Home Leiden Einde hertenkampen in zicht, maar blijft het daarbij

Einde hertenkampen in zicht, maar blijft het daarbij

door Emile van Aelst

Er is besloten dat de hertenkampen op termijn gaan sluiten. Ik ben bang dat dit het begin van het eind is en over twintig jaar kinderen dieren alleen nog maar kennen van plaatjes op hun mobieltje of laptop.

Ik snapte destijds het besluit dat wilde dieren niet meer in circussen op mochten treden. Natuurlijk het was jammer dat de circustraditie verloren ging, maar als je goed nadacht dan kon het ook niet meer. Met de herten zie ik dat toch totaal anders.

Deze herten zijn geboren en opgegroeid in een hertenkamp en hebben veel bewegingsruimte. Ik ben  bang als de herten weg zijn dat er dan begonnen wordt over allerlei andere dieren en er over pak-em-beet twintig jaar geen kinderboerderijen meer bestaan. Want zeg nou eerlijk als je consequent bent, dan is het toch zielig die geitjes, varkens, kippen en noem maar op in zo’n afgesloten ruimte van een kinderboerderij.

Nee ik denk echt dat met deze beslissing de weg open ligt naar een land zonder kinderboerderijen en andere plekken waar de kinderen op jonge leeftijd kennis leren maken met dieren.

Wat is er voor kinderen (en hun ouders ook trouwens) leuker dan even wandelen in het park en dan even kijken bij de beestjes.

Maar……………… uiteraard niet voeren, ook dat is op jonge leeftijd al te leren.

Het zou echt zonde zijn als dit soort voorzieningen verdwijnen en onze kinderen in de toekomst op zondagmiddag naar een schermpje kijken hoe het vroeger was toen er nog geen woontorens op de plek van de toenmalige kinderboerderijen en parken stonden.

Misschien zie ik het te zwart in, maar is er niet een bekend gezegde of spreekwoord zoiets als “na het laatste hert bouwt men het park vol” 🙁

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Sjoerd 4 februari 2023 - 7:47

Als het zo doorgaat mag je straks ook geen honden en katten meer hebben. Dit gaat ook mij te ver…

Reply
Elisabeth 4 februari 2023 - 9:35

Het kan ook te ver doorslaan inderdaad. Geen hertekampen, stoppen met kinderboerderijen. Het kan ook te woke zijn.

Reply
Bob 4 februari 2023 - 14:26

Je hebt 100% gelijk Emile. Straks kennen kinderen dieren alleen nog maar van plaatjes, TV of dierentuin. Wie besluit nu zoiets onnadenkends?

Reply
rietepietz 4 februari 2023 - 19:27

Herlaas zie je het niét te zwart denk ik. Ik vond trouwens al dat het verbod op circusdieren te ver ging. Mitst goed verzorgd is daar toch niet heel veel op tegen want het waren zonder uitzondering dieren die nog nooit in hun natuurlijke leefomgeving geleefd hadden. Het was allang niet meer een beer aan een touwtje.

Reply
Hans 4 februari 2023 - 20:52

Ik heb het gehoord, het is echt van de zotte, straks zijn huisdieren en hobbydieren ook verboden.
tot slot bepaald de overheid net als in China hoeveel kinderen men mag hebben. Hans

Reply
די מריו 4 februari 2023 - 22:24

Hou er ook maar rekening mee dat je straks alleen maar een hond mag hebben als je er meerdere hebt en dan mag je geen andere dieren in huis. Of één kat en verder niets.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 7 februari 2023 - 9:13

Ik ben het met je eens. Een heel raar besluit.

Reply
Marquerite 7 februari 2023 - 18:34

Ik ging hier al met veel plezier als kleuter naar toe. En wat willen ze eigenlijk, dat de herten hun vrijheid krijgen b.v. in de Waterleiding duinen, waar ze vervolgens worden afgeschoten, omdat er veel teveel van zijn??

Reply

Plaats een reactie