Home Centrum De tweede en zesde president van Amerika woonden in Leiden

De tweede en zesde president van Amerika woonden in Leiden

door Emile van Aelst

Ik heb het zelf eerlijk gezegd nooit geweten en ik denk dat veel Leidenaars het niet weten, maar de tweede en zesde president van Amerika hebben in Leiden gewoond. De zesde president, Jonn Quincy Adams, heeft hier zelfs nog gestudeerd.

Raar eigenlijk dat vrijwel niemand het weet. Gelukkig komt daar nu verandering in en kan iedereen lezen dat hier twee Amerikaanse presidenten hebben gewoond.

Leiden heeft ruim 2800 monumenten en is daarmee de vierde monumentenstad van Nederland. Een aantal monumenten krijgt de komende tijd nieuwe ANWB informatiebordjes.  Op het pand Langebrug 45, waar de beide presidenten gewoond hebben, hing nog geen enkele verwijzing naar dit historische feit.

Het plaatsen van een aantal nieuwe ANWB bordjes was een mooie aanleiding om eindelijk eens aandacht aan dit bijzondere huis te schenken.

Rector magnificus Hestor Bijl en burgemeester Henri Lenferink waren gekomen om het bijzondere bord te onthullen en op te hangen.

Best een moeilijke plek voor een kort offcieeel moment met al dat verkeer, maar iedereen heeft het overleefd 🙂

Een korte geschiedenisles van burgemeester Lenferink gaf meer inzicht waarom de twee presidenten hier gewoond en gestudeerd hebben. Vader John Adams was Amerikaans ambassadeur en liet zijn zoon John Quincy hier studeren. Vader John werd niet veel later de tweede Amerikaanse president en zijn zoon John Quincy de zesde president van de Verenigde Staten.

Burgemeester Lenferink had met zijn toespraak eigenlijk het gras voor de voeten van rector magnificus Hester Bijl weggemaaid.

De Leidse universiteit heeft natuurlijk heel veel beroemde wetenschappers voortgebracht en ook heel wat bekende politici. Maar een Amerikaanse president stond nog niet uitdrukkelijk in het lijstje en ook mooi dat toen de universiteit dus al zo goed aangeschreven stond dat John Adams zijn zoon hier liet studeren.

Samen schroefden Hester Bijl en Henri Lenferink het bord vast.

Het heeft misschien wat lang geduurd maar mooi dat nu iedereen kan lezen dat hier de twee Amerikaanse presidenten gewoond hebben.

De komende tijd krijgen nog 36 Leidse monumenten nieuwe borden.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 20 oktober 2022 - 7:10

Er kan geen boot langs.. dan zou ik het misschien nog horen tijdens een rondvaart… 😉

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 20 oktober 2022 - 7:39

Mooi dat de geschiedenis hier op bordjes erbij staat.

Reply
Nicky 20 oktober 2022 - 10:30

Dat zijn de leuke weetjes. Mooi dat er nu een bordje hangt.

Reply
Historical marker for John Quincy Adams | The John Adams Institute 20 oktober 2022 - 11:08

[…] October 19th, the city of Leiden placed a historical marker on the house where John Quincy Adams lived. He was the son of John Adams, and became the sixth […]

Reply
rietepietz 20 oktober 2022 - 16:59

In ieder geval wist ik zelfs niet dát er ooit een Amerikaanse president van die naam was , en dan zelfs nog twéé!

Reply
Hans 20 oktober 2022 - 21:12

Wat bijzonder, nooit geweten.
Een mooie aanvulling op de geschiedenis van de stad. Hans

Reply

Plaats een reactie