Home Centrum Klimaatgesprekken in glazen kas op de Aalmarkt

Klimaatgesprekken in glazen kas op de Aalmarkt

door Emile van Aelst

Uitgerekend op een van de warmste dagen van het jaar gingen wethouders, ondernemers en publiek in gesprek over het steeds warmer wordende klimaat en de gevolgen daarvan voor de binnenstad.

Om te voelen hoe warm het in de toekomst in de stad kan worden, werden de gesprekken gehouden in een glazen kas. Ik neem aan toen dit bedacht werd men nog niet wist dat het vandaag ruim 30 graden zou worden 🙂

Wethouders Ashley North en Fleur Spijker voerden de gesprekken. Behalve de hitte had Fleur Spijker ook nog eens last van de zon die recht in haar gezicht scheen tijdens de gesprekken.  Als de opwarming doorgaat in het huidige tempo dan zal het tegen 2050 normaal zijn dat het 33.5 graden in het centrum is. Als ik naar deze zomer kijk dan hoeven we waarschijnlijk niet eens te wachten tot 2050 🙂

De verwachting is dat het in het centrum 3,5 graad warmer is dan buiten de stad. Daarom wil het college onder andere zoveel mogelijk vergroenen in de stad en ook schaduwplekken creëren. Dit alles staat beschreven in het Uitvoeringsprogramma Leiden biodivers en klimaatbestendig maken.

Het langslopende publiek zag je denken, ‘wie gaat er nu met deze hitte in een glazen kas zitten’.

Alle ‘nieuwe’ ideeën werden op het glas geschreven en uiteraard ook genotuleerd.

Je moet natuurlijk bij warm weer genoeg drinken 🙂

Ik ben ongeveer tien minuten in de kas geweest. Ik had natuurlijk uit solidariteit veel langer willen blijven, maar ja ik had beloofd de foto’s snel door te sturen. Qua temperatuur was het goed te doen, het dooide behoorlijk in de kas 🙂

Gezien de temperaturen, die in het begin van de middag opliepen tot boven de 40 graden, bleven verhitte discussies uit.

 

Gerelateerde artikelen

1 reactie

rietepietz 27 augustus 2022 - 15:36

Tja, dan ben je duidelijk op de juiste tijd op de verkeerde plek. Ik neem aan dat ze onder hun kleding koelelementen verstopt hadden.

Reply

Plaats een reactie