Home Leiden Soroptimistclub Leiden bestaat 90 jaar en eert Magdalena Moons met een gele Beuk eik in het van der Werfpark

Soroptimistclub Leiden bestaat 90 jaar en eert Magdalena Moons met een gele Beuk eik in het van der Werfpark

door Emile van Aelst

Soroptimistclub Leiden is een onderdeel van Soroptimist International. Dit is een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. Er zijn 90.000 Soroptimisten, verdeeld over ruim 3000 clubs in 122 landen. De Leidse afdeling bestaat 90 jaar en vierde dit zaterdag in de Tuinzaal van Grandcafé de Burcht.

Eigenlijk was het lustrum op 13 januari, maar kon toen door corona niet gevierd worden. Gelukkig kon het zaterdag alsnog ingehaald worden.

De lustrum commissie, Marianne Fokkens, Marlies Haazebroek en Ineke de Graaf, had een mooi programma voorbereid. Er werd begonnen met een lunch en in de middag waren er diverse sprekers waaronder bioloog Auke Florian. Het lustrumfeest werd afgesloten met een gezellige borrel. Tijdens de lunch waren er twee belangrijke momenten. Allereerst de presentatie van een lustrumboek.

Twee leden, de dames Elzeline Vrij en Helen Hasselbach houden alle archieven bij, Marijke van der Wal maakte er een mooi boek van en dit werd zaterdagmiddag aangeboden aan alle leden. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan voorzitter Jose Shamier.

Uiteraard ook een exemplaar voor landelijk Unie voorzitter Lotta Croiset van Uchelen.

Als blijk van waardering kregen beide dames een groot blik luxe koekjes.

Ineke de Graaf, lid van de lustrumcommissie, had een heel leuke mededeling. Een van de belangrijkste vrouwen in de Leidse geschiedenis is Magdalena Moons. Zij was tijdens het Spaans beleg in 1574 het liefje van de Spaanse legerleider Valdez. Toen Valdez de stad wilde aanvallen smeekte zij Valdez de aanval uit stellen, als dank zou dan met hem trouwen. Door het uitstel konden de dijken worden doorgestoken en sloegen de Spanjaarden op de vlucht voor het wassende water en konden de Geuzen de stad invaren met Haring & Wittebrood. Elke Leidenaar kent dit waargebeurde verhaal.

Magdalena Moons wordt in Leiden op een aantal manieren geëerd, zoals een Magdalena Moons leerstoel bij de Leidse Universiteit. Alleen een echte plek om langs te gaan is er eigenlijk niet, geen beeld  of ander monument. De Leids Soroptimistclub plaatst daarom tussen half november en half december een Gele Beuk-eik in het Van der Werfpark. Ik denk met 3 October op komst een goed moment om dit kenbaar te maken en een geweldig mooi initiatief.

Nu we het toch over bomen hebben was er nog een mooi nieuwtje en cadeautje voor Lotta Croiset van Uchelen.

De landelijke Unie bestaat dit jaar en wil honderdduizend euro inzamelen om 100 bomen te planten, onder andere in Mali. De plaatselijke afdelingen proberen dit bedrag bij elkaar te sparen, teller staat ondertussen al op zestigduizend euro. Zaterdag kwam daar nog eens drieduizend euro bij van de Leidse afdeling.

Meer informatie over deze internationale vrouwen serviceclub lees je op de website van Soroptimist Leiden.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 12 september 2022 - 23:15

Vergeet nooit de power van een vrouw. Dat zouden meer mannen moeten weten.

Love As Always
Dimario

Reply
Peterverhage 12 september 2022 - 23:48

Er is toch een Magdalena’s Monstraat

Reply
Sjoerd 13 september 2022 - 7:41

Ik had er volgens mij nog nooit van gehoord, maar het is een goede zaak als vrouwen voor elkaar op (mogen) komen.

Reply
rietepietz 13 september 2022 - 20:04

O gelukkig, het is een gewoon vrouwenclubje, ik probeerde de onuitsprekelijke naam uit te pluizen en vermoede iets in de richting van seropositieve dames, gelukkig gaat ht daar niet om.

Reply
Nicky 20 september 2022 - 8:52

Maar is Magdalena nou ook met Valdez getrouwd?

Reply

Plaats een reactie