Home Centrum 35e Leidse Scratch Muziekdagen 16 tot en met 19 februari in de Pieterkerk

35e Leidse Scratch Muziekdagen 16 tot en met 19 februari in de Pieterkerk

door Emile van Aelst

De komende dagen is de Leidse Pieterskerk het muzikale middelpunt van de Scratch Muziekdagen. Na de geslaagde eerste editie in 1988 is het een niet meer weg te denken evenement waar musici en koorleden uit binnen- en buitenland op af komen. Vier dagen is de Pieterskerk afgeladen vol met koor en orkest en in de avonduren het publiek er bij.Scratch komt van de Engelse term, ’to start with scratch’ wat betekent ‘met niets beginnen’.   En dat is precies wat er de komende dagen gaat gebeuren. Elke dag komen koorleden en orkest binnen zonder ooit samen geoefend te hebben.  De hele dag worden zowel de koor- als de orkeststukken gerepeteerd en ’s avonds is de uitvoering voor publiek. Per dag lopen er tussen de 650 en 850 koorleden of musici rond.

Donderdag staat de Messiah op het programma, vrijdag de Messiah voor jongeren die gezongen wordt door leerlingen van het middelbaar onderwijs. Dat levert ’s avonds natuurlijk extra publiek op want alle ouders, opa’s en oma’s willen dan komen kijken 🙂 Zaterdag stata in het teken van de grote musicals en zondag  staat Mozart op het programma. Op de website staat precies welke stukken er uitgevoerd gaan worden.

Voor het zover is moet er natuurlijk heel wat werk worden verzet om de Pieterskerk in te richten voor deze vier dagen. Zowel vrijwilligers van de Scratch als medewerkers van de Pieterskerk zijn al drie dagen keihard aan het werk alles in orde te maken en in te richten.

Gelukkig beschikt de organisatie over heel wat vrijwilligers die de komende dagen en of tijdens de opbouw beschikbaar zijn.

Wat betreft de opbouw is Arie Druif de spin in het web. Arie is al zeventien jaar vrijwilliger bij de Scratch waarvan de laatste acht jaar coördinator van onder andere het opbouwen en afbreken. Alles zit feilloos in zijn hoofd en mocht hij even twijfelen dan zijn er nog de schema’s.

Ik dacht vandaag even een gesprekje te hebben met Arie, dat is dus bijna niet te doen. Continu komen er mensen op hem af om te vragen hoe of wat en hij heeft overal een antwoord op.

Wat heel belangrijk is volgens Arie, is de samenwerking met de medewerkers van de Pieterskerk. Eigenlijk zijn we een groot team en dat moet ook wel anders krijg je zo’n evenement als dit niet in een paar dagen opgetuigd.

Ik liep nog even door de kerk en hoorde constant uit alle hoeken en gaten Arrrieee roepen. Zo staat hij naast je en nog geen tien seconde later zie je hem alweer voor in de kerk bij het geluid staan.

Voor de jongens van het geluid is het ook een mooie en uitdagende klus om alle partijen van goed geluid te voorzien.

Het probleem is het koor zit niet op een plaats maar overal verspreidt door de kerk. Gelukkig wel op dezelfde stemsoort 🙂

De horeca van de Pieterskerk krijgt ook een behoorlijke topdrukte te verwerken de komende dagen.

Ik ben meerdere jaren wezen kijken/luisteren naar het eindresultaat en het is zeker aan te raden om er eens naartoe te gaan. Kijk wel even eerst op de site om te kijken of er nog toegangskaarten over zijn.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Dimario 16 februari 2023 - 7:00

Ik hoop eigenlijk dat jij met een filmpje komt, want het is me net iets te ver fietsen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 februari 2023 - 7:46

Ik vind het al heel mooi dat die kerk een bestemming heeft en vaak gebruikt wordt. Hier staan de kerken leeg en veel worden er afgebroken.

Reply
Yova 16 februari 2023 - 8:15

Deze kerk is zeker heel mooi om te zien. Hele werk om op te bouwen. Was wel drukke bedoeling geweest. Vaak kerken worden dan afgebroken of gebruiken anders voor…. Mooie foto’s.

Reply
rietepietz 16 februari 2023 - 18:18

Wat zal dat prachtig klinken in zo’n hoge kerk. Wát een evenement weer!

Reply
Hans 16 februari 2023 - 21:05

Inderdaad de akoestiek van een kerk is over het algemeen goed.
Een goede herbestemming. Hans

Reply
Scratch Muziekdagen Leiden 2023, eerste dag de Messiah van Händel – Leidse Glibber 17 februari 2023 - 22:31

[…] 2023, eerste dag de Messiah… Frans Heemskerk presenteerde CD Control Voltage in Gebr…. 35e Leidse Scratch Muziekdagen 16 tot en met… Druk bezochte en bewogen bewonersavond wijkvereniging Merenwijk met… Incluzio en Oma’s […]

Reply
Nicky 18 februari 2023 - 22:22

Zo! Dat ziet er indrukwekkend uit. Wat een enorme kerk ook!

Reply
De Musical Highlights tijdens de Leidse Scratch Muziekdagen, wat mij betreft een van de toppers – Leidse Glibber 19 februari 2023 - 22:47

[…] 2023, eerste dag de Messiah… Frans Heemskerk presenteerde CD Control Voltage in Gebr…. 35e Leidse Scratch Muziekdagen 16 tot en met… Druk bezochte en bewogen bewonersavond wijkvereniging Merenwijk met… Incluzio en Oma’s […]

Reply

Plaats een reactie