Home Cultuur Her-onthulling muurgedicht ‘De herinnering’ van Jan Wolkers

Her-onthulling muurgedicht ‘De herinnering’ van Jan Wolkers

door Emile van Aelst

Op precies de vijftiende sterfdag van Jan Wolkers werd het gedicht de Herinnering onthuld op een muur in de Oegstgeester Deutzstraat tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers.

Eigenlijk was het een her-onthulling, vijf jaar geleden onthulden Karina Wolkers en biograaf Onno Blom dit gedicht ook al. Na vijf jaar zag het er niet meer netjes en waardig uit, vandaar werd op initiatief van Henk van der Nat, Rob Monks, Maurice van Leeuwen, Tomasz Krupinskde en Marcel van Dijk, de muur opnieuw gestuct werd en het gedicht er opnieuw op geplaatst .De restauratie kwam mede tot stand door de samenwerking met het Cultuurfonds Oegstgeest. Jetteke Bolten van het cultuurfonds was blij dat dit bijzondere muurgedicht weer in ere hersteld is.

De onthulling werd verricht door wethouder cultuur Dick de Groot in samenwerking met Dorpsmarketing Oegstgeest.

Ook aanwezig was de Leidse kunstenaar Ben Walenkamp, met pijp, die destijds met de vorig jaar overleden kunstschilder Jan Willem Bruins het initiatief voor de muurgedichten in Leiden nam.  Het originele muurgedicht werd vijf jaar geleden ook door Jan Willem Bruins geschilderd en is exact gekopieerd.

Oktober is sinds jaren de Wolkersmaand in Oegstgeest, ook dit jaar hebben Marjolijn van der Jagt en haar medewerkers van het Dorpsmanagement weer een mooi programma gemaakt. De maand is dan wel bijna afgelopen, maar erg leuk om nog in de herfstvakantie toe doen zijn de Wolkerswandelingen vanaf kasteel Oud Poelgeest op woensdag 26 en zaterdag 29 oktober om 14.00 uur.

Er worden ook speciale Wolkers gerechten geserveerd bij diverse restaurants zoals bij Villa Beukenhof, Café de Gouwe, Kasteel Oud Poelgeest, La Focaccia en snackbar ’t Haasje. In de Kempenaarstraat is bij bakker Hugo de Groot ook het heerlijke Wolkersbrood te koop gevuld met Turks Fruit.

Door het touw te laten vieren werd het gerenoveerde gedicht onthuld.

De ondergrond is nu van dien aard dat het muurgedicht er weer jaren tegenaan kan.

Burgemeester Emile Jaensch kwam ook nog langs om te kijken hoe het gerenoveerde gedicht geworden is.

Voormalig Oegstgeester Courant fotograaf Eil van Elk legt zich nu voor bijna100%  toe op het fotograferen van vogels, maar voor een vreemde vogel als Jan Wolkers kwam hij toch ook even langs.

Zondagmorgen 23 oktober komt het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ live vanuit Kasteel Oud Poelgeest.  Oktober is dus overduidelijk de Wolkersmaand in het Schrijversdorp Oegstgeest. Meer informatie over Jan Wolkers en Oegstgeest vind je op de site van terugnaaroegstgeest.nl 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 23 oktober 2022 - 8:21

Het was een vreemd manneke, die Wolters, maar hij leefde in een goede tijd.

Reply
rietepietz 23 oktober 2022 - 14:40

Zo heel veel heb ik niet meegekregen van het werk van Wolkers.

Reply
די מריו 24 oktober 2022 - 10:37

Zoiets moet er wel netjes uit blijven zien natuurlijk.

Love As Always
Dimario

Reply
Nicky 24 oktober 2022 - 13:33

Ik ben geen fan maar voor de liefhebbers is dit mooi natuurlijk.

Reply

Plaats een reactie