Home 3 October/Leids Ontzet Gezellige en drukke prijsuitreiking 3 Octoberoptocht Rood Wit wedstrijd

Gezellige en drukke prijsuitreiking 3 Octoberoptocht Rood Wit wedstrijd

door Emile van Aelst

Tijdens de 3 Octoberoptocht zijn er foto’s gemaakt van publiek in de Leidse kleuren of met opvallende rood witte accenten. De gefotografeerde mensen konden daarbij leuke prijzen winnen. Wie alle foto’s nog even terug wil zien, dan moet je even op deze link klikken. Uit alle foto’s werden er 30 genomineerd om een kans te maken op een van de prijzen. Zaterdagmiddag kwamen de genomineerden naar Koetshuis de Burcht om te horen of ze in de prijzen waren  gevallen.

Tegen vier uur liep het Koetshuis vol met veelal rood wit geklede genomineerden.

Ik denk dat toevallige voorbijgangers gedacht moeten hebben, uuhhhmm heb ik nu opeens een flashback naar 3 oktober.

Ik weet dat er lezers uit andere steden zijn die alle 3 Octobertradities leuk vinden, maar niet snappen dat al die Leidenaars dat al honderden jaren blijven vieren. Het geheim is heel simpel, voor zover het al niet in je genen zit je groeit er gewoon van jongs af aan mee op.

Voor de prijsuitreiking begon liepen Commissieleden René Preenen en Laila Hollander de foto’s langs met een kort commentaar en zelf gaf ik zo nu en dan ook een korte uitleg bij de foto’s.

Ik had het over jong en dat klopt ook helemaal, dit jongetje is net drie maanden oud en het zal me niets verbazen als hij met 3 oktober hutspot uit een potje heeft gegeten.

Zijn moeder zond de foto in en we vonden hem waard om in de prijzen te vallen. Om elk risico van een terugval te voorkomen won hij natuurlijk een 3 oktober voorleesboek zodat het verhaal er al vroeg in zit. Ik denk als ze nu al beginnen met voorlezen dat zijn eerste woordjes niet pappa of mamma zijn, maar Geusje of haring.

Je bent er mee opgegroeid en het blijft je hele leven bij je. Deze ingestuurde foto viel ook in de prijzen. Het echtpaar trouwde dit jaar vlak voor 3 oktober en maakte deze foto bij de trouwkoets. Op de witte borden staat de prijs die gewonnen is zoals hier een diner in Oud Poelgeest.

Over het echtpaar is nog een mooi verhaal wat aangeeft hoe sterk figuranten in de optocht zich in kunnen leven in hun rol. Ze liepen beide mee als covid19 virus, na de optocht voelde meneer zich niet lekker en ging naar bed. ’s Avonds bleek dat hij corona had, dat is pas echt inleven in je rol 🙂

Het is zo leuk om te zien hoe mooi rood wit gekleed het publiek langs de kant staat bij de optocht.

Kindertjes vinden het ook geweldig om zich feestelijk aan te kleden voor 3 oktober.

Ze waren niet de enige, deze kinderen hadden de jurkjes zelf ontworpen met hun moeder.

Veel Leidenaars hangen de vlag uit met 3 oktober, maar deze mevrouw had een potje hutspot op het vuur staan voor het raam.

Deze dames, normaal met zijn drieën, hebben ook elk jaar weer een aparte 3 oktober outfit aan. Aangestoken alle mooie foto’s liet Jacqueline mij na afloop vast een idee voor een pruik bij de viering van 2023 zien 🙂

Het was te verwachten en kon ook niet anders de majorettes die op de Breestraat stonden en daar het publiek bezig hielden voor de optocht en in de gaten vielen uiteraard in de prijzen. Ze hadden een fanclub meegenomen die enthousiast reageerde.

Ze waren echt geweldig en de pakken waren niet gehuurd, maar speciaal in het zuiden van het land voor ze gemaakt.

Het was een heel leuke prijsuitreiking, helaas waren enkele prijswinnaars niet aanwezig en ook niet van bekend wie ze zijn, deze prijzen zijn naar anderen gegaan. Een groot applaus van de Commissie PR voor iedereen die zijn best heeft gedaan er zo mooi mogelijk uit te zien op 3 oktober.

Na afloop nog een onverwacht mooi momentje. Peter Bol werkt bij het bedrijf Proact in Utrecht. In het kader van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, mogen werknemers voorstellen indienen voor een bijdrage aan maatschappelijke doelen. Zijn aanvraag voor de 3 October Vereeniging werd gehonoreerd en dan specifiek voor de Pleintaptoe en VTV. dit vanwege toenemende kosten. Hierdoor was het mogelijk om het aantal orkesten ongewijzigd te houden. Ook kon hierdoor een bijdrage geleverd worden in het programma bij VTV.In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s met daaronder het 3 Octoberrrrr lied van de dames van Tartuffe.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 24 oktober 2022 - 7:42

Jullie hebben beslist iets verkeerd gedaan, mijn genomineerde heeft niet gewonnen…

Reply
די מריו 24 oktober 2022 - 10:38

Mooie traditie.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 24 oktober 2022 - 13:37

Jullie maken overal een gezellig feestje van.

Reply
rietepietz 24 oktober 2022 - 14:45

Zou ik in Leiden wonen had ik beslist tussen de genomineerde gestaan want verkleden is echt wel mijn ding.

Reply

Plaats een reactie