Home Centrum De Leidse Hortus heeft binnen drie weken een tweede bloeiende Penisplant

De Leidse Hortus heeft binnen drie weken een tweede bloeiende Penisplant

door Emile van Aelst

De Amorphophallus titanum doet er normaal tien jaar over voor hij de kracht heeft in bloei te komen. Drie weken geleden stond er eentje in bloei in de Leidse Hortus Botanicus en dat was met een lengte van 2.20 meter ook het grootste exemplaar ooit in Nederland.

Vanmiddag is de volgende Penisplant tot bloei gekomen met een lengte van 2.24 meter dus verslaat gelijk het oude record.

Ik begrijp dat mensen denken nou zo bijzonder zijn die Penisplanten dus niet als er twee binnen drie weken in bloei staan. Er zijn meerdere exemplaren in de Hortus, op deze foto, wel goed kijken, zie je drie kleintjes. (voor, midden en achterin midden)

In 2013 is de kas gerenoveerd. De omstandigheden van de kas waren in die periode zo wisselend, dat de collectie penisplanten een flinke klap heeft gehad. De plant eist namelijk een hoge luchtvochtigheid en een constante warmte van minstens 24°C. Ze hadden lang de tijd nodig om bij te komen. De groeicyclus was als het ware ‘gereset’. Penisplanten, die hun energie uit een knol onder de grond halen, hebben zo’n tien jaar nodig om genoeg energie op te slaan om tot bloei te komen. Die tien jaar is zo ongeveer verstreken, waardoor het nu voor velen van hen tijd is om te gaan bloeien. Half juli liep iedereen uit om dit grootste exemplaar ooit te zien.

Schuin er achter stond deze Penisplant en je zag dat die ook al begon te groeien.

Het is niet te geloven op 15 juli was deze Penisplant, die nu de hoogste ooit is, nog maar een centimeter of 50 hoog.

De plant bloeit maar 48 uur, dus is zaterdag nog te zien in de Leidse Hortus aan het Rapenburg.

In die 48 uur kan natuurlijk niet iedereen die hem wil zien naar Leiden komen, daarom kan je nu live via you tube de bloei volgen. Tijdens deze bloei hangt er ook een warmtecamera bij de plant. Deze camera maakt zichtbaar wat je met het blote oog niet kunt zien: de bloeikolf van de plant warmt op als hij bloeit. Waarom doet hij dat? De combinatie van de stank en de warmte is ideaal om aasetende insecten van heinde en verre mee aan te trekken. Vliegen en kevers komen op de geur af en kruipen in de kelk, op zoek een lekker hapje. Die is er natuurlijk niet, maar het doel van de plant is bereikt: bestuiving. En dan nu het leuke door de warmte te meten kunnen ze precies zien wanneer de plant bloeit. Alleen tijdens de bloei warmt de groengele kolf op tot zo’n 38 graden. Zo weten ze niet alleen wanneer en hoe lang de plant precies bloeit, maar ook wanneer hij klaar is met bloeien. Hoe warm de bloeikolf is kun je zien op onze livestream.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

די מריו 5 augustus 2022 - 22:57

En dat tegenover de L.U.L. 😉 Toch weer bijzonder. Ik heb even op de livestream gekeken, maar echt wij bijzonder om te zien, ook die warmtecamera.

Love As Always
Dimario

Reply
Emile van Aelst 5 augustus 2022 - 23:43

Jij hebt echt goed opgelet tijdens de rondvaart afgelopen woensdag 🙂

Reply
Yova 6 augustus 2022 - 5:35

Ik zag dit ergens in nieuws staan. WAt is dit heel bijzonder plant bloem te zien. Mooi filmpje en je foto’s. Heel apart warmte camera…..

Reply
Sjoerd 6 augustus 2022 - 7:46

het blijft een unicum…

Reply
rietepietz 6 augustus 2022 - 18:59

Radio West had even niet opgelet, die brachten het nieuws dat de Penisplant “weer “bloeide. Dat het dit keer een andere is dan de vorige keer is ze blijkbaar ontgaan.

Reply
Emile van Aelst 7 augustus 2022 - 0:21

Maar goed dat je dan bij mij het juiste nieuws leest 🙂

Reply
rietepietz 7 augustus 2022 - 8:28

Ja toch, en dat ik oplet natuurlijk. 😉

Reply
Nicky 12 augustus 2022 - 11:41

Maar om nou te zeggen dat-ie mooi is? Nee, ik hoef ‘m niet op de vensterbank. 😉

Reply

Plaats een reactie