Home Leiden Zingende dominee Fred Omvlee nam ons mee door het leven van zijn idool Elvis Presley

Zingende dominee Fred Omvlee nam ons mee door het leven van zijn idool Elvis Presley

door Emile van Aelst

De Hooglandse Kamer onderdeel van de Hooglandse Kerk is niet alleen een expositieruimte er worden ook regelmatig lezingen en concerten georganiseerd.  Organisatoren Fennand van Dijk en dominee Abeltje Hoogenkamp krijgen het voor elkaar elke keer mooie exposities en lezingen naar de Kamer te halen. Zaterdag was er een heel speciale lezing of optreden, eigenlijk was het allebei.

Fennand en Abeltje verwelkomden deze week Fred Omvlee.

Van jongs af aan is dominee Fred Omvlee al fan van Elvis, sinds een aantal jaar combineert hij zijn werk als dominee met lezingen over het leven van Elvis. In het dagelijks leven is Omvlee Hoofd Geestelijke Verzorging bij de Marine. Naast dit werk treedt hij op als zingende dominee en Elvis fan.

Het zaaltje van de Hooglandse Kamer zat afgeladen vol.

Fred Omvlee begon zijn verhaal met het zingen van het Elvis nummer Falling in love.

In een uur tijd ging Fred door leven van Elvis vanaf het eerste begin tot aan zijn veel te vroege overlijden. Leuk om eens op je gemak het hele verhaal te horen met leuke weetjes. Het hele verhaal herhalen gaat natuurlijk niet, maar ik pak er wat willekeurige feitjes uit. Zo mocht Elvis in het begin niet volledig in beeld op televisie vanwege zijn heupwiegende bewegingen, dat ging toen nog te ver 🙂

Boze tongen beweren wel eens dat Elvis als blanke de zwarte muziek had gestolen. Uiteraard klopt dat niet hij was juist enorm geïnspireerd door Mahalia Jackson, BB King en Fats Domino.

Natuurlijk kwam ook Colonel Tom Parker ter sprake. Parker was eigenlijk de Brabantse  Dries van Kuijk, die niet echt van onbesproken gedrag was. Hij was verdwenen uit Brabant en dook opeens in Amerika weer op als manager van Elvis.

Hoe hij in Amerika terecht gekomen is blijft een raadsel want hij had geen paspoort. Daarom heeft hij ook nooit meer het land kunnen verlaten.

Tijdens zijn diensttijd is Elvis verslaafd geraakt aan stimulerende middelen. Hij leerde tijdens zijn diensttijd ook de tien jaar jongere Priscilla kennen. Terug in Amerika werd hij eigenlijk geleefd door de commercie en verliep zijn huwelijk met Priscilla ook niet vlekkeloos, ze hielden wel van elkaar maar hij leefde meer voor zijn muziek en fans. Na zes jaar huwelijk gingen ze in 1973 uit elkaar.

In zijn laatste jaren wilde Elvis eigenlijk alleen nog maar Gospels zingen. Het bleek dat Elvis erg gelovig was en meerdere bijbels had, waar hij ook was hij had altijd een bijbel bij zich, waar hij ook aantekeningen in maakte.

Op 16 augustus 1977 werd iedereen opgeschrikt door de plotselinge dood van Elvis.

Volgens Fred Omvlee behelst de naam van Elvis vrijwel alle facetten van het leven. De E staat voor zijn oprechte energie, de L voor liefde en het koesteren van liefde die hij helaas niet echt vond, de V staat voor twee dingen de verslaving waaraan Elvis ten prooi viel en de verbinding die hij maakte tussen mensen. De letter I staat voor de inspiratie die hij uit zwarte muziek haalde en de inspiratie die hij aan zijn fans en andere artiesten gaf. De S is de soul en spiritualiteit, koester je ziel. Omvlee is dominee dus niet verrassend verwees hij naar het feit dat er voor iedereen goed of slecht, gelovig of niet een plek in de armen van God is.

Zijn optreden eindigde met het nummer ‘If the Lord wasn’t walking by my side’ van het album The Gospel Masters.Het was een optreden in de Hoogland Kamer, dus geen bloemen als dank, maar een kamerplant.

Na afloop kon het publiek de expositie nog bezoeken en onder het genot van een drankje napraten over Elvis .

In het filmpje wat sfeerbeelden van deze aparte voorstelling.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Yova 6 maart 2023 - 7:57

Echt geweldig dat hij Elvis Presley zong. Geweldig. Daar zijn wel veel mensen geweest. Leuke foto’s. En gezellig geweest. Fijne dag.

Reply
די מריו 6 maart 2023 - 7:59

Mooi verhaal zo. Zo heeft de dominee altijd een mooie insteek om een verhaal te beginnen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 6 maart 2023 - 9:00

Ik geloof ook best wel dat Elvis een gelovig man was, dat zie je overigens veel bij Amerikanen. Hij had in ieder geval een verhaal te vertellen.

Reply
rietepietz 6 maart 2023 - 18:13

Elvis is niet dood, hij leeft!!!!

Reply
Hans 6 maart 2023 - 21:20

Een mooi video Emile, prachtig dat de zingende dominee Elvis waardeert.
Elvis was ook een goed gospelzanger. Hans

Reply

Plaats een reactie