Home Centrum Burgemeester Henri Lenferink gaf zelf de eerste rondleiding door het verbouwde Stadhuis

Burgemeester Henri Lenferink gaf zelf de eerste rondleiding door het verbouwde Stadhuis

door Emile van Aelst

Tijdens de Open Monumenten Dagen dit weekend was het ook mogelijk een rondleiding door het onlangs heropende verbouwde Leidse Stadhuis te krijgen. Na twee jaar gesloten geweest te zijn, stonden de deuren nu weer wagenwijd open voor het publiek.

De hal van het stadhuis was dit weekend het centrale informatiepunt van de Open Monumenten Dagen. Verschillende organisaties gaven informatie over hun werk of doelstellingen.

Uiteraard ook Erfgoed Leiden e.o. was aanwezig.

Wat direct opvalt is de nieuwe binnentuin op de plek waar vroeger burgerzaken zat. De tuin is elke dag tijdens de openingsuren van het stadhuis geopend. Iedereen kent de stalen overkapping nog wel, waar Leiden destijds de Staalprijs voor kreeg. Nu hoopt de gemeente op de hoogste schrootprijs voor dat staal 🙂

Alexander Geertsema, voorzitter Open Monumenten Dagen Leiden, heette iedereen welkom. We hebben dit jaar weer veel mooie en aparte monumenten die u allemaal kunt bezichtigen.  Het was niet aan dovemansdoren gezegd, de exacte aantallen heb ik nog niet, maar ik zag en begreep dat het dit weekend drukker dan ooit was.

Ik was onder andere naar de opening gekomen om een rondleiding door het verbouwde Stadhuis te volgen. Burgemeester Henri Lenferink leidde zelf de eerste groep rond.

Ik kan wel elke kamer of ruimte gaan benoemen maar het beste is om even het filmpje onderaan te bekijken, dan loop je in een paar minuten door het hele Stadhuis en zie je ook alle opgeknapte werkruimtes.

Ik laat een paar opvallende of bijzondere plekken zien. Er zijn overal in het pand flexwerk plekken en koffiecorners. Ook een mooie koffiecorner bij de grote Commissiekamer.

De Commissies zaten weggestopt in kleine kamertjes en bij grote vergaderingen met insprekers moest de raadszaal worden gebruikt. Nu is er een mooie grote lichte commissiekamer voor de grotere vergaderingen.

Aan het einde van de gangen zijn op iedere verdieping ramen gemaakt om meer licht te krijgen.

Nee je kijkt niet zomaar tegen een kale muur, ook daar is over nagedacht.

Overal zijn flexwerkplekken met in hoogte verstelbare bureaus. Iedereen heeft een tablet die aan te sluiten is op alle beeldschermen waar dan ook in alle werkruimtes.

De raadszaal is nog niet helemaal klaar. De levering van een aantal onderdelen duurt door allerlei omstandigheden langer dan verwacht.

Het is en blijft gewoon een mooie raadszaal met al dat hout en oude elementen.

Blijft indrukweekend die lange marmeren gangen.

Dat marmer is nog een verhaal apart. Wie goed oplet ziet dat alle afbeeldingen gespiegeld zijn. Er zijn dus destijds platen doormidden gezaagd en zeg maar uitgeklapt gemonteerd.

Eigenlijk had je dus vier platen per gedeelte nodig.

De Burgerzaal blijft ook een plaatje.

De elektriciteit is nog een dingetje, ook de verlichting in de kamer van B&W is nog niet geleverd.

In de kamer van de burgemeester is er op het eerste gezicht niet veel veranderd.

Niet Leidenaars zullen denken, goh die burgemeester houdt zeker van duiven. Elke Leidenaar weet wat Leiden met duiven heeft. Tijdens het Spaans beleg in 1574 hield de Leidenaar Willem Cornelisz Speelman duiven. Vanuit zijn huis op het Rapenburg liet hij de duiven met boodschappen  voor Willem van Oranje naar Den Haag vliegen. De duiven hebben dus een heel belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Leiden. De naam Speelman is veranderd in van Duivenbode en zo is deze naam ontstaan in Leiden.

In zijn kamer had Henri Lenferink een cadeautje staan voor de 80e verjaardag van Leids Nieuwsblad journalist Hans Schuurman.

De daken zijn vergroend en op andere daken zijn zonnepanelen geplaatst.

Boven in het stadhuis heb je de ‘kapel’ dit was een afschuwelijke ruimte waar je echt niet wilde werken of iemand ontvangen. De ‘kapel’ is helemaal opgeknapt en mooi licht geworden.

Na ongeveer anderhalf uur waren we weer beneden en kwam er een eind aan deze echt uitgebreide maar enorm interessante rondleiding. Ondertussen was het lekker druk geworden in de grote hal waar het informatiepunt van de Open Monumenten Dagen was.

Als je het filmpje hieronder bekijkt, maak je dezelfde wandeling als ik alleen dan in vier minuten 🙂

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 12 september 2022 - 7:23

Dat ziet er helemaal niet verkeerd uit. Oud en nieuw gecombineerd tot een mooi geheel.

Reply
די מריו 12 september 2022 - 10:26

Wauw.. wat groot zeg. Anderhalf uur zegt natuurlijk niets, ik weet uit eigen ervaring dat een rondvaart van een uurtje ook anderhalf uur kan worden. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 12 september 2022 - 20:07

Wauw, wat een prachtige ruimtes , rijke uitstraling maar het zal ook wel iets gekost hebben natuurlijk.

Reply
Nicky 20 september 2022 - 8:50

Altijd leuk om even binnen te kijken!

Reply

Plaats een reactie