Home Centrum The Banshees of Inisherin mooie openingsfilm 17e Leiden International Film Festival

The Banshees of Inisherin mooie openingsfilm 17e Leiden International Film Festival

door Emile van Aelst

Donderdagavond werd het zeventiende Leiden International Film Festival geopend met de Nederlandse première van de Ierse dramafilm The Banshees of Inisherin.  Het festival is al lang niet meer een plaatselijk of landelijk festival, maar staat internationaal hoog aangeschreven. Honderden genodigden kwamen via de Rode Loper de Stadsgehoorzaal binnen voor het Leids filmgala van het jaar.

Het leuke is dat ook vrijwel iedereen zich mooi gekleed heeft in galakleding, dat maakt zo’n opening toch bijzonder.

Natuurlijk eerst even een fotootje bij het grote sponsorbord.

Voor Marleen Hogendoorn (l) is het een echte feestweek. Deze week bestaat het feministisch maandblad Opzij 50 jaar, vanaf 1 januari is Marleen Hogendoorn hoofdredacteur van Opzij. Ze was samen met Renate van der Vliet, administrateur bij Apek Administraties naar de opening van het LIFF gekomen.

Voor de officiële opening was er een welkomstborrel in het Grandcafé van de Stadsgehoorzaal.

Uiteraard veel bekende Leidse gezichten bij de opening.

Sponsors, bioscoopdirecteuren ach gewoon iedereen was aanwezig.

Kunstenares Jacqueline Petite en ook Joque Mulder, presentator Cultuur 071 elke zaterdagmorgen op Sleutelstad waren naar de opening gekomen.

De openingsfilm was Iers, vandaar gezellige muziek van de band Leids Ierse folkband Doggy Dike.

Yentl en Anita America zijn druk in de weer met de organisatie van de Rotary Santa Run 2022. Ze hopen dit jaar op exact het aantal van 1574 deelnemers uit te komen bij deze gezellige kerstmannen/vrouwen/kinderen wandeling op 15 december door Leiden.

Centrummanager Gijs Holla en zijn partner mochten natuurlijk ook niet ontbreken bij de opening.

Kortom heel veel bekende Leidenaars die zin hadden in een gezellige avond. Onderaan dit artikel staat een fotoslideshow met nog veel meer foto’s.

Tegen half negen liep de zaal vol.

Voor Marlijn Kok (rechts) zijn deze weken een soort stilte voor de storm. Haar grote klus voor begin 2023 begint in januari met de voorrondes voor het Leids Cabaretfestival.

Ratna Lachmansingh, directeur LIFF, heette iedereen welkom en was blij en trots dat de organisatie weer een aansprekend programma voor de komende tien dagen heeft weten te maken en veel voorstellingen nu al uitverkocht zijn.

Het LIFF kan uitsluitend bestaan door niet alleen de vele sponsors, maar ook door de vrijwilligers die deze dagen keihard aan het werk zijn.

Na de openingsspeech was het tijd voor de film.

Het is bijna onmogelijk in het kort uit te leggen wat voor soort film het was. In hele grote lijnen ongeveer zo. De film speelt zich af op een klein saai Iers eilandje. De twee hoofdrolspelers Collin Farrel en Brendan Gleeson zijn al jaren dik bevriend. Van de een op de andere dag is voor een van hen de vriendschap over omdat hij de ander saai vind.

Wat dan volgt is een film met momenten die je in en in triest vindt en net als je denkt ach zielig dan komt er een beeld of opmerking waardoor je opeens weer moet lachen. Even later schrik je van een onverwacht beeld. Sorry het is niet uit te leggen maar toch probeer ik het, want denk dat ik deze scène nooit meer ga vergeten. Degene die de vriendschap verbroken heeft, een goed vioolspeler, zegt laat me met rust en elke keer als je tegen me praat knip ik een vinger af. En voegt ook daad bij woord. De ander gaat toch weer naar hem toe en begint te praten. Op dat moment is er een heel kort beeld dat de hond de schaar pakt en naar buiten loopt. Geweldig gevonden een heel triest en aangrijpend moment maar de reactie van de hond maakt je aan het lachen. Nou ja ik kan eigenlijk iedereen aanraden naar deze film te gaan.

Na de film was er een gezellige borrel in het Grandcafé met muziek van het Sven Rozier kwartet.

In de fotoslideshow hieronder meer sfeerfoto’s. De muziek onder de foto’s is de soundtrack van de film.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 5 november 2022 - 7:28

Goed druk in ieder geval daar…

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 5 november 2022 - 7:39

Een hele mooie poster, nou vraag ik me af of jij ook in gala was…

Reply
Yova 5 november 2022 - 7:44

Het was daar hele druk geweest. Leuk om te zien van jou foto’s.
Film foto’s gezellig boel. Fijne dag.

Reply
rietepietz 5 november 2022 - 18:47

Altijd leuk wanneer iedereen zich mooi aankleed, dat zien we nog veel te weinig. Ik kan er erg van genieten als ze dat doen.

Reply
Hans 5 november 2022 - 21:28

Een publiekstrekker, heb geen bekende gezien. Hans

Reply
Nicky 7 november 2022 - 12:04

Leuk dat iedereen er zo mooi uit zag. Ik ben niet zo van de films maar wie weet…

Reply

Plaats een reactie