Home Leiden De Kiesmannen roepen studenten op te gaan stemmen bij de Provinciale Staten verkiezing op 15 maart

De Kiesmannen roepen studenten op te gaan stemmen bij de Provinciale Staten verkiezing op 15 maart

door Emile van Aelst

De Kiesmannen, Jochem Jordaan en Fien Reerds, trekken momenteel de provincies Noord- en Zuid-Holland door om jongeren bewust te maken dat stemmen op 15 maart juist voor jongeren heel belangrijk is.

Donderdagavond traden ze op in een goed gevulde Stadsgehoorzaal met leden van diverse studentenverenigingen. Als ik het aantal bezoekers zie dan zou je denken het valt best mee met de interesse in de verkiezingen. Of zou het komen door het gratis drankje dat bij het toegangskaartje zat 🙂

De avond werd georganiseerd door de PKvV met steun van de provincie Zuid Holland en de Stadsgehoorzaal. In de zaal voornamelijk leden van de MASCQ verenigingen, Minerva, Augustinus, SSR, Catena en Quintus.  De PKvV, Plaatselijke Kamer van Verenigingen heette iedereen welkom.

De Kiesmannen probeerden in een ruim uur iedereen enthousiast te maken om te gaan stemmen en wegwijs te maken in het doolhof van de Provinciale politiek. Eerste en echt slimme tip, ga niet alle partijprogramma’s lezen. Saaie kost en gelukkig hadden de Kiesmannen dat voor ons gedaan en de belangrijkste zaken eruit gelicht.

Vrijwel iedereen kent het gebouw van Provinciale Staten wel in Den Haag op de hoek tegenover het Malieveld.  Erg mooi was het filmpje waarin de Kiesmannen een aantal Provinciehuizen bellen om te vragen wat zij eigenlijk doen. Vrijwel niemand kon een duidelijk antwoord geven, uhhmm een brede vraag die u stelt, uhhhh ik werk hier sinds kort, uhhh dat zou ik zo niet weten maar we hebben wel een website.

De Statenleden zijn ook niet bepaald een club waar je als student warm voor loopt 🙂

Er doen in Zuid Holland twintig partijen mee.

Als je de Provinciale Staten vergelijkt met met de Tweede Kamer, dan ziet het er ongeveer zo uit.

Er zijn momenteel nogal wat verschillende belangen in Nederland en dat roept ook vaak onderlinge wrevel op.

Heel interessant en duidelijk waren de stellingen en hoe de verschillende partijen daar over denken. Dat scheelt inderdaad een hoop lezen en maakt veel duidelijk.

Het klimaat is natuurlijk ook heel belangrijk. Mocht de opwarming van de aarde zo door gaan en de zeespiegel te veel stijgen dan kan de kaart van Nederland er in de toekomst wel eens zo uit gaan zien.

Nog een leuke stelling en hoe de partijen er over denken. Er moeten meer windmolens komen in Zuid-Holland.

Elke provincie heeft wel een slogan, vaak zijn die slogans waarschijnlijk gemaakt door mensen die nu net echt niet weten hoe je een provincie verkoopt.  Neem bijvoorbeeld deze ‘Limburg, je zal er maar wonen !’ Niet echt een slogan waarom je naar Limburg zou verhuizen.

Daarom mochten twee studenten proberen een mooie slogan voor Utrecht te verzinnen .Ook de zaal mocht slogans verzinnen. Erg veel verder dan Utrecht NU of Utrecht voor U kwam men niet.

Weer een leuke stelling. Woningnood iets dat ook studenten treft of na hun studie gaat treffen.

Hoe denken de partijen over het oplossen van de woningnood.

Stel dat er afgelopen week gekozen zou zijn, dan zag de stemming en de zetelverdeling voor de Eerste Kamer er zo uit. Er kan natuurlijk in twee weken nog een hoop veranderen.

Tot slot wees Fien Reerds ons op de arrogantie van het westen dat we hier het belangrijkst zijn, maar mocht de zeespiegel stijgen dan hebben we de andere provincies misschien wel keihard nodig.

De boodschap aan de studenten was duidelijk. Ga stemmen want als jij het niet doet dan kiest de oudere generatie het beleid waar jij als jongere in de toekomst mee te maken krijgt. De show is de komende dagen nog op meerdere plekken in Noord- en Zuid-Holland te zien en op 6 maart tijdens een grote show in Paradiso.

In de fotoslideshow en het filmpje nog wat beelden van de avond en de voordracht van Fien Reerds om als stedeling met je stemgedrag niet alleen aan het westen te denken maar ook aan de andere provincies.

 

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 4 maart 2023 - 7:33

Je moet je stem nooit verloren laten gaan.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 4 maart 2023 - 15:07

Eh…. kiesmannen? Ik zie toch duidelijk één man en één vrouw.

Reply
Hans 4 maart 2023 - 20:49

Het lijkt me een goed initiatief, want vele zijn het vertrouwen in de politiek aan het verliezen. Hans

Reply

Plaats een reactie