Home Centrum Na 45 jaar stopt Jazz on Sunday, Wouter Kiers & Friends verzorgde laatste optreden

Na 45 jaar stopt Jazz on Sunday, Wouter Kiers & Friends verzorgde laatste optreden

door Emile van Aelst

Na 45 jaar is er een einde gekomen aan Jazz on Sunday. De club die in het verleden regelmatig Leiden als jazzstad op de kaart zette, maar ja tijden veranderen. Jazz on Sunday verzorgde in de wintermaanden acht concerten, dit werd later om financiële redenen teruggedraaid naar zes. Het bestuur heeft altijd op het standpunt gestaan dat artiesten betaald moeten worden al was het dan wel niet de hoofdprijs. Zondag was het allerlaatste concert van Jazz on Sunday verzorgd door Wouter Kiers & Friends. Wouter was met verschillende bands een van de meest optredende artiesten bij Jazz on Sunday.

Voor een groot gedeelte van het publiek een beetje onwerkelijke middag dat er echt een einde ging komen aan Jazz on Sunday.

Trudy Kwik, dochter van mede oprichters Henny en Tiny Kwik legde uit waarom Jazz on Sunday stopt. Eigenlijk heel simpel het is financieel niet meer haalbaar.

Het grootste deel van het publiek zijn bezoekers van vrijwel het eerste uur, jonger publiek is bijna niet te krijgen.

Daarnaast is het probleem dat mede door vergrijzing en overlijden de grotere sponsors zijn weggevallen. Het huidige bestuur heeft altijd gezegd we gaan artiesten, ook al zouden ze het willen, niet vragen gratis op te treden. Iedereen moet betaald worden ook al is het niet de hoofdprijs.

Greetje en Frans Montanus hebben als medeoprichters in al die 45 jaar nooit een concert overgeslagen.

Frans vertelde dat ze in de beginjaren regelmatig hun eigen geld erin hebben gestopt om installaties te huren en artiesten te kunnen betalen. Later kwamen er gelukkig sponsors.

Het eerste concert werd destijds geopend door voormalig wethouder Dick Tesselaar, die als groot jazzliefhebber in het restaurant van de Groenoordhallen zelf plaats nam achter de drums om Jazz on Sunday muzikaal te openen. Wethouder Yvonne van Delft kwam niet om te sluiten, maar om te bedanken voor zoveel jaren mooie jazzmiddagen.

Voor het huidige bestuur, Thea van Kooperen, Trudy en Marja Kwik had ze een eetbaar bloemetje meegenomen.

Zoals ik al zei, 45 jaar geleden was hij er bij om te openen en ook nu was voormalig wethouder Dick Tesselaar aanwezig.

Gelukkig is genieten van goede muziek niet aan leeftijd gebonden.

Er was geen klacht te horen, alhoewel…..hier moet je een foto van maken Emile, laatste keer Jazz on Sunday en ik sta al vijf minuten gewoon droog 🙁

Ondanks het afscheid werd het een heel gezellige middag en genoot iedereen van deze laatste middag Jazz on Sunday.

Gelukkig gaf Wouter Kiers na drie sets ook nog een toegift van een kwartiertje.

In de korte fotoslideshow en het filmpje nog wat beelden van het geweldige optreden van de nieuwe band van Wouter Kiers.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Ger Koper 8 november 2022 - 6:56

Eigenlijk wel triest dat dit instituut moet verdwijnen. Het moet me van het hart dat ik er pas door dit stukje van hoorde. Geldt dit niet voor meer “jongeren”?

Reply
די מריו 8 november 2022 - 6:59

Jammer, maar begrijpelijk. Als er geen geld binnenkomt, dan sterft het langzaam uit. Toch 45 jaar een traditie geweest.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 8 november 2022 - 7:32

Heel jammer, maar ik vrees dat de echte Jazz het onderspit moet delven. De huidige generaties hebben daar geen oren naar.

Reply
Nicky 8 november 2022 - 12:05

Heel jammer dat het zo eindigt na al die jaren.

Reply
rietepietz 8 november 2022 - 15:19

Ze gaan vást wel iets verzinnen om het toch ergens nog een riedeltje te spelen..

Reply
Guusje 14 november 2022 - 15:38

Echt jammer, kon er door ploegendienst niet altijd bij zijn, maar ik heb altijd genoten. Ik hoop echt dat er nog eens geld voor komt.

Reply

Plaats een reactie