Home Centrum Hofjesconcerten en stadswandeling met Zingend Hart

Hofjesconcerten en stadswandeling met Zingend Hart

door Emile van Aelst

De Hofjesconcerten blijft een mooi evenement, een combinatie van de de rust en schoonheid van de hofjes en mooie muziek. Het hele weekend zijn er in circa dertig hofjes optredens met verschillende muziekstijlen van klassiek tot jazz en alles er tussenin. Helaas zat ik dit weekend overvol dus kon niet alles volgen, maar zondag kon ik nog wel een aantal concerten bezoeken.

Ik begon in het Jean Michelhof.

Het zat gezellig vol toen pianist Jasper Iturrospe begon met zijn optreden.

Waarom hebben de dames een feestmuts op? Tja drie mogelijkheden, de Hofjesconcerten zijn een feestje, het optreden van Jasper Iturrospe was een feestje, of een van de dames was 60 jaar geworden en met een paar vriendinnen uit. Ik houd het op het laatste 🙂

Recht tegenover het hofje ligt de Lokhorstkerk waar de Stan Weteringband optrad.

Gingerella een heerlijke jazzband speelde op het pleintje van de Komkommerhof.

Helaas was het toen ik langs kwam net even rustig, maar ja dat kan gebeuren met publiek wat van hofje naar hofje loopt en de keuze heeft uit dertig optredens.

Elk jaar ga ik even kijken in het Barend Namenshof in de Hoefstraat.

Ik was precies op tijd voor het optreden van de Bucket Boyz.

Lekker swingende muziek en zoals ze zelf omschrijven; anarcho-folk, street punk en blue trash: maximum music with minimaal means. Ik reken het goed 🙂

Een stukje klassiek tussendoor in het Meermanshof.

De Regentenkamer van de Meermanshof is natuurlijk helemaal geschikt voor een optreden van pianotrio BAM.

Nog even een beetje rust met de Flamenco muziek van Manito.

Het binnenplein bij Ars Aemula Naturae leent zich hier natuurlijk perfect voor.

Ik liep richting mijn scooter en hoorde al dat ik nog niet weg moest gaan. De Michael Varekamp band hoorde je vanaf de straat al spelen op het plein bij de Latijnse School.

Heerlijke swingende muziek, niet verwonderlijk dat het plein behoorlijk vol zat.

Op het moment dat bandleider Michael Varekamp het hoedje pakte kreeg ik opeens een flashback. Ik zag mij opeens weer staan in een afgeladen café Het Keizertje waar iedereen pannetje, pannetje, pannetje riep tegen Michael. Dat was ongeveer ik denk ruim twintig jaar geleden. Ik weet alleen niet meer wat er nu precies was met dat pannetje, ik geloof dat hij er op trommelde of zo. Wie het weet mag het zeggen.

Eigenlijk moest ik naar een ander afspraak, maar wilde toch even kijken bij Zingend Hart die vanuit de Gekroonde Liefdespoort een muzikale stadswandeling ging maken. Het leek of de tijd had stilgestaan en we even terug waren in 1910.

Het Zingend Hart neemt het publiek mee op een wandeling door Leiden om de historische stadswandeling nog eens te lopen die componist en dirigent Gustav Mahler (1860-1911) en arts Sigmund Freud (1856-1939) op 26 augustus 1910 in de stad maakten. Het is een combinatie van koorzang en theater, voor de aanvang stroomde het plein al vol met acteurs

Geweldig om te zien hoe het publiek zich afvroeg wat er aan de hand was.

De voorstelling ging beginnen en er werd gevraagd of het publiek mee liep op de wandeling die Freud in 1910 maakte.

In het Pieter Gerritsz van der Speckhof waren de vrouwen druk bezig de ramen en deuren te soppen.

In het smalle donkere steegje naar het Pieterskerkhof wilde je vroeger nog wel eens een  dronkaard tegenkomen die zijn weg niet kon vervolgen.

De schilder boeide het niets die deed gewoon zijn werk.

Op straat probeerde de voddenboer wat handel bij elkaar te krijgen.

Het gedeelte van de wandeling dat ik volgde heb ik van genoten en hoop hem ooit nog eens helemaal te maken met ze. In de fotoslideshow en het filmpje hieronder meer beelden van de concerten en de wandeling. Ik heb ze maar even gesplitst, eerst de foto’s en daarna het filmpje.

Benieuwd geworden hoe het echt was, dan moet je even het filmpje kijken.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 6 september 2022 - 7:02

Dat was een grote feestdag voor je zeg. Die hofjes is natuurlijk al geweldig en dan nog met goede muziek erbij. En dan die wandeling, je kijkt je ogen toch uit.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 6 september 2022 - 7:34

Je hebt van die dagen dat er te weinig uren inzitten.

Reply
rietepietz 6 september 2022 - 19:30

Ik hoor dat soort evenementen altijd te laat, jammer, ik had er wel een rondje willen willen maken.

Reply
Hans 6 september 2022 - 21:55

Dat is toch een dag dat de hele stad een diepe zucht van geluk maakt.
Ik vind het genieten om het spel te zien. Hans

Reply
Nicky 20 september 2022 - 7:53

Mooi combi; die hofjes en muziek. Aan het verhaal achter ‘pannetje, pannetje’ kan ik je niet helpen. Maar dat had je vast ook niet verwacht van mij.

Reply

Plaats een reactie