Home Centrum Reddingsboten de Dorus Rijkers en de Zeemanspot deden Leiden aan

Reddingsboten de Dorus Rijkers en de Zeemanspot deden Leiden aan

door Emile van Aelst

Maandagmiddag meerden twee historische reddingsboten aan bij de Zijlpoort. De Dorus Rijkers en de Zeemanspot zijn onderweg naar Rotterdam maar maakten een tweedaagse tussenstop in Leiden.

Vrijwel precies op de verwachtte tijd voeren de schepen Leiden binnen.

De Havenmeester stond ze al op te wachten.

De schepen legden niet voor niets aan. Op de een of andere manier weet vrijwel niemand in Leiden dat de in Leiden geboren Abraham Filippo een belangrijke rol heeft gespeeld bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Vrijwilligers van het Helders Historisch Reddingboten Collectief (HHRC) noemen Filippo de vergeten Leidse Geuzenzoon.

Wethouder en locoburgemeester Julius Terpstra ontving de twee schepen en haar bemanning.

Terpstra kreeg een uitgebreide uitleg over de reden van de komst. Filippo was destijds gezagvoerder bij de Holland Amerika Lijn (HAL). Met zijn ‘zeemanspot’ zamelde hij in de oorlogsjaren geld in voor zeelieden. Hij wist gedurende de bezetting maar liefst 5,2 miljoen gulden op te halen. Met dat bedrag werden 18.000 gezinnen van opvarenden van de Nederlandse koopvaardij die in geallieerde dienst voeren, financieel ondersteund.

Uit zijn initiatief is later het Nationaal Steunfonds (NSF) voortgekomen. Dat groeide uit tot de bankier en financier van het verzet. Tijdens de bezetting weet deze organisatie een bedrag van 120 miljoen gulden bijeen te brengen voor het financieel ondersteunen van het verzet en voor de onderduik van 150.000 mensen. Terpstra kreeg hele geschiedenisverhaal mee om door te kunnen vertellen aan raad en college. Het HHRC vind namelijk eigenlijk dat er een straat naar Abrakham Filippo vernoemd zou moeten worden in Leiden.

Er werd nog even een kijkje onder in schip genomen.

Hier kreeg Terpstra nog meer uitleg over Filippo en het NSF.

Ik keek ondertussen even rond naar de machinekamer en schrok van de enorme hitte onderin het schip. Een van de bemanningsleden vertelde mij in deze ruimte te slapen en dat het echt niet veel koeler wordt.

Niet alleen de wethouder ook de belangstellenden en genodigden kregen de geschiedenis over Filippo te horen.

De wethouder antwoordde blij te zijn met het bezoek en de uitleg over Abraham Filippo. Ik kan echter geen enkele toezegging doen over een eventuele straatnaam in Leiden, maar geef de informatie en de vraag uiteraard wel door.

Na de toespraken was het tijd voor de borrel die werd opgeluisterd met een optreden van Zeemanskoor Rumor di Mare.

Een zeemanskoor hoort natuurlijk eigenlijk op een schip vond de schipper van de Zeemanspot en nodigde het koor uit aan boord te komen zingen.

De schipper was helemaal blij dat hij het koor aan boord had gehaald.

Onder de foto’s en het filmpje staan uiteraard twee nummers gezongen door Rumor di Mare.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

די מריו 28 juli 2022 - 7:33

Bijzonder verhaal. Die straat komt er hopelijk wel een keer.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 28 juli 2022 - 12:58

Jij liet je eigenlijk een beetje in de boot nemen! Maar je maakt nog eens wat mee natuurlijk.

Reply

Plaats een reactie