Home Natuur Opbouw Flower Parade 2022 in volle gang

Opbouw Flower Parade 2022 in volle gang

door Emile van Aelst

Zaterdag trekt voor de 75e keer de Flowerparade door Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. De wagens zijn vrijdag vanaf 16.00 uur ook al te bezichtigen in de Florahallen. Vandaag werd er druk gewerkt in de Florahallen om alles morgen af te hebben.

Ook bij de opbouw ontkom je tegenwoordig niet meer aan strengere veiligheidseisen en op zich terecht natuurlijk.

Het thema dit jaar is Feest. En feest is het zeker na twee jaar is er eindelijk weer een Flowerparade en zelfs voor de 75e keer.

Ik weet ik ben een roepende in de woestijn, maar ik blijf herhalen dat het zonde is dat Leiden niet meer meedoet aan de Flowerparade.  Het stond vroeger rijen dik op de Stationsweg, de Haarlemmerstraat en Breestraat. De Flowerparade trekt in Rijnsburg en de kustplaatsen ruim 350.000 bezoekers, ik weet zeker dat Leiden ook veel publiek kan trekken als ze de Flowerparade terughalen en het is een mooi evenement, waar we zelf vrijwel niets voor hoeven doen, in de stille weken.

Ondanks dat ik weet dat zinloos is, omdat men schijnbaar andere prioriteiten heeft, gooi ik toch nog een keer mijn idee erin 🙂 Leiden heeft destijds haar deelname aan het Corso, zo heette het toen nog, beëindigd. Na een aantal jaar kreeg men schijnbaar spijt en haalde het corso terug naar Leiden. Alleen werd een opzet van ‘ik wil wel, maar ik kan niet’, want wie bedenkt het nou om het corso ’s morgens om half elf door Leiden te laten komen, dan weet je bij voorbaat dat het gaat mislukken.

Ik geef nog één keer aan hoe het volgens mij wel een succes kan worden, zonder dat er veel aan de tijd in de andere plaatsen verandert. In grote lijnen zou het er zo uit kunnen zien. ’s Morgens om 11 uur Rijnsburg, hier staat voornamelijk publiek dat bestaat uit bewoners. Om 12 uur figuranten per bus en wagens in konvooi naar Leiden, lunchpaketten in de bus of bij het Stadsparkeerplan. Om 13.00 uur start in Leiden vanaf het Stadsparkeerplan en dan route Noordeinde, Kort Rapenburg, Prinsessekade, Haarlemmerstraat, Hooigracht, Levendaal, Korevaarstraat, Breestraat, Noordeinde, Stadsparkeerplan. Om 14.30 in konvooi terug naar Katwijk waar dan om 15.30 gestart kan worden. De middag is voor Katwijk en in Noordwijk dan starten om 7 uur of half acht dan is alles voor donker aangekomen op de boulevard.

Ik weet dat het geen nut heeft wat ik hierboven heb geschreven, maar ik hoor elk jaar van veel Leidenaars dat het jammer is dat de Flowerparade niet meer door Leiden komt.

Goed even terug naar de opbouw want daar ging het om 🙂

Een kinderfeest hoort natuurlijk ook bij het thema Feest.

Veel bloemenstekers helpen elk jaar weer mee en voelen zich een grote familie. Jaap Wisse is er dit jaar al voor de 37e keer bij.

Het is niet zo dat Jaap ’s morgens op zijn fiets stapt om even te gaan helpen. Nee hij laat zijn winkel in het Zeeuwse Heinkenszand in de steek en rijdt naar Rijnsburg om te gaan steken. Sterker nog voor de zekerheid legt hij nog wat aparte materialen en of bloemen met bijvoorbeeld extra lange stelen in zijn auto 🙂

Volgens Jaap is de hechtheid van de groep stekers, waarschijnlijk een van de successen van de Flowerparade.

Het ziet er allemaal nu al prachtig uit.

Het was donderdagavond nog even hard doorwerken maar dan staat er ook wel iets vrijdag, zaterdag en zondag.

Het wordt mooi weer zaterdag en met het zonnetje erbij komen de bloemen en de kleuren extra mooi uit.

Kijk voor informatie over tijden en routes op www.flowerparaderinsburg.nl 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 12 augustus 2022 - 6:59

Heb je deze log naar de wethouders en dergelijke gestuurd, daar zullen ze toch wel luisteren naar LG.,

Love as always
Dimario

Reply
Sjoerd 12 augustus 2022 - 7:19

Schitterend allemaal, maar hoe houden ze het goed, de bloemen in de vaas hier laten naar een paar uur al hun kopjes hangen…

Reply
rietepietz 12 augustus 2022 - 11:54

En dan maar hopen dat de wind zich rustig houdt , ik hoorde dat de warmte mét wind een veel groter probleem is dan zonder wind. De bloemen drogen mét wind veel sneller ui.
Het zier er prachtig uit. Dat bloemen steken lijkt me inderdaad een leuk klusje maar dan meer grote vlakken maken, daar zou ik best aan mee willen helpen.

Reply
Nicky 13 augustus 2022 - 14:51

Het ziet er prachtig uit. En jouw planning klinkt goed; gewoon blijven proberen.

Reply

Plaats een reactie