Home Centrum Ben Webster tribute 2022 in Jazz & Wijncafé De Twee Spieghels

Ben Webster tribute 2022 in Jazz & Wijncafé De Twee Spieghels

door Emile van Aelst

You are young and growing, and I am old and going, so have your fun while you can, met deze woorden besloot de Amerikaanse tenorsaxofonist Ben Webster op 6 september 1973 zijn concert in De Twee Spieghels. Het was zijn laatste concert, twee weken later op 20 september overleed hij op 64 jarige leeftijd in Amsterdam. Nog elk jaar wordt er in De Twee Spieghels op 6 september een tributeconcert gegeven ter nagedachtenis aan deze grote saxofonist.

Eigenaar Colin van Gestel-Messiaen probeert elk jaar een zo mooi mogelijk band of sessie muzikanten neer te zetten op deze bijzondere dag. Ook dit jaar had hij weer een topbezetting geregeld met saxofonist Boris van der Lek, trompettist Koos van der Hout, Mark van der Feen op piano, Vincent Kuiper op bas en drummer Dolf Helge.

De legendarische tekst staat op de muur geschilderd.  Wijlen Jan Willem Bruins, die meer dan honderd muurgedichten op Leidse muren schilderde, heeft de tekst geschilderd. Het toeval wil dat Jan Willem Bruins tijdens het concert in 1973  achter de bar stond.

Natuurlijk veel saxofoon, maar ook de andere muzikanten kwamen aan bod om mooie solo’s te geven.

Voor saxofoonliefhebbers weer een avondje om volop te genieten.

De saxofoon werd afgewisseld met de waanzinnig goede trompetsolo’s.

Saxofoon samen met trompet is natuurlijk helemaal een muzikaal feestje.

Mark Siera, Velvet Music, en Jurre Zwinkels zijn bezig met het maken van een aantal podcasts over legendarische concerten in Leiden. Eerder maakte ze al een podcast over Pink Floyd in de Stadsgehoorzaal op 24 september 1969. Uiteraard valt het concert van Ben Webster ook onder de legendarische Leidse concerten. In de pauze maakten ze op het terras interviews met onder andere mensen die destijds bij het concert waren. Ik was ook een van de 6.000 Leidenaars die bij dit concert waren. 6000??????? er kunnen toch maar ongeveer 80 mensen in De Twee Spieghels, klopt maar als je optelt wie zeggen er geweest te zijn kom je al gauw op 6.000 in plaats van 80. Maar ik was er echt en moet eerlijk bekennen dat ik toen nog de ballen verstand van Jazz had. Ik was er eigenlijk alleen maar omdat er live muziek was en ik toenmalig eigenaar Ben Walenkamp kende vanuit zijn koffiebar en het gewoon leuk vond in zijn kroeg te komen. Van het concert weet ik niet veel meer, ik vond het mooi en denk dat daar de basis is gelegd voor mijn voorliefde voor saxofoonmuziek. Maar de tekst ‘You are young and growing, and I am old and going, so have your fun while you can’ is mij toen wel die avond opgevallen en ben ik nooit meer vergeten, ook natuurlijk omdat hij twee weken later overleed, maar ik vond het gewoon een mooie tekst.

Een mooie avond en geweldig dat er nog elke jaar wordt stilgestaan bij het legendarische laatste concert van Ben Webster.

Om toch nog een beetje het gevoel van 1973 terug te halen, volgde ik het laatste deel van het concert aan de bar, want daar zat ik in 1973 ook 🙂

In het filmpje geen korte flitsen, maar een paar bijna volledige nummers uit dit mooie optreden. Het geluid is perfect, helaas zijn de beelden niet super. Dat komt omdat ik deze camera pas een paar dagen heb en dit de eerste binnenopname was. De instellingen voor deze camera zijn heel anders dan bij mijn oude camera, het is dus nog even een paar dagen experimenteren en uitproberen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 8 september 2022 - 8:34

Dat klinkt inderdaad super. Ik weet eigenlijk niet wanneer mijn liefde voor de Jazz is ontstaan. Volgens mij bij een latere studie. Heerlijke muziek om ontspannen bij te studeren.

Reply
rietepietz 8 september 2022 - 16:56

Nou het valt alles mee hoor dat filmpje , en in dit geval is het geluid het belangrijkst en dát is oke.

Reply
logbankje 8 september 2022 - 21:48

voor liefhebbers een top avond.
Dus ik neem aan dat je hebt genoten. Hans

Reply
Nicky 20 september 2022 - 7:58

Wat mooi om hem nog steeds te herdenken.

Reply

Plaats een reactie