eventuele problemen en ga zo maar door. Er werken naast de vaste medewerkers circa 55 vrijwilligers en een zestal stagiaires in Leiden. We vroegen waarom de hier geboren Rümeysa dit werk doet. Het bleef even stil en toen antwoordde ze, ‘misschien egoïstisch maar ik word er zo gelukkig van als ik mensen kan helpen de weg in hun nieuwe leven te vinden’.

We kregen een korte rondleiding langs de spreekkamertjes en kantoren.

Op de gang hing het bekende affiche ‘Leiden Stad van Vluchtelingen’ dat in 1989 gemaakt is voor een manifestatie in Leiden.

Terug op de kamer haalden Midas en Sandro de cheque tevoorschijn.

Rümeysa was onder de indruk van het bedrag en vertelde dat ze hiermee mooie extra dingen kon doen voor hun klanten zoals bijvoorbeeld een laptops kopen of andere gebruiksartikelen.

Vol trots vertelde ze de andere kantoorgenoten over de cheque en leuk om even met een doorsnee van kantoor op de foto te gaan zoals vaste krachten, een stagiaire en een vrijwilliger.

Na de foto werd er nog even doorgepraat en kwamen zelfs eventuele veilingitems voor komend jaar ter sprake zoals bijvoorbeeld een Iraanse kok aan huis.

Geweldig hoe een gezellige Vriendenborrel een goed doel kan steunen. Het kan dus echt het nuttige met het aangename verenigen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 maart 2023 - 6:59

Goed bezig dit. Dat zijn de vriendengroepen waar ik wel achter kan staan. Hopelijk kan het inderdaad uitgebreid worden zoals met die kok of zo. Er zijn vast heel veel mogelijkheden.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 maart 2023 - 8:40

Dat zijn pas echte vrienden als je zoiets voor elkaar krijgt.

Reply
Yova 16 maart 2023 - 9:41

Toch mooi dat beetje geld aan vluchtelingenwerk doet. Maar niet genoeg vind ik. Zijn wel goed bezig ermee. Geweldig werk. Fijne dag.

Reply
rietepietz 16 maart 2023 - 12:35

Dat is weer geld dat goed terecht komt.

Reply

Plaats een reactie