Home Leiden Oekraïense Mariya zamelt gereedschap in om de regio Tsjernihiv weer op te bouwen

Oekraïense Mariya zamelt gereedschap in om de regio Tsjernihiv weer op te bouwen

door Emile van Aelst

In maart vluchtte Mariya Sizova uit de zwaar onder vuur liggende Donbas en kwam in Leiden terecht. Tsjernihiv de streek waar zij vandaan komt is zo goed als helemaal verwoest. We hebben het afgelopen jaar gezien dat Oekraïners behalve vaderlandsliefde ook een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen hebben. De bevolking in haar streek wil dolgraag beginnen met herbouw ondanks het risico van nieuwe bombardementen. Er bestaan prefab woningen die tussen 15 en 30.00 euro kosten en in ongeveer 6 weken tijd in elkaar gezet kunnen worden zelfs door niet bouwvakkers.  Alleen is er een enorm gebrek aan gereedschap. Mariya begon een paar maanden geleden een inzamelingsactie, maar ja laten we eerlijk zijn in je eentje ben je toch een beetje een roepende in de woestijn.

Haar buurvrouw Josine Heijnen begreep dat ook en besloot Mariya te helpen. In eerste instantie bood ze aan dat ook bij haar in de zaak, Goeie Mie Gin, gereedschap ingeleverd kon worden.

Josine vroeg of Ernst Barthen via zijn bedrijf Huurmaat misschien iets kon doen.

Dat was het moment waarop het balletje echt ging rollen.

Deze week kreeg Huurmaat van een van zijn leveranciers twee boxpallets met gereedschappen en vooral boor- en schroefmachines. De prefab huizen moeten namelijk bijna letterlijk in elkaar geschroefd worden.

Mariya werd uitgenodigd om het gereedschap in ontvangst te nemen en aan Sleutelstad uitleg te geven over de actie.

Martijn Smittenaar heeft bij Huurmaat de actie op poten gezet en hoopt op veel respons vanuit klanten en de Leidse bevolking. We hebben allemaal op zolder of in de schuur wel gereedschap liggen dat we dubbel hebben of niet meer gebruiken, hamers, schroevendraaiers, boormachines, zagen noem het maar op alles is welkom.

Het interview op de radio kan je hier terugluisteren. In het interview vertellen ook Josine Heijen en Mariya Sizova over de inzamelingsactie.

Meer informatie over de actie is op website van Mariya te vinden, de site is vertaald in het Nederlands.

 

 

De gereedschappen kunnen ingeleverd worden bij Huurmaat op de Hallenweg en bij Goeie Mie Experience aan de Boommarkt.

Even nog iets anders, de Oekraïners vechten niet alleen met militaire middelen terug, ze laten op allerlei manieren zien dat ze niet klein te krijgen zijn. Een van die acties zijn de postzegels die ze het afgelopen jaar uitgebracht hebben. Mariya liet mij de speciale kerstzegel zien, die doet je toch beseffen wat een trieste jaarwisseling ze tegemoet gaan. Zij zit alleen naast de kerstboom en hij onder een boom aan het front.

Als je een weekje vrij bent tussen Kerst en Oud & Nieuw, kijk eens op zolder of in de schuur en breng je overtollig gereedschap langs.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 december 2022 - 6:58

Mooi dat er altijd mensen zijn die niet toe kijken en zeggen..owh wat erg, maar ook actie ondernemen.

Goeie Mie Gin, ik weet niet of ik dat aandurf, je weet maar nooit wat ze er doorheen hebben gemengd. 😉

Love as Always
Dimario

Reply
Sjoerd 16 december 2022 - 11:46

Jammer dat het zover weg is anders had ik wel wat langsgebracht. Ik vind het een prima initiatief.

Reply
Hans 16 december 2022 - 21:37

Een goed initiatief, er valt daar veel te herstellen en op te bouwen. Hans

Reply
Nicky 19 december 2022 - 15:48

Mooi initiatief. En bewonderingswaardig hoe de mensen in Oekraïne doorgaan. Ik zou niet weten waar te beginnen. Maar zij beginnen gewoon.

Reply

Plaats een reactie