Home Leiden Marc Newsome PVDA gekozen tot Raadslid van het jaar, aanmoedigingsprijs de Leffie voor Laura Delver PVDD

Marc Newsome PVDA gekozen tot Raadslid van het jaar, aanmoedigingsprijs de Leffie voor Laura Delver PVDD

door Emile van Aelst

In een afgeladen café Dranklokaal 1650 werd vrijdagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie van D66 bekend gemaakt wie het Raadslid van het jaar is geworden.

Na vele jaren elders de receptie gehouden te hebben, was dit jaar de nieuwjaarsreceptie in Dranklokaal 1650.

Eigenlijk een soort ‘back to your roots’. Ik vergeet nooit de legendarische verkiezingsavond/nacht van woensdag 4 maart 2010. Na afloop van de uitslagenavond verzamelde D66 zich in het toenmalige Café Storm, wat nu Dranklokaal 1650 heet, om te vieren dat de Leidse D66 van twee naar tien zetels was gestegen. Die avond kon er echt niemand meer bij in het café.

Nou ja één iemand kon er nog wel bij. Toenmalig partijleider Alexander Pechtold was na de uitslagenavond naar Leiden gekomen om de afdeling en fractievoorzitter Paul van Meenen te feliciteren. Bij binnenkomst kon hij het nog niet geloven 🙂

Tijdens de receptie afgelopen vrijdag was de Tweede Kamer ook weer goed vertegenwoordigd met bijvoorbeeld Fractievoorzitter Jan Paternotte en kamerlid Paul van Meenen.

De afdelingen in de Leidse regio werken nauw samen, vandaar eerst een gesprekje met Prachee van Brandenburg Kulkarni fractievoorzitter Leiderdorp, Sander van Diepen fractievoorzitter Leiden en Jolien Schroot raadslid in Voorschoten.

Uiteraard sprak ook Jan Paternotte de leden en belangstellenden toe en vond dat de afdeling Leiden en regio vaak een voorbeeld is voor andere afdelingen.

Elk jaar kiest D66 ook een D66 vrijwilliger van het jaar. Dit jaar werd Mark Pijnappels uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar.

Mark is heel druk bezig, ik vat het even in simpele termen samen, met onderzoek hoe de partij dichter bij de kiezer kan komen en wat de werkelijke wensen van de kiezers zijn.

Het moment waar vrijwel iedereen naar uitkeek, wie wordt het Raadslid van het Jaar. Tweede kamerlid en voormalig Leids Fractievoorzitter Paul van Meenen mocht het ook dit jaar weer bekend maken. De onafhankelijke jury bestaat uit; voormalig Leidse politici VVD-er Margreet van Wijk, Annemieke Strijers D66, Anna van den Boogaard PVDA en Sleutelstad journalist Chris de Waard, Binnert Glastra Leidsch Dagblad, Hans Schuurman Leids Nieuwsblad en Emile van Aelst Leidse Glibber.

Van Meenen was blij te zien dat er momenteel weer goed wordt samengewerkt in de Raad en de partijen elkaar niet alleen maar vliegen lopen af te vangen. Bijvoorbeeld een begroting waar een groot bedrag is vrijgemaakt waar alle partijen zelf een eigen bestemming voor mochten kiezen. Dat is pas echt samen besturen, eigenlijk zou de Haagse politiek een beetje meer Leiden moeten hebben betoogde hij.

Van de 39 leden in de Leidse Raad zijn er dit jaar 25 nieuw na de laatste verkiezingen, een ongekend hoog aantal. Veel van de nieuwe leden zijn enthousiast en met kunde gestart met het raadswerk. Het is dan ook mooi dat de jury deze vier nieuwe raadsleden heeft genomineerd; Laura Delver PVDD, Thijs Vos PS, Marc Newsome PVDA en Mitchell Wiegand Bruss SVL .

Thijs Vos werd geprezen dat hij Partij Sleutelstad, zonder zijn voorganger te kort te doen, de partij een serieuzer gezicht te hebben gegeven waar in de toekomst terdege rekening mee moet worden gehouden. Mitchell Wiegand Bruss heeft een knappe prestatie geleverd om met zijn nieuwe partij Studenten Voor Leiden twee zetels te bemachtigen. Voor D66 als onderwijs partij natuurlijk een beetje wrang grapte van Meenen, maar hij doet geweldig werk in en buiten de raad. Laura Delver is ook een nieuw gezicht in de Leidse politiek, maar is in de afgelopen maanden regelmatig opgevallen door haar goede inbreng en vooral ter zake kundigheid. Elk onderwerp is terdege voorbereid en ook de vragen de ze stelt is vaak geen speld tussen te krijgen. Volgens de jury is zij een duidelijke belofte voor de toekomst en ontving daarvoor de aanmoedigingsprijs voor talentvolle politici de Leffie. Tot vorig jaar heette dit nog de Effie, maar nadat iemand geklaagd had dat deze prijs al bestond is hij omgedoopt tot Leidse Effie, dus de Leffie.

Ja en toen was natuurlijk duidelijk dat Mark Newsome fractievoorzitter van de PVDA Raadslid van het Jaar is geworden. Marc is een verhaal apart met voor en tegenspoed in zijn politieke carrière. Hij was voor de verkiezingen duo raadslid en werd wegens zijn goede verdiensten op een verkiesbare plaats gezet. Heel apart is dat Paul van Meenen dit als D66-er bij de kiescommissie van de PVDA heeft aangeraden. Hij zei destijds letterlijk, ik snij onze partij misschien in de vingers maar Marc moet echt in de raad. Marc kwam op een verkiesbare plaats, maar niets zo veranderlijk als de kiezer en Marc werd net niet gekozen. Het zag er in eerste instantie ook niet naar uit dat de PVDA in het College zou komen waardoor Marc toch nog in de raad kwam. Wonderen zijn de wereld nog niet uit en de PVDA kwam toch in het College en Marc in de Raad. Hem werd ook direct gevraagd of hij Fractievoorzitter wilde worden. Marc is al jaren duidelijk zichtbaar in de stad en politiek zeer ter zake kundig. Wel erg grappig en eigenlijk ook uniek is dat Marc in de Raad nog niet zijn Maidenspeech heeft gehouden en dan toch unaniem gekozen wordt als Raadslid van het Jaar 🙂

Het was leuk dat alle aanwezige partijen het eens waren met de keuze en het Marc en Laura ook echt gunnen.

Ik hoef natuurlijk niet te vertellen dat het nog lang gezellig bleef in Dranklokaal 1650. 🙂  Hieronder een fotoslideshow en de toespraak voor de genomineerden van tweede Kamerlid Paul van Meenen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 29 januari 2023 - 0:05

Eigenlijk is zo’n aanmoedigingsprijs ook wel iets moois.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 29 januari 2023 - 9:04

Dan wacht ik op jouw deskundig commentaar als jurylid.

Reply
rietepietz 29 januari 2023 - 14:04

Dan toch alvast mijn felicitaties.

Reply
Nicky 6 februari 2023 - 15:17

De Leffie vind ik wel een hele leuke naam!

Reply

Plaats een reactie