Home Centrum Tuk Tuks van European City of Science 2022 Leiden vinden mooie nieuwe eigenaars

Tuk Tuks van European City of Science 2022 Leiden vinden mooie nieuwe eigenaars

door Emile van Aelst

Vrijwel iedereen heeft vorig jaar de Tuk Tuks van European City of Science Leiden 2022 wel rond zien rijden of ergens zien staan. Het ECS Leiden 2022 jaar is voorbij en de Tuk Tuks zijn niet meer nodig. Tja wat doe je dan, je kan ze op marktplaats zetten, terugverkopen aan de dealer of er een leuke en nuttige Leidse bestemming voor kiezen. Dat laatste is gebeurd en vandaag ging Chris Jaeger, ECS Project Manager Kennis door de Wijken, twee organisatie blij maken met een Tuk Tuk. De derde blijft voor de zekerheid nog even achter de hand.

Er werd een oproep gedaan om met een origineel voorstel te komen waarom jij of jou organisatie de Tuk Tuks goed kon gebruiken. Er werd gelet op een aantal punten.

 • We gaan voor een sociaal doel. Veel mensen moeten er iets aan hebben.
 • We gaan voor een lokaal doel. Dus Leiden & omstreken.
 • Een bonuspunt voor doelen die iets met wetenschap, kennis, kunst of kunde te maken hebben.
 • Een bonuspunt voor doelen die iets met duurzaamheid, circulariteit en toekomst te maken hebben.

Er kwamen 49 aanvragen door onder andere musea, instanties en ook particulieren. Vandaag werd bekend welke twee organisaties in de Tuk Tuks gaan rijden. De eerste Tuk Tuk werd afgeleverd bij BplusC aan de Nieuwstraat.

De medewerkers hadden een uitgebreide aanvraag gedaan met zelfs nog een instagramfilmpje erbij.

Onze hoofdmissie is leren, lezen, kunst en cultuur verspreiden in alle wijken van Leiden. Om deze reden werken wij iedere dag aan wijkinitiatieven om onder andere leesbevordering aan te pakken, ieder kind in contact te laten komen met kunst en cultuur, maar ook strijden we voor gelijke kansen onder alle inwoners van Leiden en omstreken.

Om onze missie naar nog meer mensen te brengen zouden de duurzame tuktuks van Leiden2022 een enorme uitkomst zijn. Hieronder een lijstje met een aantal redenen waarom wij denken dat deze Tuktuk zo waardevol voor ons is en hoe veel goeds het de stad en haar inwoners kan brengen:

 • Onze Cultuurcoaches, die culturele activiteiten & projecten in de wijken Leiden Noord, Zuidwest, Mors en Slaaghwijk organiseren, kunnen efficienter en op grotere schaal kinderen, ouderen en mensen in de zorg kennis laten maken met kunst en cultuur zowel binnen eigen projecten als voor activiteiten voor Verwonder om de Hoek
 • Ons Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) dat helpt bij vragen over DigID, belastingen en toeslagen e.d. wordt veel toegankelijker op wielen en is daarmee breder inzetbaar voor de doelgroep
 • We kunnen de tuktuk gebruiken als eye-catcher bij al onze campagnes zoals de ledenwervingscampagne
 • We kunnen nieuwe boeken naar scholen toebrengen om het leesplezier van kinderen nog verder te bevorderen
 • Met nieuwe bestickering kunnen we onze zichtbaarheid vergroten in de stad
 • Onze communicatie-afdeling kan makkelijker de wijken in om naar evenementen te gaan en daar verslag van te doen en het zou het maken van content op locatie dus erg makkelijk maken
 • We zouden graag nog meer voorlezen in de wijken zoals de Merenwijk en Stevenshof, het gebruik van de tuktuk als vervoersmiddel maakt dat we gemakkelijker en op andere plekken in de wijken terecht kunnen.
 • We kunnen onze muziekschool veel beter faciliteren wanneer instrumenten en bijbehorende materialen vervoerd moeten worden voor bijvoorbeeld kennismakingsworkshops op scholen, of bij wijkinitiatieven zoals muziek in de bieb
 • De afstand tot onze vele partners in de stad wordt kleiner waar door samenwerking en kruisbestuiving bij projecten makkelijker wordt.

Om dit zo goed mogelijk te illustreren hebben wij de volgende video gemaakt. Bekijk hem hier op Instagram . We hebben gekozen voor dit medium en voor deze tone of voice om een van onze kerndoelgroepen, namelijk jongeren (Gen Z), beter te bereiken. Als kers op de taart zou de tuktuk ons ook helpen bij het maken van meer filmpjes zodat we deze doelgroep beter kunnen bereiken. We kunnen namelijk op meer locaties komen in een kortere tijd en de tuktuk natuurlijk gebruiken als leuke prop.

Alle reden om een Tuk Tuk te gaan afleveren.

De medewerkers uit het filmpje, Colet Assmann, Michael Koevoet en Andrea Bosch waren blij verrast dat zij uitgekozen waren en een van de twee Tuk Tuks krijgen.

Ja daar sta je dan opeens naast je nieuwe vervoermiddel.

Even uitleggen waar de knopjes voor dienen en waar de rem zit.

Hij lijkt klein maar je kan er makkelijk met zijn tweeën in.

Een naam was snel bedacht, de Tuks zijn het type Ape50, we gaan hem de Babe noemen. Eerdaags wordt hij beletterd en zullen we hem bijna dagelijks door Leiden zien rijden.

De tweede Tuk Tuk werd afgeleverd bij de Energie Fixers, waar ik een paar weken geleden over schreef.  Ook zij hadden een uitgebreide aanvraag gedaan.

Met de Energiefixers gaan we met klusteams langs de huizen om woningen te isoleren: tochtstrips, LD-lampen, radiatorfolie etc. Dit deden we als pilot aan de Boshuizerkade waar we in januari 100 woningen in de sociale huursector hebben gefixt. Een logistieke uitdaging is de bevoorrading van de energiefixers (de klussers). Bij de Boshuizerkade konden we het buurtcentrum van Buzz gebruiken. Dit is echter niet altijd voorhanden. Daarom zouden deze karretjes zo mooi zijn, en ook in lijn met het thema energie. Ik weet dat de 3 October Vereeniging ook een verzoek heeft ingediend. Volgens mij kan dit prima samengaan, want voor 3OV zijn de busjes maar voor een paar dagen nodig en is het goed af te stemmen met klusavonden in de wijk.

Hij is klein en elektrisch dus rijd maar naar binnen zei een van de fixers 🙂

Zo klein is hij nu ook weer niet, we moesten toch echt de foto’s buiten in de regen maken 🙁

De aanwezige energiefixers Mazen Kara, Bart Groeneweg en Jung Lee zagen in een keer al hun logistieke problemen opgelost.

Prachtig dat we uit zoveel aanmeldingen uitgekozen zijn.

Binnen werd er nog even doorgepraat met Sleutelstad om uitleg te geven over de Energie Fixers en de Wijk Ambassadeurs.

Chris Jaeger sloot voor de laatste keer de Tuk Tuk af, toch een raar moment nadat je een jaar lang er dagelijks mee door de stad hebt gereden. De Tuk Tuks zijn goed terecht gekomen en wie weet mag Chris nog wel eens mee liften 🙂

Hieronder een korte fotoslideshow met nog wat foto’s.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 8 maart 2023 - 9:19

Leuke en vooral representatieve autootjes… Ik ga er vanuit dat de auto’s goed terecht komen.

Reply
Yova 8 maart 2023 - 10:07

Tuk Tuks is best wel erg klein om te zien. Met de tweeën gaat net in. Leuk om te zien op de filmpje. Leuke foto’s geworden. Fijne dag.

Reply
די מריו 8 maart 2023 - 11:38

Een mooie tweede kans voor die Tuks zo.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 8 maart 2023 - 19:15

Volgens mij zijn de wagentjes heel goed terecht gekomen! Lijkt me heel handig in Leiden in die kleine straatjes

Reply
Hans 8 maart 2023 - 21:23

Een prima manier om de Tuk Tuks een nieuwe bestemming te geven. Hans

Reply

Plaats een reactie