Home Centrum Gemaakt in 1611 en valt bijna niet op

Gemaakt in 1611 en valt bijna niet op

door Emile van Aelst

Raar eigenlijk, soms loop je ergens je hele leven al langs zonder dat het echt opvalt. Deze week keek ik eigenlijk voor de eerste keer eens goed naar de plaquette op de hoek van de Nieuwe Beestenmarkt en vroeg me af wat eigenlijk de betekenis er van is en waarom hij daar hangt. De plaquette is gemaakt in 1611 en stelt voor ‘De verspieders van Kanäan’.

Het blijkt om een fragment uit een bijbels verhaal te gaan. Mozes stuurde destijds verspieders naar het land van Kanäan. Toen ze terugkwamen vertelden ze dat het een enorm vruchtbaar land was en dat de druiventrossen zo groot waren dat ze door twee dragers gedragen moesten worden.Oké dat weten we dan ook weer, maar waarom is de gevelsteen ooit daar geplaatst. Ik kan mij niets op- of rond de Beestenmarkt voorstellen dat destijds hier iets mee te maken heeft gehad. De enige link met druiven is dat hier toen ik jong was met 3 oktober de druivenverkopers stonden, maar dat zal in 1611 nog niet geweest zijn 🙂

Gerelateerde artikelen

13 reacties

petra hoogeveen 8 januari 2023 - 23:04

uitleg ( vergroten) van de stad Leiden ergens in de 17 de eeuw. Een nieuw stuk land werd aan de stad toegeveogd. Het land van belofte

Reply
Aaldert Rus 9 januari 2023 - 0:20

Uit “Van Heinde en Verre – Nieuwe Leidenaren door de eeuwen heen” van Cor Smit (2009, Primavera Pers):
“Die steen drukt treffend de verwachting uit die men in Leiden koesterde aan het begin van de zeventiende eeuw. […] Voor vele vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden was Leiden, hun nieuwe stad, dat beloofde land. Voor het stadsbestuur was die nieuwe stad de nieuwe stadswijk die het in 1611 liet bouwen: de steen bevindt zich juist buiten de oude stad in de nieuwe stadsuitleg. Die nieuwe stadswijk moest onderdak bieden aan de vele nieuwkomers. Het stadsbestuur had grote verwachtingen van de toekomst, die er dankzij die nieuwe burgers weer veelbelovend uitzag.”

die vluchtelingen waren veelal protestanten uit de Zuidelijke Nederlanden die gevlucht waren voor het geweld van de katholieke Spanjaarden (het was midden in de 80-jarige oorlog). Veel van die protestanten waren werkzaam geweest in de textielindustrie in bijvoorbeeld Antwerpen. In Leiden hebben zij een gigantische boost gegeven aan de lakenindustrie. De stad Leiden groeide in de loop van de 17e eeuw uit tot tweede stad van Nederland en de rijkdom die de lakenhandel de stad bracht is overal nog te zien, het meest treffend in de Lakenhal, gebouwd in 1639-1641, op steenworp afstand van deze gevelsteen.

Reply
nessy 9 januari 2023 - 0:59

Ik had hem nog nooit gezien

Reply
Ger Koper 9 januari 2023 - 6:41

Veel, wellicht alle, geveltekens zijn beschreven door de gelijknamige groep van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Het betreffende verhaal kun je hier lezen: https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/uw-verhalen/uw-verhalen/verhaal/id/278

Reply
logbankje 9 januari 2023 - 20:50

Interessante geschiedenis.

Reply
Sjoerd 9 januari 2023 - 7:05

Heel mooi dat lezers de ontbrekende stukken invullen. Dat is eigenlijk het mooie van bloggen.

Reply
willem hogendoorn (stadsgids) 9 januari 2023 - 8:11

Rond die tijd kwam er daar (het gebied van de Langegracht) een stadsuitbreiding voor het grote aantal vluchtelingen. Er kwamen bijvoorbeeld 6000 Waalse geloofsvluchtelingen naar Leiden. Deze waren allen hartelijk welkom in Leiden, de stad van de vluchtelingen. De nieuwe wijk werd daarom wel de ‘Walenwijk’ genoemd. Deze Walen kregen ook een eigen Kerk (eerste de Vrouwekerk en later op de Breestraat de huidige Waalse kerk die er nog steeds is)), een eigen ziekenhuis (op de Papegracht) een eigen Bibliotheek (op het Pieterskerkhof) etc. Voor hen was Leiden (zoals eerder al benoemd) ‘het land van de belofte’. Vrijheid van Godsdienst.
(Dit soort immigratiebeleid kom je tegenwoordig weinig meer tegen in Nederland)

Reply
די מריו 9 januari 2023 - 16:15

Ik heb zo’n beeld ooit eens gezien in Petach Tiqva. Vroeger een agrarisch gebied. Nu niet meer. Misschien was dat bij Leiden vroeger ook zo?

Love As Always
Dimario

Reply
Hans 9 januari 2023 - 20:48

Zo blijk maar weer dat men in de tijd van de Bijbel ook al slecht luisterde.
Het is wel een mooi gevelsteen. Hans

Reply
rietepietz 9 januari 2023 - 22:22

Heerlijk toch die interactie onder ons bloggers, jij vraagt en in de reacties komt het antwoord. Evengoed een prachtige gevelsteen.

Reply
Nicky 10 januari 2023 - 20:17

Altijd leuk om als toerist rond te kijken in je eigen stad. En wat een leuke reacties hier!

Reply
ChrisvD 12 januari 2023 - 16:58

De echte leienaar zag de steen op de nieuwe beestenmarkt natuurlijk niet omdat ie lam uit bv Malle Babbe kwam rollen en dan naar de shoarma tent. Die hadden ze in 1611 niet want dan had er een schaap aan de stok gehangen ipv druiven 🤣👍

Reply
rob alberts 21 oktober 2023 - 18:47

Rondlopend en goed uit kijkend zijn de mooiste dingen te zien of te ontdekken.

Ik heb het plan om oude en bekende, maar ook nieuwe en onbekende plaatsen in Nederland te gaan bezoeken.

Natuurlijk schrijf ik daarover.

Vriendelijke groet,

Reply

Plaats een reactie