Home Leiden Oekraïners vinden hun weg in Leiden, maar wat extra fietsen zou fijn zijn

Oekraïners vinden hun weg in Leiden, maar wat extra fietsen zou fijn zijn

door Emile van Aelst

Ondertussen biedt Leiden opvang aan ongeveer tweehonderd Oekraïners, waarvan de meesten hun weg al aardig weten te vinden in Leiden. Maandag kwam wethouder Julius Terpstra een kijkje nemen op de verschillende opvanglocaties en liet zich bijpraten hoe het gaat met de opvang. Tijdens zijn bezoek aan de locatie Schipholweg nam hij ook een kijkje bij de tot ontmoetings- en speelplek omgetoverde parkeerplaats.

Zowel voor de volwassenen als kinderen was er geen enkele mogelijkheid even veilig buiten te staan of te spelen op de Schipholweg. Met dank aan onder andere de verhuurder en een gift van Leiden helpt Oekraïne is de parkeerplaats opgeknapt met picknicktafels en bloembakken.

Een partijtje basketbal is ook mogelijk en aan de zijkant is een hang- en rookplek gemaakt.

Voor de kleine kinderen is er ook een waterspeelplaatsje.

Ondertussen hebben een aantal Oekraïners al werk gevonden in Leiden of directe omgeving en gaan de meeste kinderen al naar school. Om op werk of school te komen is een fiets natuurlijk erg handig. Vrijwilligers van  Bike4Leiden zijn druk bezig met het verzamelen en opknappen van fietsen.

Vrijwilligers Kees Zitman en Adri van Melis vertelden de wethouder alles over het fietsenproject.

In april zijn we begonnen om fietsen in te zamelen voor Oekrainse kinderen in de opvanglocaties. Nu zijn er 2 locaties, Schipholweg en Houtlaan. Onze eerste locatie was de Schipholweg. Hier hebben inmiddels alle scholieren een fiets gekregen. Ook op de Houtlaan hebben de meeste scholieren al een fiets. Verder hebben de Oekraïners die een fiets nodig hebben naar hun werk een fiets gekregen. Totaal hebben wij nu zo’n 110 fietsen in bruikleen gegeven.

Alle fietsen worden eerst nagekeken voor ze ter beschikking worden gesteld. Geen lekke banden, goede remmen, een bel en een goed slot zijn minimum vereisten. Vijf vrijwilligers maken alle fietsen rijklaar. Die kleine reparaties kosten al gauw vijfentwintig euro per fiets, dus behalve gebruikte fietsen zijn ook donaties welkom.

Momenteel zijn er twee locaties in Leiden, begin augustus opent de derde op de Lammenschansweg en in oktober de vierde op het Stationsplein. In totaal denken we zo’n driehonderd fietsen nodig te hebben en schatten we de kosten op ongeveer vijfduizend euro vertelden Zitman en van Melisen.

Fietsen zijn inderdaad in Leiden een must niet alleen om op werk of school te komen, maar ook om de stad en omgeving te verkennen. Tijdens het half uurtje dat ik er was zag ik meerdere vrouwen en oudere mannen de fiets pakken of terugkomen met een bosje bloemen of boodschappen. Heerlijk om te zien dat de Oekraïners hun weg al aardig weten te vinden in Leiden.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

די מריו 28 juli 2022 - 7:36

Leiden zorgt goed voor z´n mensen, die fietsen zullen er binnenkort wel allemaal zijn, daar ben ik niet bang voor

Love As Always
Dimario

Reply
Walenkamp Award uitgereikt aan fietsvrijwilligers voor Oekraïners tijdens CDA Nieuwjaarsreceptie – Leidse Glibber 18 januari 2023 - 1:25

[…] De Walenkamp Award wordt sinds 2012 jaarlijks tijdens de CDA Leiden Nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzetten voor het belang van Leiden en haar inwoners. De Walenkamp Award is een eerbetoon aan voormalig CDA wethouder Joop Walenkamp (1949-1997). Bij belangrijke beslissingen verloor Joop Walenkamp nooit het belang van groeperingen en de stad uit het oog. Kees Zitman en Adri van Melis zijn vorig jaar begonnen met het opknappen van fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen. Zij begonnen hiermee achter de opvanglocatie op de Schipholweg. Waarschijnlijk zijn zij in juni het CDA al opgevallen toen CDA wethouder Julius Terpstra een bezoek aan de opvang bracht. […]

Reply

Plaats een reactie