Home Overig Museum de Lakenhal was gratis toegankelijk tijdens de 448e Dies Natalis van de Universiteit

Museum de Lakenhal was gratis toegankelijk tijdens de 448e Dies Natalis van de Universiteit

door Emile van Aelst

Museum de Lakenhal is sinds vorig jaar gratis toegankelijk voor het publiek op 8 februari, de verjaardag van de Leidse Universiteit. Al sinds mensenheugenis kan je gratis naar de Lakenhal op 3 oktober tijdens het Leids Ontzet. Dankzij een motie in 2021 van voormalig D66 raadslid Susannah Herman kan je nu ook gratis naar het museum op 8 februari en 15 juli de verjaardag van Rembrandt.

De Lakenhal was niet alleen gratis toegankelijk, er was ook een leuk programma voor de bezoekers opgesteld. Diverse wetenschappers gaven op hun eigen wijze uitleg bij een aantal kunstwerken. Het was daarom ook de hele dag een komen en gaan van wetenschappers.

Ik ging na het Cortège naar museum de Lakenhal om een uitleg van Jos van den Broek,  Emeritus hoogleraar Biomedische wetenschapscommunicatie, bij te wonen. Een mond vol maar je mag gewoon Jos zeggen hoor.

Ik ken Jos al heel wat jaartjes en weet hoe bevlogen hij iets uit kan leggen of toelichten vandaar dat ik echt even langs wilde gaan.

Hij besprak een schilderij van Gerard Dou, maar had ook een bank vol met uitgeprinte andere werken van Gerard Dou liggen. Aan de hand van verschillende schilderijen liet hij de overeenkomsten en verschillen in de werken zien.

Interessant en heerlijk om te horen en zien.

In een andere zaal gaf Liesbeth van Vliet, werkzaam bij Universiteit Leiden – Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen een toelichting op de kunstwerken.

Ook zij had over belangstelling geen klagen.

In het atelier kon elke bezoeker leren etsen.

De hele middag liepen bezoekers in en uit om te zien hoe het etsen gaat of zelf een ets te maken.

Argeloze toeristen wisten niet dat er vandaag gratis toegang was en waren blij met het onverwachte voordeeltje.

In de Universiteitskamer naast de zaal over het Leids Ontzet werd uitleg gegeven over Leiden en het ontstaan van de Universiteit.

Wat veel toeristen niet weten is dat Leiden de Universiteit cadeau heeft gekregen van Willem van Oranje als dank voor het verzet tegen de Spanjaarden in 1574. De bevolking kon kiezen uit een korting op de belastingen of de eerste universiteit van Nederland. Zij kozen voor de universiteit.

 

Natuurlijk ging ik nog even kijken in de zaal met de schilderijen over de bezetting en het Ontzet van Leiden.

Dit schilderij waar burgemeester Van der Werf zijn arm aanbiedt aan de hongerige Leidse bevolking kent natuurlijk elke Leidenaar.

Geweldig mooi is de foto uit 2011 van fotograaf Erwin Olaf. Hij koos er voor niet de honger tijdens het beleg centraal te zetten, maar de pest waar meer mensen aan overleden dan de honger.

Museum de Lakenhal is dinsdag t/m zondag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. Wie er gratis naartoe wil moet even wachten op de verjaardag van Rembrandt op 15 juli of tijdens het Leids Ontzet op 3 oktober.

Wie meer over onder andere Leiden en grote Nederlandse schilders wil weten mag de Lakenhal zeker niet overslaan.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 10 februari 2023 - 7:00

15 juli ben ik niet in Nederland, dus als ik gratis wil, moet ik nog langer wachten.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 10 februari 2023 - 8:15

Heel mooi dat er veel toelichting gegeven werd. De lakenhal heb ik bij mijn vorige bezoeken overgeslagen. Vraag me niet waarom…

Reply
Nicky 10 februari 2023 - 9:42

Leuk dat de entree af en toe gratis is. Dat zijn goede acties!

Reply
rietepietz 10 februari 2023 - 20:16

En dat zeg je nú! Hoewel, ik heb een museum jaarkaart dus kan er waarschijnlijk tóch gratis in.

Reply
Hans 10 februari 2023 - 21:42

Gratis trekt altijd wel publiek, maar ook nieuwe nieuwegierige. Hans

Reply

Plaats een reactie