Home Centrum Presentatie Winterbier van de Stamgasten met een zomers primeurtje

Presentatie Winterbier van de Stamgasten met een zomers primeurtje

door Emile van Aelst

Er zijn van die presentaties die niet alleen leuk en gezellig zijn, maar ook verdomde lekker. De presentatie van het Winterbier van de Stamgasten was behalve gezellig heeeeeeel erg lekker. In januari komt het bier op fust tijdens het Winterbier Festival in Scheltema, nu was het alleen nog op fles. Iedereen mocht een glaasje proeven en uiteraard waren er genoeg andere bieren op tap verkrijgbaar in Brouwerij Pronck.

Wel geinig de tijd dat De Stamgasten alleen maar fuore maken tijdens de Peurbakkentocht is wel voorbij. Sinds een paar jaar hebben ze ook het brouwen ontdekt en dit is alweer hun derde Stamgasten Bier. Het eerste biertje werd gepresenteerd tijdens hun 25 jarig bestaan. Helaas ging toen vanwege corona de Peurbakkentocht niet door en werd het bier gepresenteerd op het terras bij het Stadsparkeerplan.

Iedereen was het er over eens dat het een heel speciaal biertje is. Alleen wel gevaarlijk want hij drinkt lekker licht weg en dan tikt na verloop van tijd de 10,5 % alcohol natuurlijk wel aan.  Het bier is twee weken geleden gebotteld en nu nog net voor oud en nieuw te koop in 0.75cl flessen. Vandaar gisteren de presentatie, ik zie mij dit weekend wel een flesje leegmaken 🙂

Ik ben wel een redelijke bierkenner, maar omschrijven vind ik altijd moeilijk. Ik geef gewoon aan hoe ik hem zou drinken. Ik zie me hem niet aan de bar in de kroeg drinken, maar wel gezellig aan een tafeltje met vrienden. Thuis is hij voor een gezelschap te schenken in kleine bierglaasjes en ik kan me zelfs heel goed indenken dat ik hem in plaats van wijn zou kunnen drinken bij rood vlees. Ik denk dat nu alle bierkenners beginnen te stijgeren bij mijn omschrijving, maar dit is mijn eerste persoonlijke indruk.

Altijd leuk even een rondje te lopen door de brouwerij.

Mooi gezicht al die brouwketels met verschillende bieren die ook in Leidse kroegen te krijgen zijn.

Het was gezellig druk bij de presentatie met vrienden, familie, kroegeigenaren en nou ja gewoon gezellige bierdrinkers.

Iedereen had het lekker naar het zin en leuk elkaar allemaal weer te zien bij de presentatie van een nieuw biertje.

Alhoewel je als opa je aandacht natuurlijk wel moet verdelen.

Er waren zelfs brouwers uit Dommelen gekomen om te proeven en eens in een Leidse Brouwerij te kijken.

Over brouwers gesproken, ik ving nog een leuk primeurtje op. Tijdens de Lakenfeesten in 2023 bestaat het Leids Bierfestival 10 jaar. Dat moet natuurlijk groots en vloeibaar gevierd worden. Organisatoren Rosemarie Jansen en Lambert Vos hadden twee primeurs voor me. Allereerst het festival wordt niet alleen op het plein voor de Hooglandsekerk gehouden, maar dit jaar ook binnen. De tweede primeur was dat er naast alle brouwerijen ook een speciaal gedeelte komt voor hobby brouwers. Je kan het al raden natuurlijk, de eerste hobby brouwers die daar voor uitgenodigd zijn, dat zijn natuurlijk de Stamgasten.

Thuis maar snel even een foto van het etiket en de flessen gemaakt, want ik ben bang dat ze het weekend niet gaan overleven 🙂

Het bier is te bestellen bij de Stamgasten.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 31 december 2022 - 7:28

Het gaat goed daar in Leiden, straks komen jullie dagen te kort in een jaar om feest te vieren.

Love As Always
dimario

Reply
Sjoerd 31 december 2022 - 7:43

Jammer om nog niet te beschikken over geur en smaak TV…

Reply
Hans 31 december 2022 - 20:51

Men zegt wel dat de winter te koud is voor bier, maar nu met 15 graden is het wel te doen. hans

Reply
rietepietz 1 januari 2023 - 20:14

Mij maak je niet jaloers, ik houd niet van bier. Maar dat zijn flinke flessen, snap wel dat die erin hakken.

Reply
Nicky 3 januari 2023 - 15:31

Ik pas; ik lust geen bier. Maar wel een leuke hobby, lijkt me.

Reply

Plaats een reactie