Home 3 October/Leids Ontzet De Eerste Jaarlijkse ‘Hutspotwijn van het jaar’ Verkiezing

De Eerste Jaarlijkse ‘Hutspotwijn van het jaar’ Verkiezing

door Emile van Aelst

Soms is iets zo voor de hand liggend dat je denkt waarom is dit niet eerder bedacht. De meeste mensen drinken bier bij de hutspot, terwijl een vollere rode wijn er natuurlijk ook perfect bij past. Yvo Erades, eigenaar van La Bordelaise, en sommelier Nico van Dijk vonden dat ook. Daarom nodigden zij een aantal commissieleden van de 3 October Vereeniging uit om de ‘Hutspotwijn van het jaar’ in de winkel aan de Nieuwe Rijn te komen kiezen.

De heren hadden een heerlijke hutspot maaltijd gemaakt en serveerden er drie verschillende rode wijnen bij.

De wijnen  werden blind geproefd, zodat je niet werd afgeleid of beïnvloed door de naam of het etiket. Het enige wat de proevers wisten was dat het uiteraard Spaanse rode wijnen waren.

Er werd eerst geproefd zonder hutspot en daarna opnieuw met hutspot. Ik weet uit ervaring dat een wijn opeens heel anders kan smaken als je er iets bij eet. Ik heb vorig jaar eens een wijn geproefd die ik echt niet lekker vond, tot ik een hapje van het bijbehorende gerecht nam en de wijn opeens heerlijk smaakte.

Voor de 3 October Vereeniging Commissieleden,  Annette Los, Femke Eisma, Laila Hollander, Lodewijk Wisse, Martine Kortmann, Steven Stroet en René Preenen was het een smakelijke maar ook moeilijke klus.

Eigenlijk best een mooie proef locatie zo tussen de wijnen.

Het was gezellig maar er werd ook serieus geproefd.

Nadat iedereen geproefd had en zijn mening had gegeven haalden Yvo en Nico het papier van de flessen.

De Spanjaarden lieten na de belegering van Leiden de hutspot achter toen ze vluchtten voor het water van de doorgestoken dijken, daarom logisch dat er voor drie Spaanse wijnen gekozen was.

De winnaar werd “Las Cuadras” wat de stallen betekent. Een rode wijn uit Catalononië gemaakt door wijnmaakster Valva Martinez de Toda. De omschrijving die de proevers gaven beloofd heel wat. ‘Een wijn waarvan de eikengeur mooi  past bij het subtiele aroma van bessenfruit. De smaak is heel toegankelijk, sappig en zelfs vol, maar zonder zwaar te zijn. Ideaal voor bij de hutspot, vegetarisch of met klapstuk. En ook lekker voor de borrel, met of zonder hutspotbitterballen’.

Gelukkig eten we niet alleen met 3 oktober hutspot of bitterballen gevuld met hutspot, dus kunnen we vaker genieten van deze wijn.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 9 september 2022 - 6:57

Een gat in de markt en die moet je ook maar weten te vinden.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 9 september 2022 - 7:11

Haha, helaas drink ik niet meer… Maar dat wil niet zeggen dat ik dit niet zou waarderen. Een goed glas wijn hoort voor mij bij lekker eten.

Reply
rietepietz 9 september 2022 - 18:51

Sterker nog, ook zonder hutspot zou je de wijn kunnen drinken mits je wijndrinker bent, dat ben ik dan weer niet.

Reply
Nicky 20 september 2022 - 7:59

Da’s voor mij de enige manier om hutspot weg te krijgen, vrees ik. Met rode wijn erbij. Veel.

Reply
Wijnkoperij La Bordelaise bood 3 October Vereeniging cheque aan na verkoop 3 Octoberwijn – Leidse Glibber 4 februari 2023 - 22:38

[…] een wijn gekozen. Nee er was een grondig maar smakelijk onderzoek aan voorafgegaan. Begin september kwamen een aantal Commissieleden in La Bordelaise bij elkaar voor een wijn en hutspotproeverij. Na een avondje wijn en diverse soorten hutspot proeven kwam de […]

Reply
Transmontes gekozen als de 3 Octoberwijn 2023-2024 – Leidse Glibber 8 september 2023 - 18:29

[…] Vorig jaar werd de wijn gekozen door een paar commissieleden, dit jaar waren het klanten van La Bordelaise die het leuk vonden om mee te proeven. […]

Reply

Plaats een reactie