Home Centrum To Breathe van Kimsoosja moet verbondenheid tussen kunst en wetenschap uitbeelden

To Breathe van Kimsoosja moet verbondenheid tussen kunst en wetenschap uitbeelden

door Emile van Aelst

Na twee jaar voorbereiding werd vrijdag het kunstwerk Breathe onthuld. Het kunstwerk is ontworpen door de Zuid Koreaanse kunstenaar Kimsooja. Zij won hiermee in 2020 de Lucas Art Award, een prijs van het Lucas van Leyden Fonds.

Het kunstwerk blijft drie jaar staan over het water bij de Oude Vest ter hoogte van museum de Lakenhal.

To Breathe Leiden bestaat uit halve cirkels die als bogen over de gracht zijn gespannen en als ringen licht geven. De ringen fungeren als een draad die beide oevers van de gracht verbindt. Daarmee wordt symbolisch de verbondenheid van kunst en wetenschap tot uitdrukking gebracht, twee waarden die samen het DNA van Leiden bepalen. Het idee van de naald en draad verwijst ook naar de Leidse textieltraditie.

Vanaf de brug bij de Turfmarkt heb je een mooi doorkijkje naar de Marebrug.

’s Avonds heb je natuurlijk mooie spiegelingen in het water, maar ook overdag is het een mooi gezicht.

De bogen worden ’s avonds van twee kanten aangelicht.

Ik zeg het heel eerlijk, toen ik het ontwerp zag en de plek hoorde had ik mijn twijfels of het wel past in dit oude gedeelte van Leiden. Nu het er staat ben ik om en vind het echt prachtig en heel bijzonder.

Het enige wat ik erg zonde vindt is dat ook hier de afschuwelijk opzichtige reclame van Heerema het beeld verpest. Als je op de Apothekersdijk vaart heb je een prachtig doorkijkje naar Molen de Put en de Stadstimmerwerf, alleen staat die reclame volop in beeld en verpest voor elke toerist een mooie historische foto. Hier zie je diezelfde reclame ook weer prominent in beeld. Misschien zou Heerema eens kunnen overwegen het logo aan de andere kant te hangen.

Verder vind ik het schitterend om te zien, het schijnt dat er ook andere kleuren gebruikt kunnen of gaan worden. Lijkt me ook erg mooi.

De bogen spiegelen mooi in het water.

Op elke plek zie je weer andere spiegelingen.

Er varen nu weinig boten, maar ik denk als je zomers op een bankje gaat zitten je de hele avond een wisselende lichtshow in het water hebt door de langsvarende boten die de spiegelingen laten veranderen.

Nu alleen nog even wachten op sneeuw en ijs want dat gaat natuurlijk weer een heel ander effect geven.

Gerelateerde artikelen

9 reacties

Ger 24 november 2022 - 6:25

Het is inderdaad heel bijzonder. Persoonlijk vind ik de lampen aan de brug weinig bijdragen aan een positieve uitstraling. Bovendien verblinden ze het verkeer, met name voetgangers en fietsers, op de Turfmarktbrug.

Reply
די מריו 24 november 2022 - 7:04

Ik vind het heel mooi, maar… ik begin ook over het licht. Ik hou wel van donker in de nacht, beter voor het milieu en voor de natuur natuurlijk. We hebben al zoveel licht aan.

Love as Always
Dimario

Reply
Emile van Aelst 24 november 2022 - 18:23

’s nachts gaat het licht uit. Ik dacht na 22 of 23 uur

Reply
Sjoerd 24 november 2022 - 7:52

Lijkt me ook heel bijzonder als er een laag ijs met een metertje sneeuw onder ligt. Ik vind het best een mooi ontwerp.

Reply
rietepietz 24 november 2022 - 18:49

De foto’s op afstand zijn prachtig, vooral in het donker is het mooi. Mooi ook juist door de spiegeling. Van dichtbij vind ik het toch een beetje tegenvallen, wat rommelig.

Reply
Hans 24 november 2022 - 20:40

Het kunstwerk Breathe vind ik wel mooi, vooral in de donkere uren. Hans

Reply
De Sleutellantaarn brandt weer en ook de Skyline is nu net klaar – Leidse Glibber 29 november 2022 - 22:30

[…] in het Huis van Sinterklaas…. Gezellige Binnenstadsborrel als aftrap van de Winter Wonder… To Breathe van Kimsoosja moet verbondenheid tussen kunst… Bestuurswisseling bij Speeltuin Stevenshof en Koninklijke onderscheiding voor… Tiende Leids […]

Reply
Nicky 9 december 2022 - 15:03

Oh! Maar dit vind ik mooi! Ik ben niet zo van de kunst, dus ik verbaas mezelf, maar dit vind ik echt leuk.

Reply
Eerste solopresentatie in Nederland van Kimsooja in De Lakenhal Leiden – Leidse Glibber 3 maart 2024 - 0:33

[…] Lucas van Leyden Fonds gekozen als kunstobject in de openbare ruimte. Na twee jaar voorbereiding werd het kunstwerk in november 2022 onthuld en zorgde in eerste instantie voor aardig wat […]

Reply

Plaats een reactie