Home Maatschappij Wie niet stemt, mag ook niet klagen

Wie niet stemt, mag ook niet klagen

door Emile van Aelst

Hoe vaak hoor je niet, ‘nee joh ik ga niet stemmen, heeft geen nut het zijn allemaal verraders’.  Nou vraag ik mij toch iets af, je kan mij niet wijs maken dat alle politici van links tot rechts niet te vertrouwen zijn.  Dus als je nou op die partij stemt waar jij wel op vertrouwt dan wordt die groter en heb je kans dat er wel naar je geluisterd wordt. Mocht je toch er van uitgaan dat niemand te vertrouwen is dan kan je beter emigreren naar een land zonder democratie.  Zoals bijvoorbeeld Rusland, daar wordt gewoon voor je gedacht en ben je het er niet mee eens, dan krijg je keurig kost en inwoning van de staat of een tuintje op je buik. Wees slim en ga gewoon stemmen woensdag en het wordt ook heel belangrijk deze verkiezingen, gaat Nederland rechts- of linksaf met alle gevolgen van dien.

De laatste peilingen dinsdagavond laten zien dat het echt spannend wordt en de Eerste Kamer er eerdaags heel anders uit kan zien waardoor alle plannen van het kabinet het heel moeilijk krijgen om aangenomen te worden.

Ik snap dat gezien de huidige situatie veel mensen een probleem hebben om te bepalen waar ze op gaan stemmen. Op dit moment weet 43% nog niet zeker waar ze op gaan stemmen. We hebben de hele week talloze politici op tv gezien en iedereen heeft zijn eigen mooie verhaal. De vele debatten waren toch goed om te zien en te helpen je stem te bepalen.

Hoe het ook afloopt, de politiek heeft nog een lange weg te gaan de politieke onrust in Nederland te herstellen.Ga stemmen dan heb je ook recht van klagen als het niet gaat zoals je zou willen.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 14 maart 2023 - 23:41

Als je niet weet waarop je moet stemmen… ga een wandeling maken van minimaal 5 kg door bos of langs de kust en ga dan naar het stembureau…. Het komt dan vast wel goed. Maar laat je stem niet verloren gaan.

Love As Always
Dimario

Reply
Wim de Leeuw 15 maart 2023 - 0:27

Beste Emile, kan je mij uitleggen waarom iemand die niet (meer) stemt, ook niet zou mogen klagen? En waarom je stem ‘verloren’ zou gaan als je daarvan geen gebruik zou maken? Laat ik het omdraaien. Waarop baseer jij je geloof in de (de huidige vormgeving van onze) parlementaire democratie??? Zie jij ook maar het geringste verband tussen het geroeptoeter van politici in verkiezingstijd en het daarop volgende gereutel, gekonkel en gepruts in de dagelijkse gemeentelijke, provinciale en landelijke politiek?

Heb je gelet op de talloze uitingen in het kader van deze verkiezingen? Het gaat om de verkiezingen van onze WATERSCHAPPEN, onze PROVINCIE en – indirect – over de EERSTE KAMER. Die laatste hoort geen primair politieke functie te hebben. En desondanks werd het stemvolk door opportunistische politici vooral opgeroepen om ‘een stem tegen’ uit te brengen. En dat gaan talloze nono’s natuurlijk ook weer doen. Het gevolg: nog meer verdeeldheid, nog meer fractionering van de politiek…

Reply
Emile van Aelst 15 maart 2023 - 2:37

Hoi Wim, het feit dat ik oproep om toch vooral te stemmen zegt niet dat ik het eens ben met al het gekrakeel van de diverse politici. Maar we leven in een democratie en mogen blij zijn dat we mogen stemmen (los van het feit wat er wel of niet met onze stem gedaan wordt) er zijn heel wat landen die dat graag ook zouden willen. Zelf luister ik zelden of nooit naar beloftes maar kijk vooral wat partijen in de afgelopen jaren hebben gedaan en gestemd. Om op je allereerste vraag terug te komen, ik wordt altijd een beetje moe van mensen die overal commentaar op hebben en als ik dan vraag wat heb jij gestemd of wat ga jij er dan aan doen, dan hoor je Nee dat doe ik niet want dat heeft geen nut en ik hoef toch niets te doen dat moet de politiek maar doen. Met je stem kan je partijen groter of kleiner maken en daarmee toch voor een deel de koers en de politiek bepalen, als je niet de moeite neemt om dat te doen moet je ook niet klagen.

Reply
Sjoerd 15 maart 2023 - 7:31

Ik stem groen….

Reply
rietepietz 15 maart 2023 - 16:23

Ik stem inderdaad altijd maar in de wetenschap dat het inderdaad geen enkel nut heeft zolang we zóveel splinterpartijen hebben. Daardoor waren de laatste kabinetten géén afspiegeling van de uitslagen omdat men zelf wel een kabinet in elkaar timmert met partijen die elkaar wel zien zitten, Aan de burgers hebben ze maling hoor. Maar goed ik wil mezelf geen verwijten moeten maken dus ik ben keurig gaan stemmen.

Reply
Hans 15 maart 2023 - 20:33

Als je iets wilt veranderen kun je het beste stemmen.
Als je niet stemt accepteer je zoals het is.
37 % is geen meerderheid, helaas. Hans

Reply

Plaats een reactie