Home Overig Leiden Lions Lugdunum Dualis haalde 2.400 euro op voor het LCKV Kortingsfonds

Leiden Lions Lugdunum Dualis haalde 2.400 euro op voor het LCKV Kortingsfonds

door Emile van Aelst

Elk jaar lopen voor de 3 Oktoberoptocht uit de leden van Leiden Lions Lugdunum Dualis om te collecteren voor een goed doel. Omdat steeds minder mensen klein geld bij zich hebben kon er dit jaar ook  betaald worden met een Tikkie door een code op de shirts van de collectanten te scannen. Het geld was dit jaar bestemd voor het Kortingsfonds van de Leidse Christelijke Kampeervereniging beter bekend als de LCKV.  Het Kortingsfonds is er voor ouders die het kampgeld niet op kunnen brengen, zij kunnen een beroep doen op het Kortingsfonds. Uiteraard wordt niet bekend welke kinderen via het Kortingsfonds meegaan op kamp.

Maandagavond ging een delegatie van de Lions naar het pand van de LCKV om bekend te maken wat de opbrengst van de Goede Doelen Collecte dit jaar is. Elke maandag- en donderdagavond zijn tientallen vrijwilligers in de weer met verschillende zaken zoals bijvoorbeeld vergaderen, onderhoud van het materiaal, beantwoorden van mails en brieven, voorbereidingen komende kampen en ga zo maar door.

Vandaar dat het goed uitkwam om langs te komen. Normaal als er iets geschonken wordt heeft altijd iedereen een cheque bij zich, maar dat is ook zo afgezaagd. Bij een club als de LCKV is dan een zakje waar normaal tentharingen inzitten toepasselijker om te overhandigen dan een cheque bedacht voorzitter Marlies Haazebroek. Ze kwam dus letterlijk en figuurlijk een zak geld overhandigen aan Voorzitter Marjoleine Verdegaal.

Na twee moeilijke en rare jaren vanwege corona komt dit geld nog beter van pas dan ooit, vandaar dan ook een daverend applaus voor de Leiden Lions Lugdunum Duales.

Voor Leidenaars hoef ik eigenlijk niet uit te leggen wat de LCKV is, want ik denk dat bijna iedereen als kind wel eens mee geweest is of iemand kent die met de LCKV gekampeerd heeft. Per jaar gaan er circa zestienhonderd kinderen mee, dus in de honderd jaar dat de LCKV bestaat zijn dat er zo’n honderdzestigduizend. Het leuke is dat er tijdens de kampen regelmatig vriendschappen voor het leven worden gesloten. Bij vertrek kennen de kinderen elkaar vaak niet en bij terugkomst is het een hechte club.

Een club die bij aankomst in Leiden nog lang niet uitgefeest is 🙂 Deze foto is uit 2015 en het zou mij niets verbazen als een aantal van deze kinderen nu zelf vrijwilliger is bij de LCKV. Veel oud-deelnemers stromen namelijk door als vrijwilliger.

Een enorme tegenvaller was het lustrumjaar 2020 toen in maart de coronapandemie uitbrak. Tijdens de extra feestelijke Nieuwjaarsreceptie werd het programma voor het 100 jarig jubileum bekend gemaakt.

De materialenhal stond vol vrijwilligers die van plan waren er in 2020 een groot feest van te maken en heel Leiden te laten meevieren dat de LCKV 100 jaar bestond.

Burgemeester Henri Lenferink werd tijdens deze receptie ook tot LCKV-er geslagen. Het zo mooi begonnen lustrumjaar werd in maart abrupt afgebroken door corona.  Aan de vooravond van 3 oktober ontving de LCKV de erepenning van de gemeente Leiden. Helaas moest de erepenning in een bijeenkomst met slechts een paar bestuursleden./vrijwilligers worden uitgereikt. Gelukkig werd er wel een filmpje van gemaakt dat naderhand iedereen kon terugkijken. Afgelopen jaar heeft de LCKV gelukkig de draad weer op kunnen pakken.

Na het overhandigen van het geld sprak ik Esmée Veefkind die de PR doet voor de LCKV en vroeg stuur mij nog even wat extra informatie. Binnen een uur had ik alle informatie, kijk dat is enthousiast en daadkrachtig doorpakken.

Ik kopieer gewoon even haar info, want daar staat echt alles in.

Wat doet LCKV Jeugdvakanties?
Lekker op vakantie, volop actief bezig zijn, leuke en gekke spelletjes doen, zingen bij een kampvuur en relaxen in de zon. Dat zijn de ingrediënten van een LCKV-kamp. De primitieve manier van kamperen in de vrije natuur, de goede voorbereiding, de enthousiaste begeleiding van de staf en de lage kampprijzen zijn elementen die de kampen van LCKV Jeugdvakanties zo bijzonder maken.
En met succes!
Jaarlijks gaan er ruim zestienhonderd jongeren mee op kamp.
Hiermee is deze vereniging in haar soort de grootste in Nederland. We draaien deze kampen met zo’n 600 vrijwilligers. En dat al sinds 1920! Kampvuur, abseilen, kamperen, feesten, spannende bosspelen, spooktochten, nieuwe vrienden en zeven dagen lol en plezier; dit zijn de basisingrediënten van een week kamp met LCKV Jeugdvakanties. Wil je adventure en survival in het buitenland, of juist gezellig en vertrouwd in Nederland? Zeg het maar; we hebben het allemaal!

Kampen van hoge kwaliteit
De kwaliteit ten aanzien van de begeleiding staat hoog in het vaandel. In elk kamp is de verhouding tussen begeleiders en deelnemers één op drie. Alle begeleiders bruisen niet alleen van enthousiasme, ze worden vanuit LCKV Jeugdvakanties uitgebreid geïnformeerd en voorbereid op hun functie. Er zijn informatiebijeenkomsten, trainingen en elke staf heeft een voorbereidingsweekend. Vrijwillig betekent dus niet ‘vrijblijvend’ of ‘amateuristisch’. Integendeel. Wij bieden de kwaliteit van een ‘professional’ en willen ook uw kind een week bezorgen om nooit te vergeten!

Historie
Al meer dan 100 jaar organiseert LCKV Jeugdvakanties kampen. Natuurlijk gaan we met de tijd mee en maken we gebruik van de modernste technieken. Maar gelukkig zijn er ook veel tradities die blijven. Juist die tradities maken een LCKV-kamp zo bijzonder!

Back to basic
Terug naar de natuur is een uitgangspunt voor elk kamp. Je hebt geen elektriciteit, geen normale douches en wc’s, geen computergames en je gaat niet met z’n allen een dvd-tje kijken. Integendeel: je bent veel buiten, slaapt in tenten, en doet veel spannende spellen en speurtochten in het bos. De olielampen geven ’s avonds een heel bijzondere sfeer op het kampterrein. En op sommige terreinen kun je ’s avonds genieten van een romantisch en knapperend kampvuur.

Maar er zijn ook andere tradities. Zo vragen we voor en na het eten altijd een momentje stilte. Ook hebben we tijdens kamp wel eens een serieus ‘spel’, waarbij je met je maatjes een discussie aangaat. Tenslotte is het traditie om elke nieuwe deelnemer, én elk nieuw staflid, te ontgroenen. Met een maf spel willen we als vereniging zeggen dat we het leuk vinden dat jij, nieuwe deelnemer of staflid, mee bent!

Alcohol, roken en drugs
Naast leuke tradities maken we op kamp een aantal afspraken. Drugs zijn uit den boze op onze kampen! Alcohol is op geen enkel kamp toegestaan voor de deelnemers. Roken is vanaf het seizoen 2020 niet toegestaan voor deelnemers t/m 18 jaar. iPad? games? Heb je allemaal niet nodig en kun je dus gerust thuis laten!

Sfeer en cultuur
Deze regels zorgen ervoor dat de sfeer in de kampen van LCKV Jeugdvakanties gemoedelijk en gezellig is. Zo creëren we een cultuur waarbij iedereen de kans krijgt te genieten en actief mee te doen aan alle activiteiten.

Het is overduidelijk, ook na 102 jaar is de LCKV nog steeds een springlevende club waar muziek in zit.

Een goede keuze van de Lions Leiden Lugdunum Dualis om de Goede Doelen Collecte ten goede te laten komen aan de LCKV.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 26 oktober 2022 - 23:10

als het voor de jeugd is, dan is het zeker een goede investering.

Love as always
Dimario

Reply
Nicky 27 oktober 2022 - 16:47

Dat zijn zulke leuke dingen voor de jeugd! Altijd mooi om daar geld voor in te zamelen.

Reply
Hans 27 oktober 2022 - 20:53

Als dit geen goed doel is, dan weet ik het niet.
Een investering in de jeugd is altijd goed. Hans

Reply
Opgeven voor LCKV zomervakantie 2023 kan nog tot en met woensdag 25 januari – Leidse Glibber 22 januari 2023 - 13:59

[…] oktober was ik nog op bezoek bij de LCKV omdat ze een cheque van de Leiden Lions Lugdunum Dualis kregen. Daar hoorde ik dat elke week […]

Reply

Plaats een reactie