Home Overig Supermarkt PLUS hing 8.000 gevulde boodschappentasjes aan de deuren

Supermarkt PLUS hing 8.000 gevulde boodschappentasjes aan de deuren

door Emile van Aelst

Supermarktketens en ondernemers willen altijd met stunten in de publiciteit komen, meestal is de enige die er wijzer van wordt de ondernemer zelf. De klant krijgt een kortinkje die ze vaak zelf betalen of twee voor een  prijs en dan heb je er vaak eigenlijk een te veel en ga zo maar door. Een uitzondering daarop is Pieter Hooijschuur, eigenaar van de PLUS Supermarkt op het Betaplein in Leiden. Ik ken Pieter nu twee jaar en zie dat hij alleen maar acties doet die het maatschappelijk doel dienen. In de coronatijd toen er een lockdown bij de winkels was en alleen de supermarkten open waren, bood hij collega winkeliers aan hun kerstartikelen bij hem in de winkel te koop te zetten om toch van hun kerstvoorraden af te komen. Vorig jaar was er in de winkel een zegeltjesactie waarbij 6.250 euro verdeeld werd onder drie verenigingen in de wijk.

Vorige week belde hij en zei ik heb misschien iets leuks voor je, ik ga zaterdagmorgen om 05.00 uur bij 8.000 adressen in de wijk gevulde boodschappentasjes ophangen. Mijn eerste reactie was je bent gek, waar hij mij gedeeltelijk gelijk in gaf 🙂 Ik ging vrijdagmiddag kijken en kon mijn ogen niet geloven, een hal vol met duizenden ingepakte tasjes.

De laatste tasjes werden op dat moment nog ingepakt en de rommel opgeruimd.

Bij het inpakken en verdelen werd Pieter geholpen door familie en vrienden, De Zijl Bedrijven,  leerlingen van Metrum Praktijkcollege en leden van Hockeyclub Roomburg, Volleybalvereniging SKC en studenten van Augustinus.

Denise, de vrouw van Pieter, was nog druk bezig met het maken van lijsten en indelingen voor de bezorging.

In het omcirkelde gedeelte moest de volgende ochtend voor 08.uur ’s morgens een tasje aan de deur hangen. In de tasjes zaten onder andere pannenkoekenmix, melk, afbakbroodjes, krentenbollen, Kees (een Leidse variant van kaas), jam, hagelslag, thee en mandarijnen.

Omdat ik zelf nog de hele dag in de weer moest met onder andere de intocht van Sinterklaas was ik niet bij het verdelen om 05.00 uur ’s morgens. Gelukkig kreeg ik wel foto’s doorgestuurd en praatte Pieter mij vanmorgen bij. Om   even voor vijven verzamelde de ploeg zich in de hal om op pad te gaan met de 8.000 tasjes.

Na een korte toespraak en alvast bedankje van Pieter kon om vijf uur de gigantische uitdeeloperatie beginnen.

In het pikkedonker werd er begonnen met het uitdelen.

Er werd gewerkt met meerdere bussen en busjes om alles in de verschillende wijken te krijgen.

Mooi gezicht die tasjes aan de deurknoppen.

Om 07.00 uur ging een tweede ploeg aan de gang.

Zij verzorgden de woningen in de directe omgeving van de winkel.

Rondom de winkel staan veel flats dus dat ging lekker snel.

Gezellig lekker met zijn allen aan het werk op de vroege zaterdagmorgen.

Leuke verrassing als je de deur opendoet ’s morgens om de krant te pakken of de hond uit te laten.

Vanmorgen sprak ik een dolblije en stiekem toch wel trotse Pieter, die ondertussen al vele leuke reactie had ontvangen. Er zijn mensen die belden of langs kwamen om te bedanken of om te vertellen dat ze het zelf niet nodig hebben, maar het weg hebben gegeven aan iemand waarvan ze weten die het wel erg goed kan gebruiken.  De overgebleven of netjes teruggebrachte tasjes werden in de loop van de dag aan de voedselbank gegeven.

In het uitdeelgebied zijn ook een zorgcentrum en een huis voor jongeren met een beperking. Bij de jongeren heeft PLUS een uitgebreide brunch verzorgd. Bij het verzorgingshuis was dat iets moeilijker in verband met de catering en dieetwensen, maar dat werd opgelost om voor alle bewoners petit fourtjes te bezorgen.

Ik vind het prachtig dat een ondernemer zoiets bedenkt en vooral de gedachte er achter om in deze voor iedereen moeilijke tijden een vriendelijk gebaar en steuntje in de rug te geven.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 15 november 2022 - 6:59

Hij is geen winkelier, maar een sociale ondernemer. Ik ben met open mond dit aan het lezen. Wat geweldig dat hij dit doet.

Love as Always
Dimario

Reply
Sjoerd 15 november 2022 - 7:24

Ik hou daar wel van als mensen op deze manier omgaan met hun verantwoordelijkheid. Chapeau…

Reply
rietepietz 15 november 2022 - 18:24

Het is natuurlijk ondoenlijk om te zorgen dat de tasjes alleen terecht komen bij mensen die het héél hard nodig hebben. Wat is het dan mooi dat mensen die het niét nodig hebben het niet zelf houden maar op zoek gaan naar iemand voor zo’n tasje het verschil maakt.

Reply
logbankje 15 november 2022 - 21:46

Wat geweldig goed initiatief, maar ook een enorme organisatie.
Petje af voor de deelnemers. Hans

Reply
Nicky 17 november 2022 - 14:12

Wat fantastisch dit! Echt super goed gedaan!

Reply
Gera 18 november 2022 - 16:26

Wat geweldig!!!

Reply

Plaats een reactie