Home Leiden Leidse Bond van Speeltuinen vierde na lang wachten alsnog haar 75 jarig bestaan

Leidse Bond van Speeltuinen vierde na lang wachten alsnog haar 75 jarig bestaan

door Emile van Aelst

Vorig jaar bestond de Leidse Bond van Speeltuinen 75 jaar, helaas kon er toen vanwege corona geen lustrumfeest gevierd worden. Wel gingen de bestuursleden vorig jaar juni alle speeltuinen langs om een cadeautje te brengen.

In de Tuinzaal van Grandcafé de Burcht werd vrijdagavond alsnog het lustrum gevierd. Voorzitter John van Haasteren was blij na diverse keren uitstel nu dan toch het lustrum te kunnen vieren. Hij vond dat de avond maar op een manier geopend kon worden met zingen van het lied ‘Naar de Speeltuin’ van Heleentje van Capelle. Ooit een heel bekend lied en ik denk ook eigenlijk vrijwel het enige echte speeltuinlied 🙂

Er is lang aan gewerkt maar hij is bijna klaar, de nieuwe website van de Leidse Bond van Speeltuinen.  Helaas is hij nog in de proefversie dus voorlopig moeten we het nog even met de oude site doen. Wethouder Abdelhaq Jermoumi mocht symbolisch de nieuwe site openen, waarna we een inkijkje in de nieuwe site kregen.

Historicus Cor Smit heeft onderzoek gedaan naar de Leidse Speeltuinen. Zijn bevindingen komen allemaal op de nieuwe site te staan. Leiden heeft altijd veel speeltuinen gehad. Er zijn er een aantal verdwenen en sommige daarna ook weer teruggekomen zoals bijvoorbeeld in de Professorenwijk.

De Leidse Bond kan dan wel 75 jaar bestaan de eerste speeltuinen zijn al 85 jaar geleden opgericht. Een daarvan was speeltuinvereniging Groenoord, waar ik zelf een aantal jaren voorzitter van ben geweest. Helaas heeft deze speeltuin plaats moeten maken voor een de nieuwe wijk Nieuw Leyden. Eigenlijk best wel erg tegenstrijdig van het toenmalige gemeentebestuur. Je bouwt een nieuwe wijk voor jonge gezinnen, maar haalt wel de speeltuin weg. We konden gelukkig nog wel het vijftigjarige bestaan vieren, maar de 75 jaar hebben we niet meer gehaald omdat eind jaren negentig buurthuis en speeltuin gesloopt werden.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi kwam als vierjarig jongetje in Leiden Noord wonen en weet dat hij altijd in speeltuin Noorderkwartier speelde.

Voor het bestuur had hij een Leidse vlag meegenomen.

Dave Ensberg, directeur van Jantje Beton en LOS, is ook in Leiden opgegroeid en heeft als kind heel wat uurtjes in speeltuin Merendroom door gebracht. Leiden heeft enorm veel speeltuinen, veertien speeltuinen op een bevolking van 125.000 inwoners is echt heel veel. Alleen Enschede en Groningen zijn enigszins vergelijkbaar.

Voor het bestuur van de LBS had hij een door Prinses Beatrix gemaakt Jantje Beton beeldje bij zich.

Tom Holswilder voormalig eigenaar Koetshuis en Grandcafé de Burcht heft vooral erg goede herinneringen speeltuin De Vijf Hoven waar als kind in gespeeld heeft.

Houssin Bezzai, huidig mede-eigenaar Koetshuis de Burcht bood tien lunchbonnen aan om te verloten onder de speeltuinbestuurders.

Veel speeltuinvrijwilligers zijn jarenlang actief, toch komt er natuurlijk voor iedereen moment van stoppen.  Bram van der Zeeuw en Rob Kulsen zijn 45- en 35 jaar onder andere als bestuursleden actief geweest in speeltuin Noorderkwartier.

Zij werden door het huidige bestuur, penningmeester Soraida Ellerbeck en voorzitter Carlo Cornelis in het zonnetje gezet en kregen meerdere cadeaus waaronder een heel mooi kunstwerkje van spelende kinderen.

Na afloop kon het bestuur met plezier terugkijken op een mooie lustrumavond.

In de fotoslide show nog een aantal foto’s met daaronder natuurlijk het liedje van Heleentje van Capelle 🙂

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Sjoerd 28 augustus 2022 - 7:49

Heerlijk om dat liedje van Heeleentje weer eens te horen…

Reply

Plaats een reactie