Home Centrum Gaat de nieuwe Leidse Sporthal vernoemd worden naar Aad van der Luit, u mag het zeggen

Gaat de nieuwe Leidse Sporthal vernoemd worden naar Aad van der Luit, u mag het zeggen

door Emile van Aelst

De gemeente Leiden nodigt iedereen uit een voorstel in te dienen naar wie de nieuwe sporthal bij de Telderskade vernoemd moet gaan worden. De naam moet van een Leids sporter zijn die niet meer in leven is en veel voor de sport in Leiden betekend heeft. Het lijkt zo makkelijk, maar is best nog wel moeilijk. Er circuleren op dit moment een paar namen die tot de terechte kanshebbers behoren. Ton Kallenberg de oprichter van Bona Stars, waaruit huidig landskampioen basketbal ZZ Leiden ontstaan is. Wout Holverda een van de meest succesvolle Leidse voetballers ooit en die ook nog jaren beheerder is geweest van de Vijf Meihal. Rolf Marselis, sportverslaggever, voormalig voorzitter Leidse Sport Federatie. Allemaal voormalig Leidse sportmensen naar wie de hal vernoemd zou kunnen worden. Toch denk ik, maar dat is persoonlijk, dat de naam van Aad van der Luit het beste bij een allround sportcentrum past. Aad was allround sportfanaat en Leidenaar.

Voor echte Leidenaren is het overbodig om uit te leggen waarom ik graag wil dat de hal naar Aad vernoemd wordt. Toch noem ik een paar willekeurige voorbeelden en zal best een hoop vergeten. Aad heeft jarenlang een sportschool in Leiden gehad waar hij judoles gaf. Dat hij zijn leerlingen de liefde voor de sport bij wist te brengen is duidelijk. De vierjarige Anna Rasouli zat bij Aad op judoles en zei  ‘ik wil later judojuf worden’. In 2013 opende Aad de eerste sportschool van Anna.

Er volgden meer sportscholen van Anna en al was het bijna 35 graden Aad kwam weer om te openen.

Een andere heel bekende leerling van Aad is Taekwondo sportschoolhouder Gerard van den Berg.

Als er maar iets was dan was Aad er om te feliciteren. Ondertussen heeft Gerard als enige Nederlander de 9e Dan Taekwondo, toen Gerard in 2013 terugkwam uit Korea met zijn 8e Dan was Aad natuurlijk op Schiphol om te feliciteren en hield het niet droog toen hij zijn voormalig leerling feliciteerde.

Vroeger heeft Aad ooit de Leidato Huishoudbeurs geopend met het doormidden slaan van een serie planken. Jaren later bij een eenmalige herstart van de Leidato deed Gerard zijn leraar na.

Voor Gerard was Aad een sportvader, dat liet hij ook duidelijk na het overlijden van Aad merken in de Taptoe.

Aad was tientallen jaren het gezicht van de Lakenfeesten en de Peurbakkentocht. Ook daar werd Aad na zijn overlijden bedankt.

Veel Peurbakkentocht deelnemers herdachten Aad in dat trieste jaar 2017.

De Lakenfeesten kregen ook een sportief karakter toen Aad na een sportreis naar China de Dragonboat Races in Leiden introduceerde. Overal in de wereld worden Dragonboat Races op kanalen of meren gehouden, maar nee Aad wilde het midden in het centrum.

Aad werkte jarenlang bij het Sportbedrijf Leiden en bijna elke club of vereniging heeft daar wel gebruik van de diensten van Aad gemaakt. Overal waar hij kon promootte hij alle vormen van sport.  Zijn goede vriend Paul van Meenen vroeg of Aad niet in de raad wilde. Jarenlang zaten ze met zijn tweeën voor D66 in de raad waar Aad uiteraard de portefeuille sport had.

Bij de verkiezingen van 2010 werd hun harde werken beloond en steeg D66 van twee naar tien zetels.

Behalve bij sportaangelegenheden kwam Aad ook vaak opdraven bij diverse andere gelegenheden en werkte graag mee aan veel goede doelen.

Jarenlang zat Aad elke zaterdagmiddag op het terras bij ‘Voor af en toe’ waar hij met iedereen die langs kwam een praatje maakte. Het werd in de volksmond ook wel het spreekuur van Aad genoemd.

Ach als ik naar de foto’s kijk zou ik nog tientallen andere redenen kunnen noemen waarom ik op Aad stem.

Iedereen kan nog tot 30 september stemmen op de, niet meer in leven zijnde, Leidse sportman of -vrouw van zijn keuze door op deze link te klikken.

Gerelateerde artikelen

11 reacties

Gerard van den Berg 21 september 2022 - 1:35

Mee eens 👍mooie samenvatting van alle dingen die Aad voor de stad Leiden gedaan heeft.

Reply
Astrid Warmenhoven 21 september 2022 - 1:40

Mooi verwoord Emile..!!
Ik hoop dat de sporthal naar Aad vernoemd wordt.

Reply
Ger 21 september 2022 - 6:21

OK Emile, je hebt me overtuigd! Aan de bijdragen aan doemee.leiden.nl kun je zien hoe duidelijk dit participatiecentrum is voor mensen: niet dus. Ik hoop dat ze zo slim zijn om alle “aad van der luit” bijdragen bij elkaar op te tellen.

Reply
Sjoerd 21 september 2022 - 7:31

Als ik in Leiden zou wonen kreeg Aad mijn stem… Als oud Judoka sprak hij mij zeker aan.

Reply
די מריו 21 september 2022 - 10:21

Ik ben voor. Als ik zie wat hij allemaal gedaan heeft.

Love As Always
Dimario

Reply
Carin Wansink 21 september 2022 - 10:57

Als je Aad van der Luit hoort denk je aan sport.

Reply
Henk 21 september 2022 - 17:10

Als mens én sporter heb ik Aad van der Luit héél hoog zitten.

Echter, de naam Van der Luit heeft voor mij persoonlijk óók andere accociaties..

Daarom nomineer ik roeier Ronald Florijn, viermaal deelgenomen aan de Olympische spelen en tweemaal Olympisch kampioen.

Reply
Sylvia 21 september 2022 - 17:20

Ik zal zeker op hem stemmen! 👍

Reply
rietepietz 21 september 2022 - 17:39

Zelfs als niét Leidenaar ken ik zijn naam maar stemmen is natuurlijk niet voor mij bedoeld, dát moeten de Leidenaars doen.

Reply
Nicky 23 september 2022 - 11:24

Als ik hier de reacties lees, weet ik eigenlijk al genoeg. En wel terecht, denk ik.

Reply
Henny Buschman 26 september 2022 - 12:15

Luid en duidelijk: AadvdLuit sporthal

Reply

Plaats een reactie