Home Overig Mooie en toeristische topper de Flower Parade zou best wel weer door Leiden willen rijden

Mooie en toeristische topper de Flower Parade zou best wel weer door Leiden willen rijden

door Emile van Aelst

Veel Leidenaars kunnen zich nog het herinneren dat het Rijnsburgs Bloemencorso door Leiden reed. Omstreeks 2 uur kwam de stoet via de Rijnsburgerweg Leiden binnen rijden. Plotseling was het voorbij en een aantal jaren later is het corso nog een of twee keer terug geweest, maar dan om 10 of 11 uur ’s morgens. Waarschijnlijk is dit bedacht door iemand die persé wilde dat het zou floppen, want om 10 uur een corso door Leiden sturen kan je bij voorbaat zeker van zijn dat het geen succes is. Zoals elk jaar ben ik maar weer richting Rijnsburg gegaan om toch te genieten van het corso, want de Flower Parade is best swingend.

Ik heb een aantal jaren geleden een perfecte plek gevonden om te fotograferen en te filmen zonder het publiek in de weg te lopen. Op de kruising Sandtlaan /Rijnstraat is het altijd erg rustig. Iets verderop richting Katwijk staat het gelijk weer rijen dik. Het is alleen wel een heel zonnig kruispunt, dus in afwachting van het corso ging toch maar even iedereen aan de overkant de schaduw in.

Er zijn mensen die piepen over de naam Flower Parade in plaats van Bloemencorso, dat is gekozen om het het corso internationaler bekend te maken. Als je in Frankrijk of Japan reclame maakt met het woord Bloemencorso dan weet geen mens wat je bedoelt, met Flower Parade snappen ze het wel. Maar wij mogen gewoon corso blijven zeggen hoor 🙂

Trouwens hoezo is het corso niet Leids, al jaren rijdt het orgel van Fabian Krul vooruit. Leidser als een orgel van Krul kan je het bijna niet hebben.

Nog meer Leids, Geerhard Peerboom een van de bekendste Leidse wegafzetters bij onder andere de Marathon en Singelloop, is nu maar achter het stuur gekropen omdat ze hem in Leiden nu niet nodig hebben.

Maar even zonder dollen, het is gewoon het visitekaartje van de streek en dan kan je, vind ik, Leiden gewoon niet overslaan. Dit jaar was het thema feest en dat had drie redenen, allereerst het corso bestaat 75 jaar,  na drie jaar was er eindelijk weer een corso en……………en de corsocultuur is vorig jaar door de Unesco op de Immateriële Wereld Erfgoedlijst bijgeschreven.

Het thema feest is natuurlijk heel breed, zo vierde Katwijk vast de geboorte van haar nieuwe woonwijk Valkenhorst.

Nadat Sinterklaas vrijdag de Flower Parade opende, zag ik gisteren een swingend kerstfeest voorbijkomen.

Carnaval mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Ik ga voor- en tegenstanders even iets duidelijk maken over de kosten om de Flower Parade naar Leiden te halen, alhoewel tegenstanders daar waarschijnlijk niet blij mee zullen zijn. De enige kosten die Leiden moet betalen is het faciliteren van de doorkomst, dus eventuele dranghekken, verkeersregelaars en borden dat het corso door Leiden trekt en daardoor sommige gedeeltes even afgesloten zijn. Dit zijn de enige kosten, dus het verhaal veel te duur gaat totaal niet op. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als Leiden een eigen praalwagen heeft, ook dat is niet duur. Voor 11.000 euro heb je een volledige praalwagen aangekleed en wel, hoef je niets aan te doen, alleen een idee aanleveren.

Het komt er dus op neer dat je voor ongeveer 20.000 tot hooguit 25.000 euro een gigantische toeristische trekker inclusief eigen praalwagen aan je neus voorbij laat gaan, of in dit geval niet aan je neus voorbij laat gaan. Een beetje reclamecampagne met wat flyers, advertenties en borden kost vrijwel hetzelfde.

Ik denk dat hier echt snel en serieus over nagedacht moet worden. Ik geloof er echt in en denk dat ook de winkeliers hier een behoorlijk graantje van mee kunnen  pikken vooral de impuls aankopen en kleding.

Volgend jaar is het Thema ‘Wonderen van de natuur’ ik zie al aardig wat mooie kansen voor me. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Naturalis. Wat dacht dacht je van Rembrandt die met licht speelde op zijn schilderijen. Stel nou dat het in in 2023 nog niet gaat lukken Leiden aan te doen, dan heb ik alvast een mooie praalwagen in gedachten voor 2023. Iets in de trant van; ‘In Leiden zag Rembrandt het licht, komt u volgend jaar de Flower Parade in Leiden  kijken’.

 

Weet iemand welke afslag we moeten nemen voor Leiden. Nee joh dat is pas volgend jaar of het jaar daar op.

Ik hoop echt dat Leiden snel gaat bekijken of, hoe en wanneer de Flower Parade weer door Leiden komt. Met een beetje daadkracht en inzet zou het zo volgend jaar of uiterlijk in 2024 al kunnen. In het filmpje komt in een paar minuten de hele Flower Parade voorbij.

Wie het iets meer op zijn gemak wil bekijken,  hieronder vind je alle foto’s.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 14 augustus 2022 - 23:08

Ik help het je hopen dat het volgend jaar in Leiden is.

Love As always
Dimario

Reply
Boudewijn 15 augustus 2022 - 0:05

Goede suggestie Emile, die dient serieus te worden overwogen. Ik kan me de tocht door Leiden in het verleden nog goed herinneren, veel mensen langs de route.

Reply
Sjoerd 15 augustus 2022 - 7:46

Ik ben benieuwd, het ziet er in ieder geval super uit allemaal.

Reply
rietepietz 15 augustus 2022 - 21:13

Inderdaad heel jammer dus ik hoop dat je bobo’s op een idee brengt. Ik erger me inderdaad ook aan het verengelsen van alles, Nergens voor nodig , dat doen de fransijn óók niet hoor, Iedereen volgt de tour de France en gebruikt zo nodig google vertalen.

Reply
Nicky 16 augustus 2022 - 16:10

Goed plan van je! Wie weet. Het is een prachtig gezicht in elk geval.

Reply

Plaats een reactie