Home Leiden Barbara Barend en Femke Dekker reikten Leidse Sportprijzen 2022 uit

Barbara Barend en Femke Dekker reikten Leidse Sportprijzen 2022 uit

door Emile van Aelst

Nadat ’s middags de Leidse Jeugdkampioenen waren gehuldigd was het ’s avonds de beurt aan de uitreiking van de Leidse Sportprijzen aan Leidse topsporters. Tegen acht uur liep de foyer van Gebr. de Nobel vol met sporters, sportliefhebbers, oud-sporters en fotograven 🙂

Even alle genomineerden op een rijtje.

Op het podium hingen twee spandoeken met foto’s van Leidse topsporters die in hun sport zowel nationaal als internationaal hoge ogen gegooid hebben op EK’s, WK’s of Olympische Spelen.

Leuk dat de belangstelling voor de Leidse Sportprijzen elk jaar groot is, ook nu zat de zaal van Gebr. de Nobel en zelfs een gedeelte van het balkon vol.

De avond werd geopend met een korte demonstratie van verschillende Leidse sporters en sportclubs.

De plankjes ’s avonds waren iets dikker dan bij de jeugd die ’s middags een demonstratie gaf.

Een mooie opening door Skatepark Leiden, Basketball Skills Academy Leiden, Schermvereniging zaaltreffers, Gymsport Leiden en Taekwondo Vereniging Leiden.

De presentatie was in handen van sportjournaliste/presentatrice Barbara Barend en roeister Femke Dekker.

Het thema van de avond was Leidse Sporthelden. Barbara Barend had voor vanavond een speciale column over helden en sporthelden geschreven. Een mooie en indrukwekkende column die ik gelukkig gefilmd heb.

Dit jaar werd er aan de sporters een speciaal ontworpen kunstwerk uitgereikt. Een meer blijvende prijs en zoals Femke Dekker zei ‘een beker blijft een tijdje op de schoorsteen staan en verdwijnt dan in een kast, dit kunstwerkje blijft waarschijnlijk een blijvend plekje in de kamer houden’.

Vanwege corona zijn er natuurlijk twee jaar geen fysieke uitreikingen geweest, vandaar dat nu alsnog de Ereprijs werd uitgereikt aan de familie van Rolf Marselis, die na een kort ziekbed begin 2021 op 61 jarige leeftijd overleed. Marcelis was oud voorzitter van de Leidse Sportfederatie en deed ook jarenlang sportverslagen op de radio bij Sleutelstad.

Behalve de juryprijzen was er ook een publieksprijs. Lezers en luisteraars van Sleutelstad kozen massaal voor hardloopster Amina Matoug.

Amina studeert en sport momenteel in Amerika, daarom werd de prijs uitgereikt aan haar zuster.

Voor de jury was het dit jaar weer een hele opgaaf om een keuze te maken uit de vele Leidse topsporters die Leiden rijk is.

Behalve de reguliere prijzen waren er ook aanmoedigingsprijzen voor de nieuwe generatie Leidse topsporters. Mads Oomen – Tafeltennis, Angel Daleman – Shorttrack, Jesse Pieper – Schermen, Tess van der Meer – Waterpolo konden helaas door sportieve verplichtingen niet allemaal aanwezig zijn, maar werden vervangen door medesporters of familie.

De prijs voor de beste Aangepaste sporter van het jaar was voor Rugbyer Davy van den Dop. De prijs werd uitgereikt door Paralympisch rolstoelbasketbalster Evelyn van Leeuwen die na een val op de ijsbaan in 1990 een dwarslaesie opliep.

In de zaal zat een aantal Leidse topsporters waaronder een aantal uit het verleden, ze werden even het podium opgehaald voor een groepsfoto.

De sportcoach van het jaar werd voormalig ZZ Leiden coach Geert Hammink die vanaf dit seizoen in Duitsland werkt.

De prijs werd in ontvangst genomen door ZZ Bestuurslid en PR man Niek van Bemmel.

Gerard van den Berg wilde alweer het podium aflopen, maar Femke Dekker hield hem nog even tegen om hem te feliciteren met zijn 9e Dan Taekwondo.  Over de hele wereld zijn er slechts ongeveer 1.100 taekwondomeesters met een 9e Dan. Gerard van den Berg is de enige Nederlander die een 9e Dan heeft behaald.

Het werd tijd voor de bekendmaking van de Leidse Sportvrouw van het Jaar.

Karolien Florijn won in 2022 goud in de Skiff bij zowel het EK, WK en de Wereldbeker wedstrijden. De prijs werd uitgereikt door wethouder Fleur Spijker.

Sportman van het jaar werd Kjeld Nuis die in 2022 goud won op de 1500 meter bij de Olympische Spelen. Hij kon helaas de prijs zelf niet op komen halen, maar het is hem vergeven want hij won gisteren goud op de 1500 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Schaatser Jeroen Straathof reikte daarom de prijs uit aan Barbara Barend.

Last but not least de Sportploeg van het jaar. Niet geheel onverwacht werd dit ZZ Leiden Basketball. De legendarische Sid Bruinsma, speler bij Parker de voorloper van ZZ maakte de uitslag bekend.

Al snel ontspon zich een gesprek over het basketbal van 1979 en nu 🙂

Tja dat was jammer, het werd bijna tijd voor de groepsfoto en daarom ging fotograaf John Brussel snel naar boven. Alleen te snel want hij kon weer naar beneden om de foto van ZZ nog te maken. Ik ging er niet meer voor terug naar beneden 🙂

Het werd tijd voor de verschillende groepsfoto’s.

Het werd steeds drukker op het podium, een soort het verhaal van de tien kleine negertjes, maar dan andersom.

Toen eenmaal iedereen er stond kon het confettikanon af gaan.

Terwijl het publiek naar de borrel in de foyer ging, werden er op het podium nog een paar interviews gemaakt.

En natuurlijk nog een paar foto’s met je sporthelden zoals Worthy de Jong.

Davy van den Dop liep nog na te genieten van zijn welverdiende prijs.

Geen prijs, maar wel grote complimenten voor het presentatieduo  Barbara Barend en Femke Dekker.

Het is natuurlijk overbodig te melden dat het nog lang gezellig bleef in de foyer van Gebr. de Nobel.

In de fotoslideshow meer foto’s van de uitreiking en een stukje film van de sportdemonstraties aan het begin van de avond.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 11 februari 2023 - 7:17

Het is toch ieder jaar weer een feest op zich.

Reply
די מריו 11 februari 2023 - 9:05

zoals Barbara al zei, het zijn allemaal helden.

Love as always
Dimario

Reply
Nicky 11 februari 2023 - 13:17

Nou ja, zie mijn reactie op je vorige blog. Wat een toppers!

Reply
rietepietz 11 februari 2023 - 18:22

Tja, dan val ik door de mand als niet sporter, er zijn nauwelijks namen bij die me iets zeggen. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de prestaties.

Reply
Hans 11 februari 2023 - 20:46

Helden van de sport, maar ook die op de achtergrond aan hun succes hebben meegewerkt. Hans

Reply

Plaats een reactie