Nee geen schrijffout in reveille, wij noemen het gewoon reveillljuh. Ondanks een avondje/nachtje stappen op 2 oktober komen we op 3 oktober ’s morgens om 07.00 uur alweer bij elkaar op het Stadhuisplein om de dag te openen met een paar oud Hollandse liederen, het Wilhelmus en het Leids Volkslied. Vanaf half zeven worden we vast opgewarmd met muziek van de Keietoeters.
Op het bordes staan de bestuursleden van de 3 October Vereeniging, de burgemeester, hoofden van politie en brandweer en nog meer genodigden.
Mooie pakken natuurlijk, maar op het plein zijn ook veel mensen passend gekleed.
Alhoewel het is vroeg natuurlijk en niet iedereen had de tijd zich nog aan te kleden.
Na de Reveillljuh maakt FBL een rondje door het centrum gevolgd door honderden Leidenaars. En waar het vandaan komt weet denk ik niemand meer, maar we zingen dan “wij willen soep, wij willen soep, wij willen soep met ballen…..tralalla lalalala” Ik weet het ook niet maar klinkt gezellig š
Je zal maar op de Haarlemmestraat wonen en dan dat hele zooitje om half acht langs te deur krijgen. Peter en Lenie vinden het prachtig en hebben er maar een mooi zwaaimoment van gemaakt.
Voor het Stadhuis spreekt Claas Griffioen de vrienden van de Reveillljuh nog even toe en wenst iedereen een Goed Ontzet. FBL geeft nog een korte show en dan gaat iedereen weer verder.
Een heel belangrijke taak voor Gƶsta, hij mag al jaren de Mace van tamboer maitre Kees van Hees vasthouden š
Een gedeelte van het publiek gaat naar het Koraal in het Vander Werfpark en zelf ging ik richting Haring & Wittebrood. Toen ik om half zeven naar de Reveillljuh ging stonden de eerste Leidenaars al in de rij voor de Haring & Wittebrood.
Die rij was al aardig gegroeid toen ik om acht uur kwam. Het blijft een heerlijke traditie het halen van H&W. Wat ook weer niemand buiten Leiden kan snappen we staan met plezier in de rij, het hoort er juist bij en geeft een gevoel van verbonden- en saamhorigheid.
In de Waag waren de Tonnieres druk in de weer om aan iedereen, de niet schoongemaakte haringen, uit te delen.
Je kan ze natuurlijk zelf thuis schoonmaken, maar veel mensen verliezen de strijd met de haring. Daarom wel handig dat er tientallen haringschoonmakers buiten staan schoon te maken.
Leuk raadseltje, een burgemeester en een burgemeestersvrouw en toch geen stel, hoe zit dat.
De burgemeester, bestuursleden en genodigden kwamen terug van het Koraal en werden verwelkomd door de Keietoeters.
Dat is altijd een feestje waarbij de Tonnieres op de tafels dansen.
Mevrouw Kallenberg heeft meer dan twintig jaar haring uitgedeeld en vind het nu welletjes. Als dank kreeg ze een erspeld met een bronzen haring.
De haring moet natuurlijk gekeurd worden, dat wordt gedaan door de voorzitter van de 3 October Vereniging, de burgemeester, de rector magnificus van de Universtiteit en de Dijkgraaf. Ooit was er een burgemeester die vuile haring opat, sindsdien wordt als geintje en voor de foto eerst een vuile haring (net niet) geproefd.
Hierna kreeg iedereen natuurlijk een schone haring.
Na de uitreiking maakte ik even iets goed. Ik maak elk jaar tijdens het Haring& Corenwyngala een foto van de visboer. Die foto was dit jaar gigantisch mislukt, ik maakte hem gisteren even over, maar dan met de hele familie er bij.
Hieronder nog een filmpje en foto slideshow. Er komen vandaag nog meer verslagen over 3 oktober.
En hier nog een filmpje. Begin was net te donker, nou ja eerlijk gezegd met mijn slaperige hoofd verkeerde instelling š
3 reacties
Een slaperig hoofd????? Hoe kĆ”n dat nou….. š
Ik denk dat als je daar niet aan meedoet je knap saggerijnig wordt met al die herrie.
Maar hoe zit het nou met die burgemeester en de burgemeestersvrouw?
En no way dat ik in de rij ging staan voor een haring, he! š